G20 Sonrası

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK 

Geçen haftaki yazımızda şu ifadeleri kullanmıştık: “Hafta sonunda Şangay toplantılarından yeni bir Plaza anlaşmasının çıkmayacağını düşünüyoruz. Piyasalara güven vermeye yönelik mesajlar verilmeye çalışılacaktır ama ülkelerin arasında özellikle kurlar konusunda çıkar birlikteliği değil, çıkar çatışması olduğunu ve Şangay’dan somut tedbirler gelmeyeceğini düşünüyoruz. Böyle olması durumunda ise piyasalarda bunun bir hayalkırıklığı yaratma ihtimali var.” 

G20 toplantılarından sonraki ilk işlem günü olan bugüne baktığımızda ise tahmin ettiğimiz gibi bir miktar hayal kırıklığı görülüyor.

Geçen hafta ayrıca şu konuyu da belirtmiştik: “Cuma günü açıklanan ABD TÜFE verilerinin, geçen ayki yukarı yönlü revizyonlarını da göz önüne aldığımızda Amerika Merkez Bankası’nın (FED) elini çok rahatlatmayacağını düşünüyoruz.”

Nitekim TÜFE verileri yanı sıra bunun ardından açıklanan Cuma günkü PCE verisi gibi ABD verileri,  ABD enflasyonu tarafında, biraz da baz etkisi ve sağlık maliyetleri nedeniyle, yükseliş işaretleri vermeye başladı. Bunun piyasalarda neredeyse hiç tahmin edilmeyen dolayısıyla olumsuz bir sürpriz konusu haline gelme olasılığı bizce devam ediyor. Hatırlanacak olursa 2016’ya bakış strateji raporunda bu riske değinmiştik.  

Yurtiçinde ise veri anlamında gözler Perşembe günkü enflasyon verisinde olacak. Baz etkisi nedeniyle yıllık bazda hem manşet hem de özel kapsamlı göstergelerde gerileme görme olasılığı yüksek ve bu durum beklentilere yansıyor.

Son olarak da geçen haftaki yazımızı şöyle bitirmiştik: “Özellikle küresel banka ve şirket sektörlerinde fonlama tarafına ilişkin işaretlerin önemli olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Moody’s yüksek getirili bono spreadinin aybaşından bu yana ortalama 848bps seviyesinde olduğunu bunun da 2008 yılı Ağustos ayından beri en yüksek seviye olduğunu belirtmek gerekiyor. Geçen haftadan beri yaşananın küresel ayı piyasası içinde bir tepki yükselişi olduğu ve yükselişin de ara vereceği veya sonlanabileceğine dair bazı işaretlerin küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyoruz” Geneli itibariyle geçen hafta piyasalar yükseldiyse de bu konuyla ilgili görüşlerimiz de değişmedi.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017