İş dünyasının tekerleği zaman aşımına uğramasın

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Başta bölgemiz olmak üzere, ülke genelinde siyasi olarak bir dönemecin eşiğindeyiz. Hükümet, akil insanlar , muhalefet , STK'lar , gazeteciler, halk vs. hepimizin gündemi tamamen siyaset. Ancak bölge  iş dünyasının tekerleğinin zaman aşımına uğramadan dönmesi gerektiğini hiç unutmamamız gerekiyor.

İş dünyası temsilcileri ile oturup biraz sohbet etiğiniz zaman, nasıl bir sabır içerisinde olduklarını daha iyi anlayabilirsiniz. Organize sanayi bölgesi için konuşalım. Yıllardır çözülemeyen bir doğalgaz sorunu vardı: yeni çözülecek. Bunun için Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de girişimleri ile 4 milyon TL'lik bir kaynak aktarımı yapıldı. Peki ya doğalgazsız geçen yıllar? Geçmişe bakmayalım diyeceğim ama , yıl sonuna kadar umarım OSB sanayicisi rekabet şansını tamamen etkileyen bu sorun ile bir daha karşılaşmaz. Bu sorun nedeni ile sadece bir firmanın aylık kaybı iki yüz bin TL. Yıllardır süregelen bu problem ile bir çok kişiye istihdam sağlayan sadece bir işletmenin uğradığı bütün zararı düşünmek bile istemiyorum. Doğalgaz hattının bütün OSB' ye çekilmesinin maliyeti, bu işletmenin bugüne kadar olan doğalgaz maliyetinden  daha az. OSB için şunu da gözardı etmemek gerek. Barış süreci ile birlikte Diyarbakır yeni yatırım alacak, ulusal ve uluslararası firmalar kente akın edecek gibi söylemler var. Ben buna katılmıyorum. Çünkü bu altyapı ile gelen bütün talepler veya yapılacak bütün yatırımlar pişmanlık yaratacaktır. Mevcutların sorunu çözülmeden yeni yatırımlar için böye abartılı söylemleri ortaya dökmek yarın yerini çok ciddi hayal kırıklıklarına bırakacaktır. Çünkü çok büyük umutlarla yatırım yapan eski firmalar bugün 'keşke' diyşe cümleye başlıyor.  Doğalgaz OSB'de diğer sorunlar ise demiryolu bağlantısı, elektrik kesintisi, çevre duvarı, yol...

Dönemsel olarak , üretimde , ticarette sıkıntılar yaşanabilir. Ama üretim yapan, ticaret yapan, katma değer sağlayan , istihdam sağlayan, alnının teri ile para kazanan insanları devlet cezaevindeki bir suçludan daha zor affedebiliyor.  Gerçekten yatırımını kurtarmak, mevcudu korumak için çırpınan o kadar çok işadamı var ki Diyarbakır'da. Ama bir çek yaprağı yüzünden bütün ticari hayatı lekelenebiliyor bu insanların. Ne kredi kullanabiliyor ne de başka finansalh imkanlarından faydalanabiliyorlar. Bankaların yada ilgili kurumların çırpınan ve ayakta kalma mücadelesi veren sanayicier için daha esnek olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Göreve geldiği günden itibaren kent  sanayicisi ile birlikte birşeyler ortaya koymaya çalışan  vali Mustafa Toprak'ın İzmir valiliğine atandığını öğrendim. İzmir Valisi M.Cahit Kıraç da Diyarbakır Valisi oldu. Toprak'a tüm emekleri için teşşekür ediyorum. Cahit Kıraç'a ise yeni görevinde başarılar diliyorum. Hiç şüphe yok ki Diyarbakır, bürokraside artık yükselmenin şehri.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar