Gümrükten gizli belge uygulamasına açıklık

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Uygulama Yönergesi hakkında yeni bir düzenleme yaptı.

Buna göre; EBYS Yönergesi’ne göre, gizli belgeler; “Müsadesiz olarak açıklandığı takdirde milli güvenliğimizi ya da itibarımızı ciddi ve olumsuz yönde etkileyecek, idari soruşturmaya, adli soruşturma ve kovuşturmaya zarar verebilecek olan bilgi ve belgelere verilen erişim sınıfıdır.” Çok gizli belgeler ise; “Müsaadesiz olarak açıklandığı takdirde milli güvenliğimizi büyük ölçüde tehlikeye düşürecek, devletimize ve müttefiklerimize büyük ölçüde zararlar verebilecek bilgi ve belgelere verilen erişim sınıfıdır” şeklinde tanımlanıyor.

Belirtilen durumlar haricindeki tüm belgelerin; Tasnif dışı, hizmete özel ve özel gizlilik dereceli olarak belirlenmesi gerekiyor. Belirtilen şartlara uymadığı anlaşılan belgeler hiçbir şekilde gizli ya da çok gizli olarak belirlenemiyor. Bu nedenle gizli belge oluşturma yetkisi sadece, yönergenin 21’inci maddesinde unvanları sayılan kullanıcılara verilmesi gerekiyor.

Gizli ya da çok gizli belgelenin tebliğ tebellüğ işlemlerinde standardı belirtilen tebliğ-tebellüğ belgesi örneğinin kullanılması gerekiyor. Çıktı alınmadan gelen belge içeriğinde ilgili personele tebliği gereken hususlar adı geçen belgeye derc edilerek imza karşılığı tebliğ işlemi tamamlanması isteniyor.

Adli kolluk işlemleri kapsamında kaçakçılıkla mücadelede operasyonel ve istihbari faaliyetlerde, Cumhuriyet Başsavcılığı ve adli soruşturma işlemleri için Ceza Muhakemesi Kanunu ve ilgili mevzuatına göre gerekli işlemlerin yapılacağı hatırlatılıyor. Ancak, Adli Kolluk birimlerinin idari işlemlerinde (Personel işlemleri, Bakanlık içi idari yazışmalar, mali işlemler vb.) EBYS Yönergesinin uygulanması gerekiyor. Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre; EBYS’si üzerinden alınan çıktılarda ayrıca mühür kullanılmasına ve ıslak imza atılmasına yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre gerek bulunmadığı belirtiliyor.

Bu konuda idarelerde oluşan tereddütler giderilmiş oluyor ve bu tür belgelere muhattap olan kişi ve kuruluşların da yapılan işlemler bakımından da konu açıklığa kavuşturulmuş bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar