Jak Kamhi davayı kaybetti, New York’taki evini ‘Bosch’altıyor!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

İşadamı Jak Kamhi ile eski ortağı Alman devi Bosch Siemens (BSH) arasındaki dava sona erdi. Alman devi, eski ortağının evini aldı. Türkiye’de ilk kez gazeteniz DÜNYA’nın 4 Ekim 2017’de duyurduğu haberde BSH, eski ortağı Jak Kamhi'ye karşı tazminat davası açmıştı. İsviçre'deki Uluslararası Ticaret Odası Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşınan davayı kazanan BSH, tahkim kararının uygulanması için New York Bölge Mahkemesi'ne başvurmuştu. O dava da sonuçlandı Kamhi'nin yaklaşık 3 milyon dolarlık evi BSH’a geçti.

Bilindiği üzere Kamhi Ailesine ait Profilo, 1954 yılında, Türkiye'de ilk kez profil doğrama işini gerçekleştirmek için kurulan ve adını buradan esinlenerek alan şirket. O dönem Profilo, az sayıda çalışanı ve birkaç yüz metrekarelik kiralık işyeri ile yola çıktı. Yıllar sonra dayanıklı tüketim malı üretimine yönelen grup, elektronik ürünlerin hemen her çeşidini üreten dev entegre tesislere sahip oldu. 1971 yılı sonlarında Profilo Holding’in oluşumuyla grup çatısı altında yapılandırdığı bağlı şirketleri ve ortaklıklarıyla halen, elektronik cihazlar, savunma sanayi, telekomünikasyon cihazları, elektrikli küçük ev aletleri, gemi ve yat inşaatı, emaye bobin teli, alüminyum ve metal ürünler, satış sonrası hizmetler, ambalaj sanayi, ihracat ve ithalat, sigorta acenteliği gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Ancak son yıllar Profilo ve kurucusu Kamhi Ailesi için pek sakin geçmedi.

Yüzde 25 ortak oldu

Binlerce kişiye istihdam sağlayan Kamhi Ailesi, Profilo’da ilk olarak Alman ortakla Bosch Siemens (BSH) ile anlaşmazlığa düşmüş ve 2003'te şirketteki yüzde 25 hissesini satarak ayrılmıştı. 92 yaşındaki Jak Kamhi, yabancı ortakların şirkete bilinçli olarak zarar verdiklerini öne sürmüş, hisselerini 159.2 milyon dolara BSH ve Deutsche Bank'a devretmişti. Bosch Siemens ile süreç şimdilerde bir başka boyuta ulaştı. Bosch ile Kamhi Ailesi arasındaki anlaşmazlık bu kez ABD’de baş göstermişti. Kamhi’nin evi New York’un en önemli bölgelerinden Manhattan West 53rd Street adresinde bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar