Fındık piyasamızın lideri firması Ferroro yöneticilerinden değerlendirmeler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünya fındık üretiminde yüzde 70 paya sahip olan ülkemizde Oltan firmasını satın aldıktan sonra en büyük tüccar olan Ferroro firmasının yöneticileri, yaptıkları basın sohbetinde uyarılar da içeren açıklamalarda bulunmuşlar. 30 yıldır fındık konusuyla ilgilenen bir kişi olarak bu konuyu ele aldım.

Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 68 paya sahip olarak ilk sırada yer alırken, ikinci sırada açık ara yüzde 15’lik pay ile İtalya yer alır. Türkiye fındığının en büyük alıcısı bu ürünü çikolata pazarında değerlendiren İtalyan Ferroro firmasıdır.

Bu firma birkaç yıl önce Türkiye’nin en büyük fındık tücarı Oltan firmasını satın alarak, piyasamızın en büyük fındık tüccarı oldu. Bu firmanın Türkiye şirketinin yöneticileri, Ankara’da gazetecilerle yaptıkları sohbette bilgi verip, bazı uyarılarda da bulunmuşlar. Ferroro’nun Türkiye yöneticilerinin açıklamalarını arkadaşımız Mehmet Kaya haberleştirmiş. Türkiye’den büyük alım yapan firmanın ülkemizde ayrıca 7 tesisi de bulunuyor. Ferroro yöneticilerinin önemle ele alınması gereken uyarısı, “Türkiye fındıktaki avantajını 20 yıl devam ettirecektir. Ancak kaliteyi artırmak zorundadır” şeklinde.

Ferroro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, 2017 yılını 1 milyar dolar ciro ile kapattıklarını açıklarken, bunun 700 milyon dolarının ihracattan geldiğini belirtiyor.

Ferroro Türkiye Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Türkiye’nin temel sorununun bahçelerin küçük ölçekli olmasından kaynaklandığını, ağaçların yaşlı olmasının da bir diğer etken olduğunu, 2017 yılında fındık ihracatının yüzde 20 gerilediğini, bunun talep ve rekolteye bağlı olduğunun altını çiziyor. Türkiye’nin fındıktaki öneminin tartışılmaz olduğunu belirterek, “Fındıktan vazgeçilmemeli. Söküm yapılmamalı. Ama kaliteye önem veren çözümler üretilebilmeli. Türkiye’de 450 bin fındık üreticisi var. Yıllık üretim 600-650 bin ton. Neredeyse aile başına 1 ton üretim yapılabiliyor. Burada esas sorun, ölceğin küçük olması ve ağaçların yaşı. 70 yaşında ağaçlar var. Oysa fındık ağacının en verimli yaşı 26 dolayında” diyor. Ardından kıyaslama yaparken şu bilgiyi veriyor: “Amerika’da Oregon’da hektar başına verim 2-2.5 ton. İtalya’da 1.8-2 ton. Türkiye’de 1 ton. Biz model bahçe uygulamasıyla bunu 1.3 tona kadar çıkartabildik. Bu iyileştinmenin daha üst seviyesi olabilir.”

1990 yılından bu yana fndık konusunu yakından izlerim. Birçok “fındık kralı”nın öne çıkıp yok olduğuna tanık oldum. Fiskobirlik'in siyasal nedenlerle nasıl temel fonksiyonunu kaybettiğini izledim. Üretici tüccar, sanayicinin aynı üründen ekmek yerken nasıl ortak paydada birleşemediklerini gördüm. O nedenle dünya piyasasının önemli aktörü Ferroro firmasının Türkiye’nin en büyük fındık tüccarı olmasının ardından yöneticilerinin uyarılar da içeren açıklamalarını sizlerle paylaşmak istedim.

Türkiye, bütün yaşanan olumsuzluklara karşın fındık üretiminde dünyada yüzde 70’ler dolayında paya sahip bir ülke olduğu için uyarılara kulak verilmesi gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar