Fed’in faiz artırımları bir başka bahara…

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

İrem DIŞPINAR - FİNANSINVEST

ABD’de Mayıs ayına dair tarım dışı istihdam artışı 38 bin ile beklentilerin oldukça altında ve beş yılın en düşüğünde açıklandı. Bu da ABD’de iç talebin toparlanmasına dair soru işaretlerine yol açtı. Toplam talebin azalması ekonomik büyümeye negatif yansıyacaktır. Bu durum Fed’in kolay kolay faiz artırımı gerçekleştiremeyeceğine ve adımlarında temkinli olacağına yönelik beklentilerin artmasını sağlıyor. Buna bağlı olarak veri öncesinde son dönemde Fed üyelerinin faiz artırımına yönelik yoğun olarak verdiği mesajlar nedeniyle baskı altında kalan küresel piyasalar rahatlama gösterdi. Artan risk alma iştahı ile dolar küresel çapta güç kaybına uğrarken, emtia fiyatları arttı, gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri değer kazandı ve borsaları yükseldi. 

Ekonominin yeteri kadar istihdam yaratmadığını gösteren veri sonrasında, önümüzdeki hafta Çarşamba günü toplantı kararlarını açıklayacak olan Fed’den faiz artırım beklenmiyor. Aralık toplantısına kadar ise olasılık tahminleri %50’nin altında şekilleniyor. Bundan sonrasında ABD’de istihdam piyasasında yaşanan zayıfl ığın kalıcı mı yoksa geçici etkenlerden mi kaynakladığı önemli ve takip edilecek. Geçici faktörlerden olsa bile, Fed belki bir kez faiz artırımına gidebilir. 

Diğer majör merkez banka politikalarını da düşündüğümüzde, bu da bize küresel çapta düşük faiz politikasının devam edeceğine işaret ediyor. Diğer yandan içeride Mayıs ayı yıllık enfl asyonun %6,6 ile Mayıs 2013’ten bu yana en düşükte kalması ve Fed’e faiz artırım beklentilerinin azalması nedeniyle TCMB’nin bu ay da faiz koridorunun üst bandında indirime gitme olasılığı yüksek görünüyor. Bu durum tahvil-bono piyasalarımızda iyimserliğin devamını sağlayacaktır. ABD’de güçlü makro veriler görmediğimiz sürece dolar değer kaybetme eğilimini koruyabilir. Dolayısıyla da aşağı yönlü hareketler hız kesebilecekse de, kısa vadede USD/TL’de TL lehine görünümün devamını görebiliriz. Bu durum BIST’in performansına olumlu yansıyacaktır. Ancak içeride devam eden terör olayları ve siyasi riskler nedeniyle yatırımcıların temkinli olmasında fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017