Her başarılı Ar-Ge projesi geleceğimizin bir kilometre taşıdır…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliği ile bu yıl 12’ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri, pazartesi günü gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.

KOBİ'lerden, büyük ölçekli firmalara kadar, 23 ilden 170 başvuru arasından 36 firmanın finale kaldığı törene ilgi yoğundu. Program, Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Ar- Ge ve inovasyon alanında ülkemizin öncü şirketlerinden NETAŞ’ın başarılı CEO’su C. Müjdat Altay’ın beğeniyle karşılanan konuşmasıyla başladı.

Yazımın başlığını esinlendiğim konuşmadan derleyebildiklerimden sonra da programda yer alan konu ve konuşmacılardan söz edeceğim. 

Konuşmaya gelirsek; “1997 yılında gerçekleştirilen 1. Teknoloji Ödülü’ne 35 müracaat varken, bu yıl bu sayının 170’e çıktığını görüyoruz. Türkiye’de teknolojinin gelişimini gösteren bu büyük artış bizi yüreklendiriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Evet, bu rakamlar bize güzel şeyler ifade ediyor, gerçekten de genç ve dinamik nüfusumuzla ve bilhassa son 10 yılda Ar- Ge’yi odağına alan hükümetlerimizin, teşvik politikalarıyla çok yol aldık.

Bu nedenle de daha hızlanmak istiyoruz. Daha başarılı olmak istiyoruz, daha ileriye doğru koşmak istiyoruz. Verdiğim bu yüreklendirici rakamların yanında bir başka gerçeği de dikkatinize sunmak istiyorum. Ülkemizin dış ticaret rakamlarına baktığımızda görüyoruz ki, yüksek teknoloji ürünlerde ithalatımız, ihracatımızın maalesef 5 buçuk katı. Benzer şekilde, orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız, ihracatımızın 2 katı. Bu rakamlar hala gelişmeye açık alanlarımız olduğunu net olarak ortaya koyuyor…

Bu rakamlar bize şunu gösteriyor; biz Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor, maalesef tüketiyoruz.

Artık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz… 

Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak ve ancak yüksek teknoloji üretimi ile erişebilir. İşte bunu başarabilmek için daha çok Ar- Ge, daha çok ürün yapmalı ve bunları hayatımıza daha çok katmalıyız, bunun için de milli seferberlik yapmalıyız.

Ve unutmamalıyız ki her başarılı Ar-Ge projesi geleceğimizin bir kilometre taşıdır.

Bugüne kadar ektiğimiz tohumlar meyvelerini vermeye başladılar, kararlı adımlarla çalışmalarımıza devam etmeli ve pes etmemeliyiz. Aslında Ar-Ge’miz 2015 yılında çok önemli bir eşiği atladı. Ar-Ge harcamalarının GSYİH’ye oranı yüzde 1’i aştı, bundan sonra büyüme daha hızlı olacaktır. Ürünler ticari başarı kazandıkça kendi Ar-Ge’leri için gereken fonu yaratacaklardır.

Günümüz dünyasında teknoloji, insanın istek ve ihtiyaçlarına çözüm ürettiği ölçüde fonksiyonel olabiliyor. Bir diğer deyişle bir asır evvel etken konumda olan teknoloji, 21. yüzyılda edilgen. Etken olan ise insan…

Bugüne, sanayi 4.0 devrimine geldiğimizde, teknolojik yolculuğumuzda bizi bekleyen en önemli konu da ‘insan odaklılık’.

Başarılı olan teknolojiler insan ömrünü uzatıyor, sürdürülebilirlik için yeni imkanlar sunuyor.

Artık hepimizin dilinde olan yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, akıllı araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, nano teknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda yapabileceklerimizin sınırı yok.

Bu aslında bizim gibi ülkelere büyük fırsatlar yaratıyor.

Çünkü artık teknoloji insanla birleşmek, ona odaklanmak zorunda. İşte bu nedenle konferansımızın temasını ‘İnsan Odaklı Teknolojiler’ koyduk. Bilgi ve iletişim alanının akıllı kavramı ile bütünleşmesiyle birlikte insan hayatı kolaylaşmakta ve dijital dönüşümle de verimlilik artmaktadır. Ülkemizde yetenekli, yaratıcı gençlerin olduğunu görüyor ve onların başarılarına yürekten inanıyorum. Bu noktada bizlere düşen bu başarıyı hayata döndürecek ortamı ülkemizde yaratmak. Bunun için de bizi büyük hedeflerimize ulaştıracak, odaklı stratejilerden oluşan bir yol haritası çıkarıp, bunu regülasyonlarla destekleyip, elde ettiğimiz başarıların bu haritada birbirini tamamlamasını sağlamalıyız” diyor. 

Program akışına göre sıra konuk konuşmacı olarak dünya çapında “seri yatırımcı” olarak adlandırılan Sir Terry Matthews’e geldi.

Sir Terry Matthews ,"Dijital Dünyada Başarılı Olmanın Yolu" başlıklı konuşmasında ilgi çeken konuları dile getirdi.

Programın son bölümünde gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yönettiği “İnsan Odaklı Teknolojiler” başlıklı panelde konuşmacıların dile getirdiği projeler tam tanımıyla birer başarı öyküleriydi...

Ödül töreni bölümünde ise, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin’in konuşmaları sonrası jürinin başarılı bulduğu projelere ödülleri verildi. 

Teknoloji Ödülleri sürecinde emeği geçenleri ve ödüle layık görülen firmalarımızı kutluyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar