Gelişen piyasaların seyri TL varlıklarda belirleyiciliğini sürdürecek

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT / FINANSINVEST

Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı artışına ek olarak Avrupa Birliği ile mülteci krizi konusunda varılan uzlaşma geçtiğimiz haftalarda TL varlıkları olumlu etkilemişti. Ancak son bir ayda yaşanan sert yükselişin ardından global piyasalarda hareketin ivme kaybetmesi ve petrol fiyatlarında yükselişin hız kesmesinin yanı sıra yaşanan terör eylemleri özellikle BIST üzerinde baskı yaratıyor. Öte yandan Şubat ayının ortalarından bu yana dip seviyelerinden neredeyse aralıksız bir şekilde son zirvesine TL bazında %17 ve dolar bazında %21 yükseliş kaydeden endekste kar satışlarının yaşanması da normal karşılanmalı. 

Para piyasalarında ise Fed odaklı gelişmeler ön planda kalmaya devam edeceğe benziyor. Bu anlamda bazı Fed üyelerinin  önümüzdeki aylar için faiz artırım yönünde açıklamalar yapması ve son olarak Brüksel’de yaşanan patlama doların güç kazanmasına neden oluyor. Yakın dönemde özellikle Avrupa’da artan güvenlik kaygılarının yanı sıra önümüzdeki hafta açıklanacak ABD istihdam verileri paritenin ve elbette küresel risk iştahının yakın vade seyrinde belirleyici olabilir. 

Dünkü TCMB kararlarına değinirsek Başkan Erdem Başçı’nın son PPK toplantısından faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirimle %10,50’ye çekmesi kurda USD lehine seyri bir miktar destekleyebilir. Ancak alınan kararın sürpriz niteliği taşımaması nedeniyle yükselişin sınırlandığını görebiliriz. Öte yandan bazı isimler geçse de Nisan ayında görev süresi dolacak olan Erdem Başçı’nın yerine gelecek yeni isim piyasalarımızın yakın dönemdeki merak konusu olacak. 

Son olarak endeksle ilgili bir hatırlatmada bulunayım. Mevcut durumda 12.30-13.30 saatleri arasında gerçekleştirilen seansın gün ortası tek fiyat bölümü Pazartesi günü ile birlikte 13.00-14.00 saatleri arasında olacak. Böylece seansın öğleden sonraki sürekli işlem ve tek fiyat bölümü 13.30 yerine 14.00'da başlatılacak. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017