Karabük, birlik ve beraberlikle yol alıyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

 

 

Batı Karadeniz'de Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin geçmiş, bugün ve gelecekleri konusunda kader birlikteliği yaptıkları bilinen bir gerçek. Ancak bu iller arasında gerçekleşen nüfus ve sermaye hareketleri gelişmeye katkı sağlamayan bir kısır döngüye yol açıyor. Sorunun çözümü için 3 kentin dışarıdan sermaye ve yatırımı çekebilecek ortak projeler gerçekleştirmesine ihtiyaç var. Bu konuda güçbirliğini sağlamak gerekiyor.

Batı Karadeniz iş dünyası, demir-çelik fabrikaları, liman projeleri ile GAP'tan sonra Türkiye'nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında öne çıkan Filyos Vadisi Projesi'nin bir an önce birlik beraberlik içinde hayata geçirilmesini istiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  makamında kendisini ziyaret eden Karabük heyetine Filyos Projesi ihalesinin 2013 yılı Ocak ayında yapılacağını müjdesini verdi.

Bölge sanayisinin gelişimine ve bölge ekonomisinin kalkınmasına önemli bir katkı sağlayacak bu projenin önünün açıldığını düşünen Karabük heyeti adeta bayram sevinci yaşıyor. Tam da bu aşamada sağlanan birlik ve beraberlik ortamı bozulmadan Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki oda başkanları bir kez

de olsa  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek projenin ilk  temelini atmaları için
yeni yatırımcıları Başbakanla birlikte  bu bölgeye davet etmeliler.

Karabük bu sürece gerçekten öncülük ediyor. Sürekli Karabük'ü gündeme taşıyorlar. Kardemir'in yönetimi de bu konuda gerçekten azimle çalışıyor. Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, valilik
ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak hareket ediyor. Bu 3 kurum Filyos Projesi  için her zaman elini  taşın altına  koymaya hazır olduğunu ifade ediyor.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan, hafta sonu Kardemir'de gerçekleşen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) toplantısına öncülük etti. Bu tür organizasyonları yaparken tribünlere oynamadıklarını belirten  Baylan, "Biz gerçek Karabük'ün yükünü taşıyoruz.Karabük'ün ileri gitmesi , turizmin canlanması, yatırımcı getirip işsizliğe çare bulunması için bir çok organizasyon düzenliyoruz.

Dünya miras kentiyiz diyoruz. Markamız demir çelik ve Karabükspor. Bunları ulusal medya, basın yoluyla anlatabiliriz.Hedefi olmayan insanların çok başarılı olacağını sanmıyorum. 2023'de Karabük olarak biz ne yapabiliriz bunun düşündeyiz. Filyos Limanı da bizim için çok önemli"diyor.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la çok iyi ilişkiler içinde olan Türkiye'nin İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Karabük'e gelmesinden hoşnut olan Baylan, "Türkiye'nin 500 firması arasına Türkiye'nin değişik yerlerinden Karabük kökenli 15 firma girdi. Bu firmaların mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Filyos Projesi gerçekleşince ilk 500'de Karabük'ten 15 değil 150 firma gireceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.  Filyos müjdesiyle heyecanlanan  Karabük'te yakalanan birlik ve beraberliğin diğer kentlerimize de örnek olmasını diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar