Gebze Ticaret Odası Başkanı anlatıyor…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Gebze Ticaret Odası (GTO), Başkanı, değerli dostum Nail Çiler ile hafta sonunda Gebze’deki iş yerinde başlattığımız sohbetimizi Darıca’daki cağ kebabıyla ünlü bir kebapçıda sürdürdük...

Nail Bey Gebzelilerin eniştesi, hocası (Matematik öğretmeni) olarak tanınırlığının yanısıra, iş yaşamında ve oda başkanlığında başarılı olan ve sosyal alanda yaptığı çalışmalarıyla sevilen sayılan iş insanlarımızdan... Kendisinden GTO’nun faaliyetlerini ve gerçekleştirmekte olduğu projelerini anlatmasını rica ettim. Nail Beyin anlattıkları özetle şunlar; “Odamız, ülkemizin sanayi ve ticaretine son derece önemli katkıda bulunan bölgemizdeki 15 bini aşkın üyesine, bölgemize ve ülkemize, en etkili ve yararlı hizmeti sunmayı ilke edinmiş, nadide odalardan biridir. Üye eğitimlerinden, fuar faaliyetlerine, ikili iş görüşmeleri ile üyelerine yeni fırsatlar oluşturmaya, ülkemize yeni ihracatçılar kazandırma programlarından, yeni müteşebbisler oluşturmaya kadar birçok projeleri gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda yürütülen çalışmalardan sadece biri olan ve eğitim faaliyetleri konusunda diğer oda ve borsalar arasında birinci sırada yer alan “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri”nin bu noktada altını çizmemiz gerekmektedir. Son yıllarda KOSGEB işbirliği ile, girişimcilik ruhunun geliştirilerek, ülkemize katma değer kazandırılacak işletmelerin ticari hayata kazandırılması, daha çok istihdamın amaçlandığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri kapsamında günümüze kadar, 2 bin 705 kişi eğitimlerimize katılım göstermiş, katılımcılarımızın 2 bin 369 kişisi sertifika almış bunlardan 798 girişimci kendi işletmesini kurarak, ülkemiz ekonomisine gerek istihdam ve gerekse üretim olarak değer katmışlardır. Odamız, üyelerinin ticari ilişkilerini kuvvetlendirmek, yeni iş ilişkileri kurmalarını sağlamak, amacıyla yurt dışı seyahatlerine önem vermektedir. Bu bağlamda gerçekleşen iş gezilerinin bir yenisini Fransa’nın Lyon şehrine düzenleyerek, Fransa ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir dizi faaliyette bulunuldu. Bu etkinliğimizde 78 farklı ülkeden gelen yabancı misafirlere bölgemizde yatırım yapmaları için tanıtım yaparak uluslar arası nitelikteki 24’ü aşkın iş forumuna katılımı gerçekleştirdik. Üyelerimizin iş kollarında en güncel bilgiyi, gelişmiş teknoloji ve sistemleri izleyebilecekleri ‘ihtisas’ fuarına katılımlarını oda olarak desteklemekteyiz.

Örneğin; Bu yıl Almanya’nın Hannover şehrinde 75 ülkeden 5 bin 200 katılımcı ile gerçekleşen Hannover Messe Fuarı’nda stand kurarak üyelerinin katılımını sağlamış, sanayi ve otomasyon alanındaki modern metot ve teknikleri yerinde görebilme fırsatını üyelerine sunmuş, ayrıca düzenlenen oturumlar ve workshoplar sayesinde üyelerimiz, dünyanın seçkin firmalarının yetkililerinden bilgi edinme fırsatı bulmuşlardır.

30 Mayıs-3 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşen, IFAT Münih 2016 Uluslararası Geri Dönüşüm Su, Kanalizasyon, Atık ve Hammadde Yönetimi Fuarı’na üyelerimizin katılımlarını destekledik. Münih Ticaret Ataşemiz İsmet Salihoğlu’da bölgenin ekonomik, ticari ve kültürel durumu hakkında üyelerimize bilgi vermiştir... Bir örnekte Yurt içi fuarlardan vermek isterim. 3-6 Mart 2016 tarihlerinde 2.sini düzenlenen İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı’na gerekli desteği vererek, Türkiye ekonomisinin can damarı olan bölgeyi hak ettiği “MARKA ŞEHİR” olması yönündeki çalışmalarımıza bir yenisini eklemiş olduk. Firmalarımızın ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere ilgili kurumlar ile birlikte yürüttüğümüz “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi” (UMEM BECERİ 10) kapsamında; 104 kurs açarak, bin 133 kişinin çeşitli fabrika ve işletmelerde iş sahibi olmasını sağladık.

Bölgemize modern bir Meslek Lisesi kazandırmanın gururunu yaşarken yakın bir tarihte ülkemizin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri olan Gebze OSB’de 26 bin metrekarelik bir alan üzerinde, son derece modern ve ülkemiz açısından önemli iş alanı olacak bölümleri bünyesinde barındıran bir teknik ve mesleki lise ile meslek yüksek okulunun inşaatına başlayacağız.

Oda olarak daha önce çeşitli engeller veya yetersizlikler nedeniyle hiç ve/veya düzenli ihracat yapmamış KOBİ’lerin uluslararası pazarlara açılmasını sağlamak amacıyla “İhracat Projesi” uygulaması sonucu 28 firma ürünlerini dünyanın birçok ülkesine ihraç ederek, bölgemizin marka değerine katkıda bulunmuşlardır.

Sosyal sorumluluk projelerine duyarlılığımız gereği bölgemizde ihtiyaç duyulan farklı noktalarda 5 adet 112 Acil Servis İstasyonu’nu halkımızın hizmetine sunduk.

Dilovası Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek “Halk Eğitim Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi” olarak tanımlanan projelerden 5’nin yapım protokolünü imzaladık.

Bölgemizde yoğun olarak yer alan sanayi kuruluşlarının, üyelerimizin ticari hayatlarını kolaylaştıracak her türlü bilgiden haberdar olacakları sistemi her geçen gün geliştirerek üyelerimizin hizmetine sunuyoruz.

Güzel Gebzemizin “Marka Şehir Gebze “olma hedefine ulaşması için odamız, bütün gücüyle çalışmasına devam edecektir. Çalışmalarımızda yakaladığımız başarı; yönetim kurulu arkadaşlarımın başarısıdır.” GTO Başkanı Nail Çiler’in anlattıkları noktası virgülüne değin bunlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar