Gelecek bilişimle gençlerle gelecek

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayları’nın 33’üncüsü, “Bilişim ve Demokrasi” ana temasıyla geçtiğimiz günlerde Sheraton Ankara‘da gerçekleştirildi. 100 yakın uzman ve 2 bin 500 katılımcının katılımı ile İki gün süren kurultayda ilgimi çeken konuşmalardan ilki Başbakan sayın Binali Yıldırım’a ait. Başbakanın sözleri özetle şunlar; “Bilişimin önemini 15 Temmuz gecesi gördük. Özel kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almıştır ve vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüştür. Darbecilerin kimyasını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur.

Gerçek güç iletişim gücüdür. Bilişimde yerlilik ve millilik her şeyden önemlisi. Yeterli insan kaynağımız.

Stratejik bir bakışa ihtiyacımız var. Bunu yapacak yetkin firmalarımızı tespit etmek. Bir de hedefl erimizi net belirlemek. Herkes donanım alıyor. Bunların ne kadarı yerli ne kadarı tehdit oluşturuyor.

Yazılımlarımızın yüzde 95’i dışardan, Türkiye’de üretilen verilerin yüzde 80’i dışarıda üretiliyor. İş işten geçtikten sonra verilerin elimize geçmesinin faydası olmuyor.

Tarla başkasının ürün bizim. Tarlanın sahibi biz olmazsak, tarlanın sahibi işin sonunda istediği gibi tasarrufta bulunur. 2017’de yerlilik ve millilik konusunda tedbirleri alıyoruz. Sadece siber güvenlik boyutunda olayı düşünmemiz doğru değil, siber caydırıcılığı da eklememiz lazım. Kimseye bulaşacak değiliz ama cevabı vermemiz lazım. Bilişim ekonomisini büyüteceğiz. Bilişim sektörü olarak ‘Aranızda rekabetten vazgeçin, işbirliği yapın’ İnternetin bir sonraki adımı yapay zeka. İnsanların kafalarında ne planlıyorlar onu bile çözmek mümkün. Gelecek bilişimle gelecek, gelecek gençlerle gelecek, gençler de bilişimle Türkiye’yi geliştirecek. 2017 yılını Bilişimde Gelişim Yılı ilan ediyorum.”

Başbakanımızın konuşmasından ilgi çekici bulduğum alıntılarım bunlar...

Bir başka aktarma da ödül töreninden.

TBD ile Bilişimci Sanayici ve İş adamlarının sivil toplum örgütü olan TÜBİSAD’ın, birlikte her yıl verdiği “Ömür Boyu Hizmet Ödülü” nü, Başbakanın elinden alan TBD eski başkanlarından Nezih Kuleyin konuşmasındaki “Bugün dünyanın en büyük askeri ve siyasi dehası kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisine ülkeyi muassır medeniyetler düzeyine çıkarması görevini verdiği, onun da bunu bilgiyi ve bilişim teknolojisini kalkınmada bir araç olarak kullanmak olarak algıladığı, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür kuşakların bir bireyi olarak almaktan duyduğum mutluluğu ve bu mutluluğun bende yarattığı ölene dek çalışma azmini buradan sizlere günlerce konuşsam anlatamam. ”sözleri alkışlarla karşılandı..

TBD’nin efsane başkanlarından Rahmi Aktepe’nin kurultay değerlendirmesini de aktarmak istiyorum.

“Son yıllarda gerçekleştirilen Kurultaylardan en başarılı etkinliği olarak değerlendirdiğimiz etkinliğin bilişim sektörünün gelişimine de katkıda bulunacağına inanmaktayız. Kurultaya Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılması ve biz bilişimciler için değerli bir konuşma yapması hepimizi mutlu etmiştir. Bizleri umutlandıran bu konuşmanın gereğini de TBD ve tüm bilişimciler olarak yapma gayreti içinde olmalıyız. Başbakanımızın 2017 yılını ‘Bilişimde Gelişim Yılı’ olarak ilan etmesi Biz bilişimcilere önemli görevler vermektedir.

Demokrasimizin gelişiminde de 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin engellenmesinde de bilişim teknolojilerin rolü her yönü ile demokrasinin vazgeçilmez bir değeri olarak ön plana çıkarılmıştır. Kurultay da dile getirilenler Teknoloji üreten bir ülke olabilmenin umutlarını yeşertmiştir.”

Son aktaracağım alıntım da TBD’nin sonuç bildirgesinden;

• Ulu Önder Atatürk’ün önderliğinde şehitlerimizin kanı ile kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet varlığını ve bağımsızlığını her şeyin üzerinde tutuyoruz.

• 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında oluşan “Milli Birlik ve Beraberlik” ruhunu yürekten destekliyor ve ilelebet devamını diliyoruz.

• “Hattı müdafa yoktur, sathı müdafaa vardır” ilkesinden hareketle, Ulusal bağımsızlığımıza, vatanımıza, milletimize, huzurumuza, birlik ve beraberliğimize kasteden başta FETÖ örgütü olmak üzere her türlü terör örgütü, iç ve dış güçlere karşı bilişim sektörü olarak devletimizin, milletimizin ve Hükümetimizin yanında olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz.” Keyifl e izlenen, izlerken bilgilendiren ve yeni ufuklar açan 33. Bilişim Kurultayı’ndan aktarabildiğim alıntılar özetle bunlar..

TBD Başkanı İlker Tabak ve yönetim kurulu arkadaşlarını, bilgileriyle kurultaya değer katan uzmanları kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar