İç seyahat potansiyeli Türkiye’yi 5 cazip ülkeden biri yapıyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Seyahat etmek dünyanın en hızlı yükselen trendlerinden biri… Sosyal medya ve deneyimlerin paylaşılması bu eğilimleri daha da güçlendiriyor. Tabii yükselen bu yaşam tarzının bir de operasyon tarafı var. Uçaklar, oteller, rezervasyonlar… Bu altyapıyı teknolojik ve danışmanlık olarak sağlayan şirketlerden Amadeus’un Türkiye Genel Müdürü Eric Willems ile trendleri konuştuk. Hazırladıkları ‘Amadeus Geleceğin Gezginleri 2030 Raporu’nda müşteri ve teknoloji tarafındaki gelişmelerin ayrıntıları da var. Mobilden sanal gerçekliğe pek çok gelişme var. Amadeus seyahat ve iç seyahat potansiyeli nedeniyle Türkiye’yi de Rusya, Çin ve Brezilya ile birlikte gelecek 5 yılın odak ülkesi seçmiş… Eric Willems, “Türkiye teknoloji ve yazılım alanında da önemli bir Ar-Ge merkezimiz” diyor.

Amadeus, global seyahat sektörü için alt yapı teknoloji çözümlerinin önde gelen şirketlerinden biri… Madrid merkezli 71 yere ofisi ile 190 üzerinde ülkede 14 binden fazla çalışanıyla hizmet veriyor. Temel arama yapmaktan rezervasyona, fiyatlandırmadan bilet kesmeye, rezervasyonları yönetmekten giriş-çıkış işlemlerini kontrol etmeye kadar seyahat sektörünün alt yapısını sağlıyor. Amadeus Türkiye Genel Müdürü Eric Willems, “Evet acente sayıları azalıyor ama örneğin kurumsal tarafta acente talepleri artıyor. Her şey yakında sosyal medya üzerinden işlemeye başlayacak. Sanal gerçeklik hayatımıza girecek. Otelleri belki öyle seçeceğiz. Şimdiden tüm gelişmeler mobil ve online tarafta” diyor. Hazırladıkları seyahat trendlerini içeren raporları ‘Geleceğin Gezginleri 2030’ ve Türkiye’ye bakışlarını özetlemeye çalıştım… Yaz, tatil, turizm hadi biraz gündeme uyalım!

5 cazip pazardan biri

15 yıldır Türkiye’de olan ve çok iyi Türkçe konuşan Amadeus’un Türkiye Genel Müdürü Eric Willems öncelikle Türkiye’deki çalışmalarını alalım: “Amadeus’un rezervasyon ve işlem olarak iki tane farklı şirketi var. Türkiye’de 60 yazılımcısı ile Ar-Ge olarak da hizmet veriyor. Dünyada 19 tane Ar-Ge merkezimiz var ve bir tanesi de İstanbul’da… Türkiye’de Ar-Ge dışında bir de sadakat yazılımı yapan tarafımız var. Hitit Yazılım’ın bu konudaki sadakat bölümünü satın aldık. Havayollarının sadakat yazılımlarını yapıyorlar. Bugün bu şirket Türkiye merkezli 36 havayoluna hizmet veriyor. Ben Şubat 2016’da göreve başladım zor bir seneydi. Bu sektörde Amadeus'un bir konsepti var; her 5 sene, 5 ülke seçip bu ülkelere ekstra önem veriyorlar. Türkiye, Rusya, Çin ve Brezilya şu anki odak ülkeler. Türkiye’de büyük potansiyel olduğunu düşünüyoruz, bunun en büyük nedeni çok fazla iç seyahat var. Amadeus, Türkiye’de 1994 yılından beri hizmet veriyor. Biz seyahat acenteleri için bütün servisleri online bir platformda topladık. Amadeus 360 ürünümüzle seyahat acentesinden; bilet alıyorsunuz, transfer alıyorsunuz, otel alıyorsunuz, sigorta alıyorsunuz. Acenteler birden fazla farklı anlaşma yapmadan bizim üzerimizden hizmet sağlayıcıları ile anlaşma yapabiliyorlar. Bu sistemde tüm Avrupa tren yolu şirketleri de var. Yerel sağlayıcılar olan İDO, TAV, transfer şirketleri ve otelleri lokal olarak sistemimizde bulunuyor. Şu anda TCDD ile görüşüyoruz onları da sistemimize katmak istiyoruz.”

Seyahat trendi mobile kayıyor

Trendlerden en önemlileri aslında tabii seyahat süreçlerinin artık dijital dönüşümle mobil ve online altyapılara kayması… Amadeus Türkiye Genel Müdürü Eric Willems şöyle anlatıyor: “Avrupa'da bu trend daha yaygın. Yeni bir mobil uygulama geliştirdik, pilot olarak başlatıldı. Bu platformumuz da acenteler için, yani web servis üzerinden bir alt yapı sunuyoruz, acente istekleri doğrultusunda teknik olarak fırsatlar sunuyoruz. Acenteler Amadeus platformunu kullanarak müşteriye hizmet veriyor. Web servis Amadeus'un ham datası gibi, yazılımcılar bu datayı geliştirerek seyahat acentelerinin istediği tarzda isterse mobil uygulamasını yapıyor. Tüm dünyada online'a ciddi bir yatırım var. Biz de ‘Amadeus Go’ diye yeni bir projeye başladık. Acenteler hazır bir şablon üzerinden online sitemde aylık olarak yer alabiliyor. Böylelikle yazılım firmasına, web servis yatırım firmasına gerek kalmadan istenilen süre boyunca hizmet alabiliyorsunuz. Online pazarı biraz daha küçük acentelere açmak istiyoruz. Büyük yatırımlar yapmadan online da var olmak isteyen acenteleri daha hızlı bir şekilde erişip, ihtiyacı olan platformu sunmak, böylece tüm pazarla entegre etmek istiyoruz”.

Acenteler azalıyor ama...

Online’ın yükselişi yeni web modelleri acenteleri etkiliyor, sayıları azalıyor diyorum Eric Willems şöyle anlatıyor: “Evet, acenteler azalıyor ama biz segment olarak bakıyoruz konuya. Piyasada kurumsal, küçük ve orta olarak 3 segment var. Her segmentin ayrı stratejisi var, kurumsal tarafta büyük şirketler daha fazla kontrol ve otomasyon istiyorlar biz de kurumsallara destek servisi ve online servis veriyoruz. Herkes online’a girmek istiyor fakat bu o kadar kolay bir iş değil, sadece paket satın almak yetmiyor. Her tıklamayı satışa dönüştürebilmek önemli. Bizim işimiz sadece IT satmak değil aynı zamanda danışmanlık vermek. Müşteri istekleri ve hedefleri doğrultusunda yol gösterici bir danışmanlık hizmetimiz var. Perakende satışlarda işleri kolaylaştırmak için online tarafta satış desteği hem de ekipman desteği sağlıyoruz.”

Sanal gerçeklik trendi

Amadeus’un Türkiye Genel Müdürü Eric Willems hazırladıkları son raporla ilgili şu bilgileri veriyor: “Amadeus'un “Geleceğin Gezginleri 2030” diye bir raporu var. Geleceğin gezgin grupları kimler, seyahat sektörü kendini neye hazırlamalı? gibi soruların cevaplarını içeriyor. Raporda gidilecek yere karar vermede en fazla kadınların karar verdiği sonucuna ulaşılıyor. Amadeus bu şekilde sektör için araştırmalar da yaptırıyor. Birkaç sene sonra her şey sosyal medya üzerinden gerçekleşecek. Teknoloji olarak baktığımızda 'Visual Reality-Sanal Gerçeklik' kavramı öne çıkıyor. Bu da bir acenteye gittiğinizde bir gözlük takıp rezervasyon düşündüğünüz otelin odalarını görme fırsatı elde etmek anlamına geliyor. Böylece seyahat edecek kişiler otele gittiğinde hayal kırıklığı yaşamayacak. Amadeus inovasyon kısmına da çok yatırım yapıyor.”

Geleceğin 6 önemli paradigması

‘Amadeus Geleceğin Gezginleri 2030 Raporu’ seyahat endüstrisinin kendini aşağıdaki 6 konuya nasıl hazırlayabileceği ilgili… Bu gelişmeler büyük paradigma değişimleri yaratıyor:

İş-Hayat bileşenleri: Esnek çalışma zamanı, minimum süresi olmayan işler, bireysel çalışma için artan imkanlar ve geniş ‘freelance’ çalışma imkanları iş için seyahat ederken bize hayli fazla seçenek sunuyor. Bu da seyahat için bir ‘hibrid’ şekil oluşturuyor yani bazen iş gündelik hayatın, bazen de gündelik hayat işin bazı özelliklerini içinde barındırıyor.

Opsiyon şoku: Dijital ortamdaki dipsiz bilgi miktarı, acente ve motorları piyasada bulunan seçenekleri “paket” halde, karşılaştırmayı daha kolay hale getirip sunmaya doğru götürüyor.

İşletme ağı: Sosyal medya milyarlarca insanın hayatına nüfuz etmeye devam ettikçe, online network’ün profesyonel öneminin daha fazla ön plana çıkacağını göreceğiz. Kullanıcılar daha kazançlı online markalar için daha fazla enerji ve zaman yatırımı yapıp, yatırımlarından yeni ticari dönüşler elde edecekler.

Akran gücü: İnsanların tanıdıklarının, aile üyelerinin ve arkadaşlarının online tecrübesi o kadar geniş ki, tercih edilen danışma kaynakları konumuzda bir devrim oluşturdu ve yükselen akran ekonomisini ileri götüren güç olmuş durumda.

Öyküsel data: Big Data, servisleri kişiselleştirerek, sadece efektif değil, hayal gücü olarak da markaların hayatımız için daha odaklı ve zorlu hikâyeler anlatmasına imkân sundu.

Fiyatlama kişisel oluyor: Tarife belirleme Big Data’nın ayrılmaz bir bölüm. Mükemmel Fiyat ayrıştırması sayesinde seyahat firmalarının, yeni yükselen grup olan az varlıklı turistlere tekliflerini sunmasına olanak sağlıyor.

Yeşil sorumluluklar: İklim bilimi ne şekilde gelişirse gelişsin, eko-etik endişeler gelecekteki tüketicinin endişesi olacak. İleride insanlar daha az atık üretecek ve lüks seyahat davranışlarında ise azalma görülecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar