Fonlama maliyetlerine dikkat

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir Çin atasözü “ağaç dikmek için en iyi zaman yirmi yıl önce, ikinci en iyi zaman şimdidir” der.
Eylül 2017 tarihinden beri tüm dünyada faizlerin artış trendine gireceğine ve enflasyonun en önemli tema olacağına dair görüşlerimizi ısrarla paylaştık. İlk paylaştığımızda çok aykırı bulunan bu görüşler faizlerin yükseliş trendine girmesi, hem büyümenin hem de enflasyonun artışı ile şu an çoğunluğun kabul ettiği görüşler haline geldi. Gelinen noktada ise faizlerdeki artışın daha çok uzun vadeli faizler üzerinde tartışıldığını ve daha da önemlisi ülke bono faizleri baz alınarak yapıldığını görüyoruz. Oysa bu eksik bir yaklaşım. Özel sektörün fonlama maliyetleri açısından özellikle daha kısa vadeli faizlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, nedense herkes ABD 10 yıllıklara odaklanıyor ancak şirket ve banka fonlamaları açısından çok daha önemli olan LIBOR 3 aylık dolar faizlerinin yüzde 2’yi geçerek Aralık 2008’den beri en yüksek seviyesine geldiğini belirtelim. Interbank piyasalarındaki stres için bir gösterge kabul edebileceğimiz LIBOR ve Overnight Indexed Swap (OIS) arasındaki spreadin yüzde 0,4’ü geçerek 2016 Ekim’den beri en yüksek seviyesine yükselmesinden kimse bahsetmese de bu oldukça önemli. Acaba bazı Alman, Yeni Zelanda ve Hong Kong menşeli bankaların CDS spreadlerindeki artış ile fonlama maliyetleri arasında bir bağ olabilir mi?

Şu an ağız birliği edilmişçesine seslendirilen “küresel ticaret savaşları” konusunu biz bir seneyi aşkın zamandır jeostratejik riskler ile birlikte piyasalar açısından önemli buluyorduk. Belki kulağa tuhaf gelecek ama piyasalar açısından bu konunun şu an itibariyle en önemli risk olmadığını düşünüyoruz. Çünkü piyasalarda artık herkesin konuştuğu şeylerin nadiren en büyük risk olduğuna inanıyoruz. Daha önemlisi ise şu noktada Çin’in konuyu alttan alacağını düşünüyoruz. Girişteki Çin atasözünü tekrar düşünelim ve Sun Tzu’nun tavsiye ettiği gibi Çin stratejilerinin genelde tribünlere oynamaktan ziyade uzun vadeli, düşük profil ve sabır ile sonuç odaklı olduğunu hatırlayalım.

Dolayısıyla piyasanın geç de olsa ticaret konusunun farkına varmış olması olumlu ama bugün itibariyle bu konuya belki gereğinden fazla önem verdiğini, fonlama maliyetlerindeki artışa ise gereğinden az önem verdiğini düşünüyoruz.

Çinliler kadar sabırlı ve uzun odaklı vizyon sahibi değiliz, ama yüksek faizler ve fonlama maliyetlerine hazırlanmak için belki de en iyi zaman bizim bunları dile getirmeye başladığımız Eylül 2017’ydi. İkinci en iyi zaman sizce hangisi olabilir?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019