Keçeci: 2017’nin en güzel sürprizi kasımdaki yüzde 11.1’lik büyüme oldu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Kececi, 2017 yılında sürprizler yaşadığımızı, bunların en güzelinin kasım ayındaki %11.1’lik büyüme olduğunu, bunula birlikte sanayi, makine, inşaat ve hizmet gibi işkollarında da dengeli, %13-15 büyüme yaşadığımızı olumlu bir gelişme olarak dile getiriyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “2017 bizler için sürprizlere gebe bir yıldı. Bu sürprizlerden belki de en güzeli kasım ayında açıklanan % 11.1’lik büyüme rakamı oldu. Uzun zamandır üzerinde konuşmaya ve mutlu olmaya değer bir verimiz oldu” diyor.

Keçeci bu rakkamla birlikte dengeli bir büyüme yaşadığımızı belirtiyor, "Bu rakamla birlikte sanayi, makine, inşaat ve hizmet gibi iş kollarında dengeli %13-15 arası büyümeler yaşadık. Kapasite kullanım oranlarımız gerçekten % 75-80 gibi oranlarda gezinirken yatırımlarda da önemli kıpırdanma yaşandığına tanık olduk. Bu kıpırdanmanın arkasında, KGF tarafından sağlanan krediler, istihdam teşvikleri, yaz aylarındaki beyaz eşya KDV desteği ve kapsamlı teşvikler büyük rol oynadı. Her şeye rağmen bu saydığımız imkanlar iç piyasa satışlarının arttırdığı gibi ihracatı da artırdı.”

Keçeci, 2018’e olumlu bakmak için, “Bu olumlu gelişmeleri doğuran imkanlar üzerinde yine ve yeniden stratejik ve planlı bir çalışma yapılırsa, biz işadamlarının 2018’e umutla bakmasını sağlar”dedikten sonra şu uyarıyı yapıyor, “Çünkü 2018’de bizleri beklediğini düşündüğümüz ve hatta hiç beklemediğimiz (siyah kuğu) risklerin, iş dünyasının kafasını karıştırdığını ifade etmek isterim.”

Müjdat Keçeci, riskler konusuna değinirken şu konuların altını çiziyor:

“Bunların başında ve bana göre en önemlisi siyasi iktidar temsilcilerinin de ifade ettiği gibi bizi sıkıştırmak istiyorlar mealindeki sözler. Bence en büyük kaygı budur. Çünkü böyle bir topyekün olabilecek hareket, gerçekten bize büyük zorluklar yaşatır. İkinci olarak ABD’de devam eden Zarrab davası sonunda banka/bankalarımıza kesilecek büyük para cezalarıyla birlikte uluslararası alanda alınabilecek ekonomik ve politik tedbirler de önemli risk taşıyor.

Ayrıca, iç politikada da kavga ve sertliğin gün geçtikçe artması, toplumun gözünde seviyesiz bir siyasetin yaşanması, huzursuzluğun artmasına ve toplumun gün geçtikçe moralsizleşmesine ve umutsuzlaşmasına neden oluyor.

Güneyimizde yaşanan gerginlik ve huzursuzlukların nasıl sona erdirileceği konusu da biz işadamlarını yaterince düşündürmektedir. Maalesef bu bölgede aynı anda ABD, Rusya ve İran gibi devletlerin kendi gelecek menfaatleri için gerçekleştirdikleri uygulamalar ve söylemler Türkiye’yi yeterince yormakta ve problem olarak önemli riskleri de beraberinde taşımaktadır.

AB ile olan ilişkilerimizde yaşadığımız olayların bir an önce çözülmesi için gayret gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim. Özellikle Almanya ve Avusturya’nın muhalif duruşunu yumşatmamız ve bu ülkelerle armızdaki ilişkiyi sıcaklaştırmamız gerekiyor. Çünkü, global sahneye ve oyunculara baktığımızda AB dışında Türkiye için başka bir ekonomik birliğin uygun olmadığını düşünüyorum.”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin 2018 için gördüğü imkanlar ve riskler konusundaki düşünceleri böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar