İki önemli oy havuzu esnaflar ve çiftçiler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ülkemizde her seçim öncesi önemli oy havuzları köylüler ve esnafa yeni destekler açıklanır. Son dönemde sayılarında azalma olmasına karşın bu seçim öncesi de köylüler ve esnafa yeni destekler açıklandı.

Çiftçi ve esnaf, seçim dönemlerinin önemli oy havuzları olarak görülürler ve seçim dönemlerinde onlara dönük yeni imkanlar yaratılıp destekler açıklanır. Köylülük ve esnaf sayısal olarak azalıyor olsa da yine de bu seçim öncesinde de onlara dönük destekler gündeme geldi.

Önce sözünü ettiğim azalma ile köylü nüfusun payına ve esnaf sayılarına bakalım. Geçen yüzyıl ortalarında nüfusumuzun yüzde 30’u köylerde yaşarken, kente göçler sonunda bu oran yüzde 7.49’lar seviyesine 6 milyon 49 bine geriledi. Ama kente göçenlerin köyle ilişkileri tam kopmadı. Bir yandan da köyle ilişkileri sürmektedir. O nedenle köylülüğe verilen destekler köy nüfusundan fazlasını ilgilendirmektedir. Son dönemde önce büyük kentlerden başlayarak bütün yurda yayılan AVM’ler nedeniyle esnaf sayıları da azalmaktadır. Son dönemde sayılarının 1 milyon 849 bin olduğu belirtiliyor.

Buna rağmen köylü nüfusu da esnaf da hala önemli oy havuzu özelliğini sürdürüyor. Bu seçim öncesinde de köylü ve esnafa destekler gündeme geldi.

Köylülere destekleri daha önce sıraladım:

-Hazine arazilerinin tarım kredi kooperatiflerine yüzde 1 bedelle kiralanması,

-Çiftçilerin kullandıkları mazotun bedelinin kamu tarafından karşılanması,

-Çiftçilere 300 baş koyun verilmesi, masrafına destek olunması bunlar arasında yer alıyordu.

Esnafa verilecek desteği de arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinden öğreniyoruz.

-Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki destek paketinden KOBİ’ler ve esnaf yararlanacak. Geçen yıl KGF desteği ile canlandırılan piyasaya nakit akışı, bu defa TESKOMB ve KOSGEB aracılığıyla verilecek tek bir destek paketi ile hayat geçecek.

-Esnaf için yeni bir kredi kartı çıkarılacak. Bu kartın limiti ve ödeme koşulları mevcut kartlardan daha esnek olacak.

-Kullanılan kredilere kademeli faiz uygulanacak. Borcunu hesap kesiminde ödeyen esnaf faiz ödemeyecek. Vadeye bağlanan borçlarında ise yürürlükteki yüksek faiz oranları yerine piyasa faizinin altında düşük oranlı faiz uygulanacak.

-KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt’un verdiği bilgiye göre, destek paketinden yararlanmak isteyen şirketler, banka başvurularını KOSGEB’e iletecekler. Sektör ve firmanın özelliklerine göre kamuya borcu olup olmadığına bakılmaksızın limit belirlenecek. Üst limit 500 bin lira olacak. Stratejik sektörlerde teknolojik yatırım yapan şirketler bu üst limitten yararlanacaklar. Bunlar için yatırım kredilerinde doğrudan 6 puanlık faiz indirimi uygulanacak, yerli malı makine teçhizat kullanımında, buna 4 puanlık bir indirim daha eklenerek, toplam faiz indirimi 10 puana çıkacak.

Görüldüğü gibi her seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde de oy havuzları köylüler ve esnaflara destekler gündeme gelmiş durumda...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar