KAYSERİ’de elinin hamuruyla girişimci olmak isteyenler artıyor...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TOSYÖV, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu AŞ. Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) iş birliği ve Deniz Bank, Hacettepe Teknokent ve KOBİ Efor Çözüm ortaklığında ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları’ konulu toplantı geçen perşembe günü gerçekleştirildi.

Programda yer alan panelin moderatörlüğünü yapmak üzere Kayseri’deydim... Ticaret Odası binası modern mimariyle çok amaçlı kullanım alanlarıyla Kayseri’ye ayrı bir hava getirmiş. Yeni hizmet binasında; hizmet ve yönetim birimlerinin yanı sıra, 500 kişilik konferans salonu, 450 kişilik restoran, 250 araçlık otopark alanı, 110 kişilik eğitim salonu, toplantı odaları, sergi ve geniş peyzaj alanları yer alıyor.

Başkan Mahmut Hiçyılmaz binayı gezdirirken “1896 yılında kurulan odamız bugün 17 bin üyemize çağdaş bir anlayışla burada hizmet vermenin mutluluğunu yaşayacağız” diyordu... Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı değerli dostum Celal Hasnalçacı’yla yemekte 15 Temmuz FETÖ terör örgütünün kalkışmasının, Kayseri ekonomisine, iş yaşamına, eğitimine verdiği zararları konuştuk.

Toplantıya gelirsek, katılım oldukça yoğundu. Katılımcıların çoğunluğunu oluşturan kadınlarımızdan girişimcilik eğitimine katılanların yanında işlerinde yaşadıkları sorunların çözümü için bilgi edinme amacıyla toplantıya katılmaları ayrı bir güzellikti. Programın açılış konuşmaları bölümünde TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin konuşmasında özetle şunları söyledi; “Ülkemizde girişimciliği geliştirme noktasında çalışmalarımızı yoğunlukla sürdürmekteyiz. Finansmana erişimi kolaylaştırmak konusunda da her bölgede eğitim vermekteyiz. KOBİ’lere yönelik ileri teknoloji alanında kümelenme grupları ve bilimsel teknik komitesi oluşturduk. Keza KOBİ’lerin ileri teknoloji odaklı büyümesine büyük önem veriyoruz. Salondaki kadınlarımızın yoğun olarak varlığı bize gelecek için daha da moral ve güç veriyor” dedi. Daha sonra ki konuşmacı KSMMMO Başkanı Anfer Yılmaz da girişimcilerin kendi meslekleri için çok önemli olduğuna vurgu yaparak KOBİ’lerin geliştirilmesinde kendilerini görevli hissettiklerini belirtti. “Piyasalar bizim velinimetimiz. Onları yaşatma konusunda en az firma sahipleri kadar biz de kendimizi sorumlu hissediyoruz. Destek ve finans piyasalar için çok önemli” diyen diyen Yılmaz, “Biz, verilen desteklerin hep içindeyiz. Ama bizim de meslek camiası olarak sorunlarımız var”dedi. Programdaki diğer konuşmacı Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız ise “Türkiye’de 3 milyona yakın KOBİ’nin Türkiye’deki kredilerden aldığı payın yaklaşık yüzde 24 olduğuna dikkati çekerek bir çok projeyi yaşama geçirmekteyiz. TOBB ile Nefes projesini uygulamaya koymaktan mutluluk duyuyoruz“ sözleriyle konuşmasını bitirdi..

Açılışın son konuşmacısı ise Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KOBİ’lerin teknolojik bakımdan sorunları olduğuna dikkat çekti.

Hiçyılmaz, “Son zamanlarda yapılan çalışmalar, Ar-Ge çalışmalarına verilen önem KOBİ’lerimizin de ürettiği ürünlerin teknolojik olması bakımından epey bir gayret gösteriliyor. Bu gayretler olanca hızlı devam ederken bir yandan da KOBİ’lerimizin daha çok gelişmeleri, daha çok finansmana ulaşabilmeleri bakımından gayret gösteriliyor. Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları bakımından 2015 yılı durumuna baktığımızda 20 milyar 615 milyon TL olarak bir Ar-Ge harcaması söz konusu. Ar-Ge harcamalarının yüzde 18’ini bizim KOBİ’lerimiz yapabiliyor.

Dile getirdiğim rakamlar, KOBİ’leri gerek şehrimiz gerekse de ülkemiz ekonomisinde de ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermesi bakımından çok önemli.

İçinden geçmekte olduğumuz süreçten kurtulmanın yegane formülü, yatırım ve üretim yapmaktır.

Bunları da iş dünyası olarak reel sektör yapacak ve bu reel sektöre yardımcı olması gerekenler de finans kuruluşlarıdır. Burada hükumetimizin almış olduğu ve TOBB’un da önderlik ettiği düşük faizli yüzde 9 oranında verilen kredinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” sözleriyle konuşmasını sürdürdü..

Moderatörlüğünü yaptığım panel de; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Deniz Bank ve Kredi Garanti Fonu uzmanları tarafından KOBİ ve girişimcilere yönelik yeni uygulamaları ve destekleri içeren bilgileri sundular. Soru-cevap bölümünde ise 15’i kadın olmak üzere 25 katılımcının 45 civarındaki sorusuna uzmanlar verdikleri cevaplar sonrası panel sona erdi. Önümüzdeki yıllarda kadınlarımızın ellerinin hamuruyla Kayseri ekonomisinde ağırlığını koyacaklarının göstergesi olan bu toplantıdan aktarabildiklerim özetle bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar