Gümrük müşavirlerine kötü haber ve güzel bir öneri

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük Müşavirleri bugünlerde gelecek korkusunu daha fazla hissediyorlar. Yetkilendirilmiş Yü-kümlü uygulamasında yerlerinin nasıl olacağı konusunda tereddütleri dillendiriyorlar. Bu ve diğer mesleki konulara kafa yormakla meşgul olan gümrük müşavirlerine bir kötü haber de Anayasa Mahkemesi’nden geldi.

Anayasa Mahkemesi’nin 10/10/2013 tarihinde verdiği karar Resmi Gazete’de yeni yayımlandı. An-kara 9. İdare Mahkemesi’nin itirazı üzerine konu incelenmiş ve karara bağlanmış bulunuyor.

İtirazın konusu: Gümrük müşaviri olan davacının, bir yıl süreyle geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali talebiyle açtığı davada, itiraz konusu ku-ralın Anayasa’ya aykırılık iddiasını ciddi bulan mahkeme, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun geçici 6. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin Anayasa’nın 2., 7. ve 38. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi isteminden oluşuyor.

4458 sayılı Kanun’un (2) numaralı bendine şöyle deniliyor;

Gümrük müşavirliği veya gümrük müşavir yardımcılığı mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve ha-reketlerde bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek mensupları hakkında, gümrük müşavirliği hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre aşağıda tanımlanan disiplin cezaları verilir.

a) Uyarma: Meslek mensubuna mesleğinin icrasında daha dikkatli davranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.

b) Kınama: Meslek mensubuna görevinde ve davranışında kusurlu sayıldığının yazı ile bildirilmesidir.

c) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma: Mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoymadır.

d) Meslekten çıkarma: Meslek mensubunun izin belgesinin geri alınarak, bir daha bu mesleği icra etmesine izin verilmemesidir.

Anayasa Mahkemesi şöyle diyor; “..4458 sayılı Kanun’un geçici 6. maddesinin (3) numaralı bendin-de, uyarma, kınama, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma ve meslekten çıkarma cezalarının hangi durumlarda verileceğine ilişkin ayrıntılı hükümler yer almaktadır. Buna göre, kanunun geçici 6. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde, (2) numaralı bentte genel olarak sayılan fiiller somutlaştırılmış ve hangi fiillere hangi cezaların verileceği açık ve net olarak belirlenmiştir. Dolayı-sıyla, gerek disiplin suçunun gerekse yaptırımın kanunla düzenlenmiş olması karşısında itiraz konusu kuralda bir belirsizlik ve öngörülemezlikten söz edilemeyeceği gibi suç ve cezaların kanuniliği ilkesine aykırı bir durum da bulunmamaktadır…”

Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu kural Anayasa’nın 2., 7. ve 38. maddelerine aykırı olmadığı be-lirtiliyor ve  Gümrük Kanunu’nun geçici 6. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin birinci cümlesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine, oybirliğiyle karar veriliyor. 

Gümrük müşavirleri, bu gibi mesleki konularla uğraşırken, bugünlerde bir de Asgari Ücret Tarifesi’nin belirlenmesinde rol oynamak istiyorlar. Ancak, her halükarda bakanlığın dediği oluyor. Oysa; geniş bir kitleyi ilgilendiren tarifenin Gümrük Müşavirleri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri Odası tarafından belirlenmesi ne iyi olurdu. Fakat, böyle bir odanın kurulması yıllardır gerçekleştirilemiyor,

Madem oda olma realize edilemiyor (ki bu konudaki ilk tasarının hazırlanmasında resmi görevde iken bizzat bulundum), bu konudaki çalışmalar devam ettirilmekle birlikte yeni bir yola da girmek gerekiyor.

Benim önerim şudur: Gümrük Kanunu’na göre faaliyet gösteren dernekler mevcut faaliyetlerini yü-rütmeye devam etsinler. Bu derneklerin bağlı olduğu bir federasyonu Ankara’da kuralım. Bu fede-rasyon, meslek standartları, etik, usuller, sınavlar, disiplin cezaları, ücretler vb. konularda etkili ve yetkili olsun. Bunun için gümrük mevzuatında ve ilgili diğer mevzuatta yeni bir yol açılsın. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar