İflastan önce son durak, işsizlikte artış, Doğu ve Güneydoğu’da umut dolu gelişmeler...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugünkü yazımda ülkemizin ekonomisini, sosyal yaşamını, iş ve istihdamını ilgilendiren üç konuyu sizlere özetle aktarmak istiyorum. 

1.İflas erteleme yasaklandı, şirketler konkordatoya geri döndü

Olağanüstü Hal (OHAL) boyunca iflas erteleme yasaklanınca (yasaklamayı destekleyenlerdenim) mali durumu sıkıntıya düşen şirketler yaşadıkları sıkıntıyı aşabilmek için yeni kredi başvurularında bankaların kredi kullandırmada çıkardığı zorlukların da etken olduğu süreç iflastan önce son durak olarak tanımlanan konkordatoya başvuruyorlar. Bilindiği gibi konkordato; Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma olarak tanımlanıyor.

Bu yöntemi doğru bulanlardanım.

2. İşsizlikte artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),işgücü istatistiklerine göre; 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı ise, 0,6 puanlık artış ile yüzde 10.2 seviyesinde gerçekleşti.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1.7 puanlık artış ile yüzde 19.4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0.7 puanlık artış ile yüzde 10.4 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 20.2’si tarım, yüzde 19.3’ü sanayi, yüzde 7.5’i inşaat, yüzde 53.1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2.1 puan, inşaat sektörünün payı 0.2 puan artarken, tarım sektörünün payı 1.8 puan, sanayi sektörünün payı ise 0.4 puan azaldı.
İşgücü bir önceki yılın aynı dönemine göre 637 bin kişi artarak 30 milyon 778 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.3 puan artarak yüzde 52.4 olarak gerçekleşti.

Yürürlüğe giren ve hazırlanmakta olan yeni teşviklerle özellikle gençlerimize, kadınlarımıza iş alanlarının yaratılmasıyla işsizliğin azalacağı umudunu taşımak istiyorum..

3. Hazır fabrika desteği yatırımcıyı heyecanlandırıyor

Başbakan sayın Binali Yıldırım tarafından açıklanan, “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” kapsamında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yüksek Planlama Kurulu’nda yaptıkları görüşmeler hakkında kamuoyuna şu açıklamalarda bulundu. “Güneydoğu’daki 6 ilde her yıl anahtar teslim 30 fabrika konusunda son çalışmayı yaptık, uygulamaya en geç bu ay içinde geçeceğiz “ diyen Bakan Özlü , açıklamasını “Teşvikler kapsamında makine alımına sıfır faizli kredi vereceklerini vurgulayarak açıklamasını bölgeye gelecek yatırımcı, elindeki parayı arsaya, binaya harcamayacak. Yatırımcı sadece makinelerini getirip işletecek. Teşvikler kapsamında makine alımına sıfır faizli kredi verilecek, yatırım için harcayacağı parayı da işletme sermayesi olarak kullanacak. Burada üretilen ürünlere de kamu alım garantisi sağlanacak” diyor.

Gerek Başbakan Yıldırım’ın gerekse Bakan Özlü’nün açıklamaları bölgeye yatırım yapmak isteyen iş adamlarını harekete geçirdi.

İlk destek Hikmet Tanrıverdi’den

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  şunları söylüyor; “Bu hamlede özel sektör tarafında en büyük rolü hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oynayacak. Çok sayıda destek kaleminin ifade edildiği programda, yatırımcı için en cazip desteğin ‘Hazır fabrika’ verilmesi ve asgari ücret üzerindeki yüklerin kaldırılmasıdır.”

Programın detaylarını beklediklerine işaret eden Tanrıverdi, şöyle devam etti: "Bu desteklerle o bölgede en çok hazır giyim sektörü büyüyecek. İnsanların şu anda oraya gitmemesinin nedeni güvenlik, ama siz yatırımcıya hazır fabrika sunarsanız o noktada yatırımcı kararını değiştirir. 'Hazır yer var, risk alabilirim gidip yatırım yapayım' der ve yatırımcı sıraya girer.” Tanrıverdi, Şanlıurfa'da oluşturulan Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi’nde (HOSAB) 7 firmanın 4 bine yakın istihdam sağladığına işaret ederek, yeni teşvik hamlesinin bu bölgeyi "şaha kaldıracağını" söylüyor.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler de, açıklamasında “Desteklerin memnuniyet verici, kısa zamanda harekete geçilmesi gerektiyor. Bahsi geçen bölgelerde 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrika kurmanın maliyeti 5-6 milyon lira. Terör tehdidi devam ettiği sürece yatırımcı bu sabit maliyeti yapmaktan kaçınıyor. Hazır fabrikayla yatırımcının riski önemli ölçüde kalkıyor.

Detaylarının açıklanması sonrası Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da hazırgiyim, deri ve ayakkabı yatırımları hareketlenecek. Batman'da bir süre önce hazırgiyim firmalarının oluşturduğu kümelenmeyle 42 firmanın üretim yaptığını hatırlatmak isterim” diyor.

Her iki başkanın açıklamaları bölgenin işsizlerine umut verirken, bizleri de heyecanlandırıyor..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar