KDV’de son dakika gölünü kim attı?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Maliye Bakanlığı'nı bile şaşırtan Meclis’te KDV düzenlemesinin son dakikada geri çekilmesini araştırdığımda, “Bu son dakika gölünü kim atmış olabilir” sorusunun yanıtını aradım. KDV kararında harcanacağı hesaplanan 9-10 milyarla, benzinde ÖTV indirimi gibi uygulama hayata geçirilebilir düşüncesiyle son dakika gölünün Saray’daki uzmanlardan gelerek atılabileceği düşüncesine vardım...

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan, "devreden KDV’lerin ödenmesi" konusundaki tasarı, iş dünyasının heyecanla beklediği bir düzenleme idi. Düzenleme iş dünyasınca KDV reformu olarak nitelenirken, bu madde TBMM görüşmelerinde tasarıdan çıkarıldı. Kaynak sıkıntısı gerekçe gösterildi. Bu, “KDV’de son dakika gölünü kim attı” sorusunu gündeme getirdi. Ben bu soruyu konunun uzmanı dostlarıma sordum. “Bu, ilk planda ödenmesi gereken 9-10 milyarı başka şekilde kullanarak daha geniş kitleleri memnun etme yolunda yukarıdan yönlendirmeyle alınan bir karardır” yanıtını aldım.

Sorduğum sorular ve aldığım yanıtlar şöyle:

-Son dakika gölünden Maliye’nin bile haberi olmadığı söyleniyordu. Gelişme nasıl oldu?

-KDV konusunu ilk olarak Maliye dillendirdi. Piyasalara umut verildi. Sonra konu geri plana düştü. Ardından bakanlık tarafından tasarıya konuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan bazı değişikliklerle geçti. Meclis Genel Kurulu'na geldi. Son dakikada Genel Kurul'da geri çekildi.

-Kimin kararıyla geri çekilmiş olabilir?

-Bakanlıktan daha yukarının kararıdır...

-Daha yukarıdan kastınız Beştepe'deki uzmanlar mı? Neden böyle bir son dakika kararı almış olabilirler?

-Yıllık ne kadar maliyeti olabilir diye düşünüldüğünde 9-10 milyar hesabı yapılıyordu. Bir yandan piyasaya bu para girerse tahvil faizleri artabilir, döviz yükselebilir diye düşünülmüş olunabilir. Diğer yandan bundan, 30-40 bin şirketin faydalanacağı düşünülüyordu. Sanırım bu parayla daha büyük kitlede memnuniyet yaratılabilir diye düşünüldü. Duyduğuma göre, benzinde ÖTV indirimi gibi bir alanda kullanılarak daha geniş kitleyi memnun edecek bir formül üzerinde kullanılması düşüncesi ağır basınca bu yola gidildi diye söylentiler var, ben de böyle düşünüyorum.

Bütün iş dünyası bu düzenlemeyi istiyor ve bekliyordu. Bu değerlerdirmeyi, KDV kararına destek veren bir kuruluşun yöneticisine sordum. O da; “30-40 bin şirketten daha geniş kitleyi memnun etme konusu zaten söz konusuydu. Piyasada anında olumlu etki yaratmıştı. Olumlu ve faydalı bir düzenlemeydi. İş dünyasının beklediği reform niteliğindeki düzenlemenin yeniden gündeme geleceğini düşünüyorum. Hesaplama yöntemi kitlesini farklı ortaya çıkarmış olabilir. Keşke önceden düşünülüp, karar alınsaydı. Beklenti yaratılmamış olurdu. İmkan-fayda açısından KDV konusu çok daha önemli. Başka alanlardaki iyileştirmeler için başka kaynaklar aranmalıydı. KDV konusu tasarıdan çıkarılmamalıydı" değerlendirmesini yaptı.

Görüşmelerimden edindiğim intiba, Maliye’nin bile bilgisi dışında atılan bu son dakika golünün, Saray’daki değerlendirmelerden kaynaklandığını gösteriyor. O imkanın kullanılacağı yeni alanın neresi olacağını da denildiği gibi benzinde ÖTV indirimi gibi bir alan olup olmayacağını ise bekleyip göreceğiz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar