Küresel piyasalarda fiyatlanan ne?

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Bu haftanın FOMC toplantısı ve ay sonu yapılacak G20 Zirvesi’nde liderlerin yapması muhtemel başbaşa görüşmeler, bizce hem küresel düzeyde hem de Türkiye’deki piyasalar açısından son derece önemli. Bu haftaki FOMC toplantısı, Amerika Merkez Bankası’na (FED) piyasada oluşmuş olan Temmuz ayı ve sonrasına yönelik faiz indirimlerini destekleme veya desteklememe fırsatı sunuyor. Yani piyasa jargonu ile bu hafta FED, eğrinin arkasında kalma veya önüne geçme kararı verebilir.

Bu toplantı için faiz indirimi olasılığının ne kadar az fiyatlandığı göz önüne alınarak, FED'in piyasaları olumlu anlamda şaşırtmak için bu toplantıda faiz indirimine gitmesi gerektiği iddiaları söz konusu.

Geçtiğimiz haftaya geri dönecek olursak, özellikle Cuma günü açıklanan raporlarda ABD'nin perakende satışları ve sanayi üretimi güçlüydü. Ayrıca ABD-Çin görüşmeleri doğrultusunda kopuş hareketleri FED toplantısından önce gelmezse ay sonundaki G20 Zirvesi’ne kadar beklenti korunur. Dolayısıyla FED’in bu hafta faiz indirmesi bizce düşük bir ihtimal olur. Beklemede kalarak genel güvercince mesajlar vermesi daha olası. FED’in ABD-Çin görüşmeleri sonucunu görmeden bundan fazlasını yapması teorik olarak mümkün ama daha düşük bir ihtimal. Böyle bir FOMC sonucu ise Temmuz’a yönelik indirim fiyatlamasını çok yüksek seviyelere çıkarmış piyasalarda bir hayalkırıklığı yaratabilir.

Bizce burada anlaşılması gereken konu FED’in eğer indirime gidecekse bunu ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi durumunda yapacak olma ihtimalinin daha yüksek olması. Yani faiz indirimini, ticaret savaşının küresel ekonomi üzerinde yaratması muhtemel büyüme şoku kaynaklı olası hasarı azaltma çabası olarak görmek gerekiyor. Yani bir negatife karşılık bir pozitif… Fakat piyasalara baktığımızda bono piyasası düşük büyüme ve riskten kaçışı muhtemelen belirli oranda fiyatlıyor gözüküyorken hisse senetleri, şirket bonoları, gelişmekte olan ülkeler daha farklı bir senaryoyu fiyatlıyor gözüküyor. Riskli varlıkların önemli bir kısmını yansıtan bu grup ekonomiler aslında normal bir orta döngü yavaşlamasını gösteriyor.

Bu ekonomiler; resesyondan uzak, ABD-Çin ticaret savaşı çok kızışmaz veya hasarı FED tarafından önlenebilir ve FED son derece proaktif davranıp likiditeyi bollaştıracak şeklinde bir senaryo fiyatlıyor. Yani FED'in proaktif bir şekilde faiz indirimine gittiği 1995 ve 1998 yıllarındaki gibi daha olumlu bir senaryo… Dolayısıyla FED’in o oranda proaktif olmayabileceğine yönelik bu hafta gelebilecek sinyaller, ki bizim beklentimiz bu yönde, yatırımcıların bu olumlu proaktif FED tezinden şüphelenmesi ve hisse senedi piyasaları dahil bir düzeltmeye gitmesi riski yaratabilir.

Piyasaların aslında beklediği ve istediği, FED’in şimdiden yani veriler yavaşlama işareti veriyorken ama henüz resesyonu riski çok yüksek gözükmüyorken, faiz indirimlerini sinyallemesi ve bu faiz indirimlerinin karlarda bu çeyrek görülmesi muhtemel düşüşleri telafi etmesi. Bu tez bize biraz fazla iyimser geliyor ve konsensus olduğu için de büyük oranda fiyatlanmış olması muhtemel.

FOMC toplantısından sonra ise ABD-Çin konusu tekrar gündeme oturmaya aday. Çin Merkez Bankası’nın  (PBOC) likidite enjeksiyonlarının artıyor olmasına rağmen Yuan’ın ABD dolarına karşı 7 seviyesini geçmemiş olması Çin’in dikkat çeken konularından biri. Çinli yetkililerin, RMB’yi G20 toplantısından önce istikrarlı tutmaya çalıştıklarını tahmin ediyoruz. G20 sonucu olumsuz olursa Çin’in Yuan’ı bir silah olarak kullanma ihtimali ise bizce yüksek. Bu bağlamda Çin Merkez Bankası Başkanı Yi’nin ABD ile ticaret sorunlarının derinleşmesi durumunda para politikasını kullanmak için çok daha geniş alana sahip olduğunu vurguladığını belirtelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019
Zhuangzi 28 Ocak 2019