Hacısalihoğlu: 2018'de temkinli olarak fırsatları kaçırmamalıyız

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 2018’in dünyada risk ve imkanların bir arada olduğu bir yıl olacağı beklentisini taşıdığını belirterek, “Türk özel sektörü olarak yeni yılda önceliğimiz temkinli olmak ve önümüzdeki fırsatları yakalamaktır” diyor.

2017'nin bir toparlanma yılı olacağı öngörülerinin tuttuğunun altını çizen Hacısalihoğlu, “Yılın son çeyreğinde de büyümenin süreceğini tahmin ederken, yıl ortalaması büyümesinin yüzde 7’e yaklaşacağını umuyoruz” ifadesini kullanıyor.

Hacısalihoğlu’nun 2018 yılı için riskler ve fırsatlar değerlendirmesinde şu konulara yer veriliyor:

-Döviz kurlarındaki artışla beraber kamu ve özel sektör bütçelerindeki bozulmalara karşı önümüzdeki yılda daha temkinli olmayı ve doğacak fırsatları kaçırmamayı öneriyoruz.

-Bütçe planlarının yapıldığını ve gerekli tedbirlerin alındığını görüyoruz. Buna karşın uluslararası gelişmelerin yaratacağı risklere karşıda tedbirler alındığını, bunların bütçe açığı, cari açık ve mali disiplinin sağlanmasının güvencesi olduğuna inanıyoruz. Öte yandan büyüyen özel sektörün yarattığı potansiyel gücümüz yeni yılda fırsat olacaktır.

-Enflasyonun iki haneli olduğu, faizlerin arttığı bir dönemde 2018’in karşılanması döviz bazlı borçların çevrilmesinde özel sektöre güçlükler çıkaracağı aşikârdır. Global piyasaların etkileri ile kur farkının getirdiği ek maliyetler karşısındaki risklere temkinli olmalıyız.

-Önemli bir ayrıntıda 2018 yılına Türkiye ekonomisinin büyüme verisinde pozitif ortamda girmesidir. Ekonominin sürükleyici gücü iş dünyasının moral ve motivasyonu yeni yılın başarılı geçmesi için çok önemlidir. Büyüme 2018’de dış etkenlerin etkisi altında yavaşlayabilir. Dış kaynaklı ekonomik dalgalanmaların etkisi güçlü mali disiplinle atlatılacak durumdadır. İngiltere’nin ayrılışı, İspanya’nın bölünme, Almanya’da iktidar sorunlarına karşın Türkiye’nin AB ticareti ve ihracatı gelişmektedir.

-Ortadoğu’da dinmeyen karışıklığın Kudüs ile daha da alevlenmesi yeni yılda bu coğrafyadaki riskleri artırmaktadır. Trump liderliğindeki ABD’nin kestirilemeyen dış siyasetteki güç gösterisi de yeni yıla umutla bakmamıza engel oluyor.

-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürme teşebbüslerine karşın, ülkemiz rekor büyümesi ile 2017’de bu kuruluşların öngörülerini boşa çıkarmayı başarmıştır. Türkiye devasa iç dinamiklerinin etkisiyle birçok sektörde gelişme göstermektedir. Hareketli ve kolay adapte olan, fırsatları anında yakalayan Türk özel sektörü yurt içinde ve dışında büyümektedir. Bu işletmelerin varlığı 2018 yılı için de büyük bir avantaj olmaya devam edecektir.

-2018-2020 Orta Vadeli Programı ekonomiyi güçlendirecek fırsatlar içermektedir. Büyüme, istihdam ve gelir dağılımına yönelik reformların yer aldığı program özel sektöre ivme katacak destek paketlerini kapsamaktadır.

-Sanayi 4.0 dönüşümünde teknolojik altyapının gelişmesi ar-ge ve inovasyon paylarının artması eklenmektedir. Sanayi 4.0 süreci Türkiye ekonomisi için oldukça pozitif bir gelişmedir.

-Körfez ülkelerinin Türkiye’yi turizmde tercihleri sıcak para girişini artıracaktır. Alman ve Rus turistlerin de ülkemizi tercih etmelerinin yaratacağı imkanla 2017 yılının 29 milyona yaklaşan turist sayımızın 2018 yılında 30 milyonu aşması umuduna yol açıyor.

-Cari açığı artıran enerjide yurt dışına bağımlılığı azaltan özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının üretime katkısının 2018’de artarak devam edeceğini görüyoruz.

-Avrasya pazarının göbeğinde yer alan ülkemiz yatırımlar için güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor. Modern İpek yolunun Batıya açılan kapısında yer alan ülkemiz özel sektörünün girişimiyle bölgesel ve küresel pazarda etkisini yeni yılda artıracaktır.

-2018 yılında dünya ekonomilerinde yavaşlama ve durgunlaşma beklentisine karşın, Türkiye kendine has dinamikleriyle yeni yılda, yeni fırsatları ekonomisine kazandıracak fırsatlara sahiptir.

Hacısalihoğlu’nun 2018 için iyimserliği ağır basan görüşlerinin özeti böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar