Hissesine sahip çıkan şirketler

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Gizmen NALBANTLI / IŞIK FX

Son dönemde yaşanan gelişmeler ile birlikte bir çok şirketin hisseleri yıl içindeki en düşük seviyelerine indi. Şirketleri hisse alımına yönlendiren bir çok neden olabilir. 21 Temmuz’da başlayan alım kararlarının  oynaklık önlemi olduğunu söyleyebiliriz. 

Hisselerde özellikle sert düşüşler görüldüğü dönemde şirketler şu anda olduğunu gibi hisse geri alımına gidebilirler. Bu dönemde toplamda 45 şirket  hisse geri alımı yaparken, 44’ünün değer kazandığını gördük. Hisse geri alımı yapan şirketlerden en çok değer kazanan Oylum Sınai Yatırım olurken, MCT Danışmanlık ise değer kaybeden tek şirket olarak karşımıza çıktı. Doğuş Otomotiv, Bim, Enka İnşaat, Turkcell, Katmerciler Ekipman, Aksa Akrilik gibi endekste önemli olan şirketler de  açıkladıkları geri alım programları ile hissesine sahip çıktı.

Bu ve bunun gibi özel dönemlerin dışında şirketler prestijini artırmak, kasada atıl duran nakdini değerlendirmek, şirketin kontrolünü istenmeyen rakiplere kaptırmamak gibi sebeplerden dolayı geri alım programı açıklayabilirler. 

Büyük şirketler hisselerinin ucuz kaldığı dönemlerde yerli ve yabancı yatırımcıya hissesinin arkasında durduğunu göstermek için prestij amaçlı geri alım yapabilir. Örnek olarak; 2011 yılında Sabancı Holding’in 8 liradan başladığı geri alım sürecinde 8 liradan aldığı hisseler 2013 yılında 12 liradan satıldı. Akfen Holding ise 5 yıllık bir geri alım programı ile şirketine olan güvenini yatırımcılarına göstermiş oldu.  Burada yapılan belirli fiyat aralığından gelen satışların karşılanması ile fiyatı yukarı çekmek olarak açıklanabilir. 

Türkiye’de hisse geri alımı sık karşılaşılan bir durum değil. Amerika’da ise hisse geri alım programları yatırımcıların için önemli bir yere sahip. Gerek fiyat stabilitesinin sağlanması gerekse şirket kaynaklarının etkin şekilde kullanılması için bu yöntemin kullanılmasında fayda bulunmaktadır.

Sonuç olarak yatırımcıların şirket geri alımları durumunda, şirketin hangi sebepten dolayı geri alım yaptığına dikkat ederek yorumlaması gerekiyor. Şirket geri alımları hisse senedi sayısının azalması ile birlikte hisse başına daha fazla kar payı kazancı şeklinde geri dönse de, şirketin bu işlemi hissesine sahip çıkmak için mi yoksa alternatif yatırım bulamadığı için mi yaptığının dikkate alınması son derece önemli. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017