'Hedefimiz 23 milyon kişinin ilk kartı olmak'

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Aslında sadece sohbet etmek için buluşmuştuk BKM Genel Müdürü Soner Canko ile ama yazacak malzemeler ortaya çıkınca bunu sayfalara taşımamak olmazdı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) geçtiğimiz yıl TROY Kartı lanse etmiş buna da Türkiye’nin Ödeme Yöntemi demişti. Şimdi hedef bu kartın adındaki misyonu yerine getirmek… Konuya ‘sadece bir kart’ olarak bakanlara da karşı çıkıyor Soner Canko, burada ‘dijital hedefe’ de vurgu yapıyor ve bunları şöyle anlatıyor: “Şimdi Türkiye’de hiç bankacılık yapmamış 23 milyon bir nüfus var. Önümüzdeki 5 sene bu nüfusu kesin adreslemeliyiz noktasında bir hedef koyduk kendimize. Çünkü bizim esas hedefimiz pastayı büyütmek. Dijital ödemeler ve kartlı ödemeler bunlar bir bütün… Bu pastayı daha da büyütmek hedef, burada bir rekabet yaratıp sektörde bir verimsizliğe sebebiyet vermek değil. Zaten bizim sektörümüz verimli ve etkin çalışan bir sektör. Bizim de artık bu sektöre getirdiğimiz enerji ile toplam pazarı büyütücü bir doping etkisi yaratmamız bekleniyor. Bizim de bunu TROY ile yapacağımızı söyleyebilirim. Bu 23 milyonunu ilk kartı, dijital olarak ilk uygulaması olmayı hedefliyoruz.”

Troy, dijital dönüşümün sembolü olacak

Burada sözünü ettiğim dijital tarafın gelişimi ve sürecin ilerlemesi ile ilgili BKM Genel Müdürü Canko şunları söylüyor: “TROY’un hedefi aslında dijital ödemelerde bir yol açmak ve bankasız nüfusu hızla dijital ödemelerle de tanıştırmak. Burada daha iddialı bir şey daha söylemek istiyorum belki Türkiye’nin dijitalleşmesinde, TROY sembol marka olabilir. Çünkü dijitalleşme böyle bir şey… Hızla yayılıyor… Finansta başlattığınız zaman perakendeye sıçrar, perakende de başladığında başka sektörlere gider. Fakat biz burada, bir kaderi, kabullenmeyi algıyı yıktık. Dünyanın 70 senedir oturmuş yapı taşlarına Türkiye’nin içinden bir alternatif yarattık. Bunlar durup dururken olmadı yine dijitalleşmeyle oldu. Bu anlamda, sadece finans sektörünü değil tüm sektörleri hareketlendirecek bir yapı içinde olmayı hedefl iyoruz. TROY inovasyon ve dijitalleşme konusundaki yolu açacak. Bu nedenle tekrarlarsam TROY, dönüşümü finanstan başlatacağı için Türkiye’de dijitalleşmede dönüşümün sembolü olabilir. Çünkü dijitalleşmenin temelinde de ödemeler var. TROY bu nedenle tüm bunların hem sembolü hem de teknolojik altyapısı olacak. THY, Türkiye’nin bayrak taşıyan havayoluysa, TROY da Türkiye’nin dijitalleşmedeki sembol ve öncüsü olacak. Çünkü burada inovasyonu rahat yapabiliyoruz, çünkü burada teknolojiyi rahat geliştirebiliyoruz. Kimseye bağlı değiliz… TROY, Türkiye’nin dijital ödemedeki dönüşümünün sembolüdür…”

Her şey 5 yıl önceki kararla başladı

BKM Genel Müdürü Soner Canko’dan biraz hayallerden bahsetmesini istedim. O da beni 5 yıl önceye götürdü. Çünkü aslında hayallerin temeli o günlere dayanıyordu. Canko bunları şöyle aktardı: “Hayallere gelmişken sana aktardığım 5 yıllık periyodlar aslında tesadüf değil. Bundan 5 yıl önce BKM Express’i yeni tanıtmaya başlamıştık. Dijital ödemeleri ise yeni konuşmaya başlamıştık. Ve her tanıtmamızda kamuoyu ve basın bize bir sonraki adım ne olacak diye soruyordu. Bu inovasyon güzel de bir sonraki adımı neler olacak diyordu… Bu bizim üzerimizde de sorumluluk yaratıyordu. Biz burada baktık ki bir sonraki adımı yapabilmek için hep diğer markalara, şemalara bağlıyız. Yani BKM Express sonrası hız tamamen buna bağlıydı. Onların inovasyonları Türkiye’ye getirip uygulanabilirdi. Ama onlar yaparsa… İşte o zaman şöyle kritik bir yol ayrımına geldik. Biz inovasyon hızımızda ve gücümüzde diğer markaları ve kimseyi beklemememiz lazım diye düşündük. O zaman haydi gelin biz de kendi altyapımızı yapalım dedik. Resmi böyle okuyamayanlar bazen belki ‘plastik kart öldü siz onu yeni mi keşfettiniz’ diyor olabilirler. Bu bakış açısıyla haklı olabilirler. Ama biz plastik kart yapmıyoruz. Biz geleceğin inovasyonları için altyapıyı kurduk. Bunu yaparken hem bir taşla iki kuş vuracağız, hem 23 milyonun ilk defa bankacılık sistemi ile tanışması ve dijital ödemelere geçmesini sağlayacağız. Bunun üzerine de yeniliklerimizi dışarıya, hiçbir kuruma, markaya bağlı kalmadan yapma lüksümüz olacak. Bizim hikayemizin temelinde 5 yıl önceki bu zaruret var.”

'Her yerden Troy'a destek geliyor'

Tabii tepkiler, ilk izlenimler… Birkaç rakam da almak lazım. Son durumla ilgili bazı sürprizlerden bahsediyor BKM Genel Müdürü Soner Canko: “Şu ana kadar 25 banka anlaşma imzaladı, 17 banka kartlarını çıkardı bile… Yaklaşık yarım milyona yakın kart da cüzdana girdi. Projemizin başlangıcından bu yana 5 yıllık bir süreç geçti. Bu 5 yıllık çalışmaların meyvesini bu yıl almaya başladık diyebiliriz. Bizim işler çok uzun soluklu olduğu için üzerinde çalıştığımız şeyin bir 5 sene sonra da buz dağının altındaki, görünmeyen taraflarını göreceğiz aslında… Bunlar daha net ortaya çıkmış olacak. Şu anda başlangıç açısından çok memnuniyet verici, beklentilerimizi karşılayacak gelişmeler oluyor. Tabii bu arada belki sürpriz gelişmeler de var diyebiliriz… Bütün paydaşlardan aldığımız ilgi ve destek yani meslek birlikleri dernekler, hatta ticari kurumlar bile TROY markasının ‘Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’ olması nedeniyle özel bir teveccüh gösteriyor. Benim için en büyük desteklerden bir tanesi Türkiye’nin en önemli global markası ve bayrak taşıyıcısı olan THY’nin TROY’u biz de destekleyeceğiz diye günlerce banner yayınlaması… Sistemine de dahil ederek bizlere destek verdi. Bunun haricinde birçok marka gönüllü olarak TROY’a katkıda bulunmak istiyor. THY ile başladık, sırada birçok büyük marka var. Turizm ve otelciler birliklerinden, kartın bu zincirlerde kabul edilmesiyle ilgili destekler ilgiler oldu. Bugüne kadar bu konuyu desteklemeyen hiçbir paydaş olmadı. Bunlar geldiğimiz nokta olarak beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Dolayısıyla biz de önümüzdeki dönem için cesaretlendik.”

Tüketicinin dijitalleşme talabi var

BKM Genel Müdürü Soner Canko, tüketiciden gelen dijitalleşme talebine şöyle dikkat çekiyor: “Bu tür inovasyonları kişilere, kurumlara mal ederler ama kamuoyunun, tüketicinin bir talebi var. Dijitalleşme beklentisi var. TROY’u bize yaptıran güç, bizim bu konudaki bilgimiz becerimiz aklımız değil sadece… Bunlar tabii bizim gerçekleştirme gücümüz ama aynı zamanda kamuoyunun bu konuda beklentisi, hatta hissedilen bir baskısı var. ‘TROY, Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’ derken de markayı doğru koyduk. Basın toplantılarımızda da hep bize gelecekle ilgili bu beklentileri sordunuz… O anlamda TROY Türkiye’deki kullanıcıların gelecek beklentisinin adresi… Yakında bir mobil ödeme uygulaması yapacağız. BKM Express içinde TROY kartlarıyla temassız ödeme yaptıracağız. Bunlar daha başlangıç olacak. Bu şöyle bir özgürlük, bugün burada bir şey aklımıza gelince durun bunu bankalarla konuşalım, markalarla konuşalım demiyoruz artık. Bunları artık Türkiye’de ve kendi yapımız içinde gerçekleştirebiliyoruz.”

Rakamlarla Troy'un son durumu

BKM Genel Müdürü Soner Canko, TROY’un son durumunu şöyle özetliyor: “TROY 2 yıllık bir çalışmanın ardından tüm bankaların desteğiyle Nisan 2016’da hayata geçirildi. Şu anda 15’i banka biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu kart, ön ödemeli kart ve kredi kartı basabilir duruma geldi. TROY logolu kart sayısı 400 bini geçti. Türkiye’deki 2,3 milyon POS cihazının tamamında, 50 bine yakın ATM’de ve tüm e-ticaret sitelerinde TROY logolu kartlar kabul ediliyor… TROY 8 milyon Euro gibi oldukça küçük sayılabilecek bir yatırımla kuruldu. TROY’u büyütmek ve çok daha iyi noktalara getirmek için gerekli yatırımları yapmaya devam edeceğiz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar