Reflasyon esintisi

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Columbia Üniversitesi Profesörü Tim Wu'nun kaleme aldığı “Dikkat Tacirleri” kitabına göre bir şeyleri "bedava" sunduğunu iddia eden çeşitli platformlar, aslında kendi hedef kitlelerini bir araya getiriyor. Sonrasında ise bu hedef kitlenin dikkatini en yüksek ücretleri ödeyenlere satıyorlar. Aynı anda birkaç farklı işle birden uğraşmak olumlu bir özellik olarak görülse de insan, doğası gereği birçok işi aynı anda yapmaya kalktığında nelerin gerçekten önemli ve yararlı olduğunu ayırt etmekte zorluk çekiyor. Ayrıca kendisine empoze edilen şeylere daha kolay rıza gösteriyor.
Bilgi sahibi olmak görünürde her zamankinden daha kolay. Bundan dolayı da bilginin değeri azalıyor gibi görünüyor. Halbuki dikkati belirli bir konuya derinlemesi odaklama yeteneğinin gittikçe azaldığı ve daha da azalacağı bir dönemde, gerçek bilgi ve analizin katma değerinin gittikçe arttığını düşünüyoruz. Örneğin geçen sene başlarında faizlerin ve doların artabileceğine dair görüşlerimizle yine geçen senenin son çeyreğinde küresel ekonomide yavaşlama ve faizlerdeki gerileme tahminlerinde bulunmuştuk. Bugün ise bu konuda haklı olduğumuzu görüyoruz. Herkes şu günlerde ekonomik yavaşlamadan bahsediyor.

Piyasalarda ciddi fiyatlama değişikliklerini etkileyecek dinamiğin Almanya ve ardından Çin ile ABD’nin (yani dünyada diyebiliriz) büyüme ivmelerinin dipten dönüp ikinci çeyrekte hızlanması olacak diye düşünüyoruz. Yani piyasalarda kısa vadede yine bir reflasyon havası esebilir. Özellikle Almanya ve Japonya’nın sanayi üretimine daha detaylı baktığımızda otomotiv sektöründeki zayıflığın baz etkisinin, mevsimsellik, anlaşmasız Brexit endişesi ve emisyon değişikliği gibi konulardan kaynaklanma olasılığını yüksek buluyoruz. Çin’in gevşeme tedbirleri etkilerinin de düşük baz üzerine gelmesi ile Almanya sanayi üretimi bu aylarda dip yapıp tekrar yukarı dönebilir gibi duruyor. Özellikle, Alman PMI'nin yeni üretim siparişlerinin önceki dipten dönüş dönemlerinde gerilediği seviyeye yakın olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.

Öte yandan Almanya reel ücret artışı, harcanabilir gelir artışı ve kar artışı hala 2016 yılının başlarından beri başlamış olan yükseliş eğiliminde. Almanya’da kamu sektörü, bu yıl ve 2020'de yıllık asgari ücret artışında yıllık yüzde 3,2 gibi çok önemli bir artış yapmayı kabul etti. Geçen haftanın en önemli ama pek ilgi çekmeyen olayı ise bizce Alman bono (Bund) faizlerinin artmaya başlaması ve ABD faizlerini de etkilemesiydi. Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü bu faiz artışının devam etmesini ve diğer ülke faizlerini de etkilemeye başlamasını bekliyoruz. Çoğu aktif sınıfında volatilitelerin tarihi olarak düşük seviyelere gerilemiş olması ile faiz yükselişinin birleşmesi ise piyasalarda daha sert hareketleri beraberinde getirebilir.

Son olarak da geçen hafta bahsettiğimiz gibi stagflasyonun tohumları ekilmeye devam ediyor. Almanya'nın sosyal demokrat partisi SPD de, sosyal projelere harcanması için daha kolay mali koşullar talep ediyor. Almanya’nın bütçe fazlası, GSYİH’nin yüzde ikisine denk geliyor. Dolayısıyla ülkenin mali açıdan genişleyici olmak için imkanı var. Mayıs’taki AB parlamento seçimleri yaklaştıkça mali gevşeme konusunun gittikçe daha fazla ön plana çıkacağını, Fransa’nın da Almanya’yı izleyebileceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019
Zhuangzi 28 Ocak 2019