Gençlerle, “Kaliteli” gelecek umudu var

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com


Türkiye Kalite Derneği KalDer’in katkılarıyla düzenlenen, yaşam kalitesi konusunda farkındalık yaratmak, düşünce ve çözüm üretimi sağlamak amacıyla Türkiye genelindeki üniversitelilerin katılımı ile gerçekleşen “Üniversiteliler Arası Yaşam Kalitesi Yarışması” geçtiğimiz günlerde yapıldı. Benim de jürisinde olduğum yarışma büyük ilgi gördü… Geçtiğimiz günlerde TÜSİ- AD’ın “Bu gençlikte iş var” organizasyonunda da bulunmuştum. Bu da üniversite öğrencileri arasındaki bir iş fikri yarışmasıydı… Oradaki yarışmada da gençlerin katılımı çok yüksekti... Kalder’in yarışmasında ise gençlerin heyecanına bizzat içinde yer alarak tanık oldum. Gelen projeler arasından seçim yapmak çok zor oldu. Yaşımın her alanında kaliteyi artırma fikrinden yola çıkılmıştı. Bence Türkiye’nin en büyük sorunlardan biri… Yaşamımızın içindeki pek çok alanda “kaliteyi” artırmak tüm ülkenin daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasına yardımcı olacak aslında. Gelen projelerde kategorilere göre hayvanlardan çevre duyarlılığına, yaşlılardan engellilere pek çok farklı konuda projeler vardı. Bu vesile ile pek çok alandan yeni insanlarla temas etmek de umudumu artıyor… Örneğin, juride birlikte yer aldığım azmine hayran olduğumuz Tekerlekli Sandalye Tenisi Milli Takım Sporcusu Ebru Bulgurcu’dan tüm jüri üyeleri olarak da pek çok şey öğrendik. KalDer‘in ve Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı’nın “kalite”yi sosyal alana taşıması bence kritik öneme sahip… Çünkü toplumsal kalite anlayışını yükseltmeden, ne ekonomide ne yönetimde arzu edilen “kalite” yaklaşımını elde etmek mümkün değil…

YARIŞMA VE KATEGORİLER

Biraz da yarışmanın kategorilerinden ve ödül töreninden bahsedelim… Türkiye Kalite Derneği Kal- Der’in katkılarıyla düzenlenen, Türkiye çapındaki tüm üniversite öğrencilerinin katıldığı “Üniversiteliler Arası Yaşam Kalitesi Yarışması”; Bireysel Yaşam Kalitesi, Çevre ve Yaşam Kalitesi, Engellilerin Yaşam Kalitesi, Eğitim ve Yaşam Kalitesi, Kadınların Yaşam Kalitesi başlıkları altında 5 ayrı kategoride düzenlendi. Zorlu PSM’de gerçekleşen ödül törenine; KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, Türk Tuborg A.Ş. CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Damla Birol; KalDer eski Başkanı, akademisyen Prof.Dr. Ali Rıza Kaylan; ve Tekerlekli Sandalye Tenisi Milli Takım Sporcusu Ebru Bulgurcu ve benim yanı sıra ödül alan öğrenciler, akademisyenler ve çok sayıda davetli de vardı. Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, öğrencilerin proje geliştirmek için desteklenmesi gerektiğini söyledi. Buket Eminoğlu Pilavcı, “Türkiye çapındaki tüm üniversite öğrencilerinin katılabildiği ‘yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefl eyen proje fikirleri’ kapsamındaki yarışmamız, üniversitelilerin yoğun ilgi ve desteğiyle hedefl ediği, arzuladığı başarıya ulaştı. Her biri alanında uzman çok değerli isimlerden oluşan jüri üyelerimiz, ilk 25’e giren birbirinden yaratıcı ve parlak fikri belirledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen başvurularınız için sonsuz teşekkürler. Dilerim hepiniz hayalinizi kurduğunuz yaşamların mimarı olur, ülkemizin muhasır medeniyet seviyesine ulaşması için ışık tutan neferler olursunuz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır’. Yaşam kalitesi konusunda farkındalık yaratan, vizyon geliştiren, motive ederek başarıyı ödüllendiren bu yarışmamız, diliyorum gençlerimize ilham veren daha pek çok projeye öncülük eder” dedi. Açılış konuşmasının ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

BÜYÜK ÖDÜL KİLİS’E GİTTİ

Yarışmanın Büyük Ödülü’ne “Huzurevim Kilis Projesi” ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi Yaşlı Bakımı ikinci sınıf öğrencileri Mehmet Seyid Korkut ve Mehmet Ergin layık görüldü. Proje kapsamında Kilis 7 Aralık Üniversitesi kampüsü içerisinde Yaşlı Bakım ve Yaşam Merkezi açılarak üniversitede bulunan “Yaşlı Bakım Teknikerliği” bölümü öğrencileri için uygulama sahası oluşturulması ve yaşlı bireylerin bakımlarının profesyonel bir şekilde sağlanarak gençlerle kültürel etkileşim içerisine girmeleri hedefl eniyor. Proje kapsamında yaşlı bireylerin aktif hayata katılması, gençlerle iletişim içine girerek sosyalleşmeleri, gençlerin de yaşlıların deneyimlerinden faydalanmaları amaçlanıyor.

İŞTE “KALİTE” İÇİN ÖRNEK PROJELER

Yarışmaya başvuran her proje neredeyse uygulanabilecek özelliklere sahipti… Tek gereksinim biraz yönlendirme… Size burada kategorilerinde birinci olan bazı projeleri de aktarmak istiyorum; belki bir sivil toplum örgütüne ya da endüstrilere ilham olabilir:

■ DİJİTAL RAFLAR: İnsanların kütüphanelerinde mobil cihazlarıyla kullanacakları uygulama hazırlanacak. Mobil cihazlarına indirdikleri bu programla kitaplıklarındaki kitapların arkalarındaki barkodlar okutularak kütüphaneleri, mobil cihazlarına taşınmış olacak. Böylelikle birbirleriyle kitap alışverişi yapabilecekler.

■ ENTEGRE YAŞAM DERSİ: Engellilerin toplumdan soyutlanmadığı, sokağa çıkmaya tereddüt etmediği, iletişim kurmaktan çekinmediği bir toplum, hem bireysel hem toplumsal yaşam kalitesinin zirvesinde demektir. Gençlerin bu eğitimi alabilmeleri için zorunlu ders olarak “Entegre Yaşam Dersinin” lise müfredatına eklenecek.

■ GERİ DÖNÜŞÜMÜ EĞİTİME: Çocuklar geri dönüşümü kendi aralarında bir yarış haline getirip pil, kapak ve pet şişe benzeri tekrar ekonomiye kazandırılması mümkün ürünleri okullarına koyulan kırtasiye otomatlarına atarak karşılığında ihtiyaçları olan kırtasiye ürününe (kalem, silgi, defter, hikaye kitabı vb.) sahip olabilecek.

■ KADINLARI BİLİNÇLENDİRME (KA.Bİ.N): Projede kadınların sağlıkları konusunda bilinçlenmeleri amaçlanmaktadır. Bu amaçla kadınların uğrak adresleri olan mağazaların deneme kabinlerinden biri farklı tasarlanarak merak uyandıracak ve kadın sağlığı konusunda kadınları bilinçlendirme alanı olarak kullanılacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar