Gaziantep, sadece baklava, fıstık, kebap, Çingene Kızı’ndan ibaret değil..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Başlık olarak seçtiğim sözcük, Gaziantep denince akıllara güzel şeylerin geldiğini , Gaziantep’in sadece baklava, fıstık, kebap, Çingene Kızı’ndan ibaret olmadığını iyi bildiklerini vurguladığı Ticaret Odası Başkanı Şevket Beyhan Hıdıroğlu’nun konuşmasından…

Başkan haklı..

Neden mi denilirse ;

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, bölgenin lokomotifliğini üstlenen Gaziantep  2018 yılı Ocak ayında bölgeden toplam 157 ülkeye 522 milyon 848 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumunda.

Yılın ayında %50,4 ile en fazla Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirildiği AB Ülkeleri %21,4 pay ile ikinci ve üçüncü sırayı %10,3 ile Afrika Ülkeleri oluşturuyor..

Ürün bazında ise; halı, iplikler, kumaşlar, dış giyim Tekstil ve hammaddeleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir çelik mamulleri ile Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri bölgeden en fazla ihraç edilen ürünler..

Bu veriler , Gaziantep, sadece baklava, fıstık, kebap, Çingene Kızı’ndan ibaret değil sözünü doğruluyor..

Başkanın konulara pozitif olarak yaklaşması iş dünyasında sempatiyle karşılandığına salonda ben de tanık oldum.

Örneğin, Gaziantep Milletvekili-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü A. Nejat Koçer’in Sanayi Odası başkanıyken” Gaziantep İnovasyon ve Marka Şehir” vizyonu projesine , başkan Şevket Beyhan Hıdıroğlu Ticaret Odası olarak sahip çıktıklarını, bizler de neler yapabiliriz, iş adamımıza, tüccarımıza neler verebiliriz? ifade etmesi uzun alkış aldı..

Bir büyük alkışta, Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanından;

“Antepliler silâhşor olur, uçan turnayı gözünden
kaçan tavşanı ard ayağından vururlar ve
arap kısrağının üstünde taze yeşil selvi gibi ince uzun dururlar.
Antep sıcak, Antep çetin yerdir.
Antepliler silâhşor olur.
Antepliler yiğit kişilerdir.”

Dizelerini okuyan TOSYÖV başkanı Nezih Kuleyin aldı..

Nezih beyin konuşmasının “Dünya hızlı bir biçimde dönüşüm geçirmektedir. Bu dönüşüm Almanların sanayi 4.0 dedikleri, Japonların Toplum 5.0 dediği özellikle bilişim toplumunun ortaya çıkardığı hızlı dönüşümün endüstriye ve sanayiye yansıması ve birlikte ortaya çıkan yeni durumdur.

TOSYÖV olarak yeni bir şiarın peşinden koşmayı hedefliyoruz.

Bu şiarımız; endüstrimizi akıllaştırarak sanayi devrimiyle yapacağız, toplumumuzu akıllaştırarak da süper akıllı toplum hale geleceğiz.

Hedefimiz budur.” Sözleri konuşmasının en çok dikkat çeken bölümüydü..

KOBİ'ler için destekler var ama nasıl alacağız?..

Konuşmalarında dile getirdiği konular nedeniyle salondaki tüm katılımcıların sempatisini alkışla gösterdiği kişilerden biri de TOSYÖV Mütevelli üyesi ve Gaziantep Destekleme Derneği Başkanı boya imalatı yapan bir işletmenin sahibi olan Necati Binici idi..

KOBİ'ler için destekler var, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, AB, TÜBİTAK inanılmaz destekler var, bütçede var ama nasıl alacağız?

KOBİ bunu nasıl kullanacak?

Bu konudaki engelleri kaldırmak zorundayız.

Hangi KOBİ evrakı hazırlayacak bir donanıma sahip?

KOBİ'lerin evrak meselesi, eleman yetersizliği konusu var"

Sözleri herkesin ortak paydasını oluşturuyordu..

Günün son konuşmacısı Nejat Koçer, işdünyasının sorunlarını uzun yıllar birebir yaşayan kişi olarak sahadan aldığı bilgileri parlamentoda çözüm üreten kişilerden biri olmasıyla iş dünyasınca çok sevilen milletvekillerinden..

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), Kredi Garanti Fonu (KGF), KOSGEB, TOSYÖV Gaziantep Destekleme Derneği işbirliği ve Denizbank, Hacettepe Teknokent, KOBİ Efor Dergisi ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler, Finans Olanakları" konulu toplantı Gaziantep Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü yaptığım panelde;

Denizbank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman, KOSGEB Gaziantep Müdürü Sadık Gözek, Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, KGF Gaziantep Şube Müdürü Aysun Özkeçeci, TÜBİTAK TEYDEB Başuzmanı Ayşe Filibelioğlu ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Zeynep Sezen katılımcıları bilgilendirdiler...

700 bin Suriyeli sığınmacılara cömertçe ve şefkatle ev sahipliği yapan, çalışkan ülkesini, milletini seven yiğit insanlarımızla iki gün de olsa birlikte olmaktan mutlu oldum..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar