İthal faturalarına yeni düzenleme

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrükler Genel Müdürlüğü 2016/12 sayılı yeni bir genelge yayınlayarak, ithalatta ibraz edilen faturaların yurtdışı ve yurtiçinde düzenlenme durumlarına açıklık getirilmiş bulunuyor.

Yurtdışında düzenlenen faturalarda ulusal mevzuatımızda zorunlu olan imza/kaşe gibi unsurların bulunmaması veya asıl /örnek ayırımı bulunmadığından üretildiği araçtan (yazıcı/belgegeçer vb.) bağımsız olarak üzerinde gerekli unsurları bulunduran okunaklı faturaların kabul edileceği belirtiliyor.

Gümrük Yönetmeliğinde gümrük idaresine ibraz edilecek şekil niteliklerine ilişkin bir düzenleme olmadığından bu faturalar üzerinde bulunan ticari/commercial, konsolosluk/ consular, Onaylı/legalized, gümrük /customs vb. ibarelerin yer almasının faturaları geçersiz kılmayacağı, içerik olarak yönetmeliğin 115. maddesinde yer alan unsurları taşıyan faturaların kabul edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

İthalatta gümrük idaresine ibrazı gereken faturanın yurt içinde düzenlenmiş olması (antrepoda devredilen eşyaya ilişkin fatura, Türkiye Gümrük Bölgesi’ne varışından önce yolda satılan eşyaya ilişkin fatura vb.) halinde ise şekli ve nizamı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na uygun faturaların kabulü gerekiyor.

Maliye Bakanlığı e-Fatura sistemi çerçevesinde düzenlenmiş faturaların, www.efatura.gov.tr adresinden kullanıcının e-Fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının kontrol edilerek imzalı ve kaşeli e-Fatura çıktısı da kabul ediliyor.

“İthalatta (serbest dolaşıma giriş, geçici ithalat, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme rejimlerinde) gümrük idaresine ibraz edilecek” ifadesi getirilerek ithalat kavramının hangi rejimleri kapsadığı hatırlatılmış ve devamında bu rejimler için yurtdışında düzenlenmiş faturalarda Gümrük Yönetmeliği’nin 115. maddesinde yer alan bilgilerin bulunmasının yeterli olduğu, imza kaşe gibi ulusal mevzuatımızın gerektirdiği unsurların aranılmaması gerektiği belirtiliyor.

“Söz konusu faturalarda asıl/örnek ayırımı bulunmamakta olup , üretildiği araçtan (yazıcı , belgegeçer vb.) bağımsız olarak üzerinde gerekli unsurları bulunduran okunaklı faturaların kabul edilmesi gerekmektedir” şeklinde bir ilave yapılarak bilgisayara bağlı yazıcı ve belgegeçer makinasından alınan tüm çıktı faturaların kullanılacağı belirtilmiş oluyor. Burada en hassas konu genelgede “fotokopi” ifadesi kullanılmadğı görülmekte olup, fotokopi haricinde yazıcı ve belgegeçerden çıkan her çıktının beyanname ekinde daha sonra aslının eklenmesine gerek olmaksızın asıl/örnek yerine kullanılabileceğidir.

Ayrıca 2016/12 sayılı genelgenin son kısmında bu hükümlerin beyannameye ekli her türlü fatura (eşya ve /veya diğer giderlere ait) için uygulanacağı da (Örnek veriyorum, yurtdışında hariçte rejimi kapsamında gönderilen eşyaya ilişkin düzenlenen işçilik faturası ) belirtililiyor.

Gürcan Akkoç’un şu hatırlatması ile yazımızı bitirelim; “ithalat konu eşya Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilmeden önce satışa yurt içinde satışa konu edilirse “Türkiye” deki satıcı tarafından düzenlenmiş fatura serbest dolaşıma giriş beyannamesi ekine eklenebilir. 2014/12 sayılı genelge ile 2014/18 sayılı genelgenin bu 2. kısımda değişiklik yapılmamış olsa da 1. kısmda yapılan ilave nedeniyle bu faturanın 213 sayılı VUK’a tabi olması ve imza dahil olmak üzere içermesi gereken unsurları taşıması gerektiğini, ayrıca bu faturalarının herhangi bir şekilde üretilmiş bir örneğinin gümrük idaresine sunulması halinde ise faturanın örnek olduğunun beyannamenin 44 no‘lu hanesine belirtilmesi ve fatura aslının yükümlüsünce muhafaza edileceği, gümrük idaresinin talep etmesi halinde aslının ibraz edilememesi durumunda GK 241/6-d maddesi usulsüzlük cezası uygulanacağını anlıyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar