İki ziyaretten izlenimler...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu ile 60 ihracatçı birlik başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Başbakan Sn. Binali Yıldırım’ı ise Çankaya köşkünde ziyaret ettiler.

TİM heyetinde yer alanlardan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı (İDDMİB) Rıdvan Mertöz’den bu iki ziyaretten izlenimlerini anlatmasını rica ettim.

Rıdvan bey anlatımına; “Külliyede 240 şehidimiz, 2195 gazimiz, vatanına milletine , demokrasiye bağlılıklarını canlarıyla, kanlarıyla sahip çıkmalarını anlatan VTR’yi izlediğimiz de bizlere hüznün yoğun duygusal anlar yaşattı.

Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, şükranla anıyorum, mekanları cennet olsun.

Gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Başbakanlıkta, ise sayın başbakanımızın zaman zaman esprili konuşması, yaşadığımız duygusal anların geride kalmasına neden oldu.” sözleriyle başladığı anlatımına şöyle devam etti;

“Şehitlerimizi, gazilerimizi Öncelikle halkımıza büyük geçmiş olsun. 15 Temmuz gecesi büyük bir tehlike atlamış, kendi milletine ve seçilmiş Hükümet’e karşı yapılan kalkışma hareketi hepimizi derinden üzmüştür.

Ancak milletimizin ulus olma bilinci ve birlik beraberlik duygusu içinde hareket etmesi sayesinde bu elim hareket engellenmiştir.

Şuna inanıyorum ki, milletimiz geçmişte nasıl benzer buhranlardan çıkmasını bildiyse bugün de yine eskisinden daha güçlü bir şekilde bunun da üstesinden gelecektir.

Ziyaretlerimizin amacı, TİM Ailesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın şahsında büyük Türk Milleti ile birlikteliğimizi ve beraberliğimizi ve geleceğe olan inancımızı göstermektir. 

Gerek Cumhurbaşkanımızın gerek Başbakanımızın konuşmalarından çok etkilendim. 

Milletimizin her günden daha fazla ihtiyaç duyduğu birlik ve beraberliğe yaptıkları vurgular, bizlere olan inançlarını göstermeleri ve hepsinden önemlisi de ekonomik alanda geleceğe yönelik atılacak adımlar bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir. 

Birçok açıdan içinde bulunduğumuz şu zor dönemde, bizlerin en büyük beklentimiz, geçmişte yapılan hatalardan dersler çıkararak, geleceğe yönelik sağlıklı adımlar atılmasıdır.

Görüşmelerimizde gerek cumhurbaşkanımız gerek başbakanımızın bizlere bu yönde verdikleri ciddi mesajlar, bizlerin geleceğe biraz daha güvenle bakmamızı sağlamıştır.

Yatırım ortamının iyileştirmesinden tutun da ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesine; Rusya ile yaşanan normalleşme sürecinden teşviklere kadar birçok konuda hem doğru hem de hızlı adımlar hayata geçiriliyor olması bizleri gelecek adına daha da umutlandırmaktadır. 

Bu çerçevede, ihracat destek konusunda açıklanacak paketin de en kısa sürede yasalaşması konusunda cumhurbaşkanımızın desteklerini açıklaması da ayrıca memnuniyet vericidir.

Başbakanımızın yaptığı açıklamalarda dile getirdiği, “Konfeksiyon usulü teşvikten ısmarlama usulüne” geçildiğini işaret eden açıklaması bence bir dönüm noktasıdır.

Genel verilen teşvikler yerine, bölgeye, sektöre ve en önemlisi de yatırımcı firmaya özgü teşvik verilecek olması milletimizin kaynaklarının da verimli değerlendirilmesini sağlayacağı gibi yabancı birçok yatırımcıyı da ülkemize çekecek bir yaklaşımdır bence.

Tüm bunlar yapılırken, ülkemizin acilen ihtiyaç duyduğu eğitim ve hukuk reformlarının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 Çünkü nitelikli üretim nitelikli insan gücüyle gerçekleşirken; üretimden elde edilen zenginliğin güvencesi de adil bir hukuk sistemidir. 

Bu nedenle bu iki alanda liyakate ve günümüzün bilimsel gelişmelerine paralel adımlar atılacağına da inanıyorum.

Ayrıca, bizlerin sorunlarının çözümünde desteklerini bugüne kadar esirgemeyen ve sorunlarımızın çözümünde her zaman ortak hareket etme imkanı verdikleri için Ekonomi Bakanımız başta olmak üzere ilgili bakanlarımıza da teşekkür etmek isterim. 

Biz ihracatçılar, milletimiz ve her zaman desteklerini arkamızda hissettiğimiz başta cumhurbaşkanımız ve başbakanımız olmak üzere hükümetimizle birlikte, değil 500 milyar dolar, onlarca 500 miyar dolar ihracat hedeflerini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.

Her iki ziyarette bizlere moral, güç ve geleceğe olana güvencimizi arttırdı.”

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz’ün her iki ziyarete ilişkin izlenimleri özetle bunlar..
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar