KGF ekonomiye kan veriyor...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV, Kredi Garanti Fonu (KGF), DenizBank ve KobiEfor çözüm ortaklığıyla düzenlenen “KOBİ'lere ve girişimcilere sağlanan desteklerle finans olanaklar” konulu toplantı cuma günü EBSO salonunda gerçekleştirildi. Programda yer alan panelin moderatörlüğünü yapmak üzere toplantıya katılmıştım.

Açılışta ilk sözü alan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, "KOBİ'lerin iki tane temel sorunu vardı. Kamuda bir karşılığı yoktu ve finans kaynaklarına erişimde zorluk yaşıyorlardı. Bu yüzden KOSGEB'in kurucu paydaşlarından biri olarak kamuda karşılığının oluşmasını sağladık. Ülkedeki işletmelerin yüzde 98'i KOBİ. Türkiye'de bulunan KOBİ'lerin destek mekanizmalarının başka kaynaklarla desteklenmesi gerekiyor. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. KOBİ'ler bankaya gidiyor ancak bankalar ipotek istiyorlar. Durum böyle olunca da KGF'nin kurulmasına da TOSYÖV öncülük etti. TOSYÖV olarak stratejik sorunlara çözüm üreten kuruluş olduk. Bugünlerde vizyonumuzu değiştirdik; KOBİ'lerin bilimsel ve teknolojik dönüşümünü sağlamaya çalışıyoruz. Her yıl çeşitli şehirlere ve merkezlerde KOBİ zirvesi yapıyoruz. Endüstrileşerek toplumların sorunu çözülemez. Yüksek teknolojiye KOBİ'lerin erişmesini sağlamalıyız" dedi.

İkinci konuşmacı EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ”Son yıllarda küresel ve ulusal ölçekte gerek politik, gerekse ekonomik açıdan oldukça zorlu bir değişim döneminden geçildiğini söyledi. Gökçüoğlu, “İş dünyası olarak, böylesi bir değişim sürecini yönetmeye çalışırken, sürdürülebilir ekonomik büyüme için de kesintisiz üretime devam ediyoruz. Ancak işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu dikkate aldığımızda bu süreci yönetmenin çok da kolay olmadığını yaşayarak görüyoruz. Başta çatı örgütümüz TOBB olmak üzere, TOSYÖV, KGF, KOSGEB, bankalarımız, bakanlıklarımız, sivil toplum kuruluşlarımız bu dönemlerde KOBİ'lerin en önemli yol arkadaşlarıdır. Bugün başta Almanya olmak üzere, gelecekte söz sahibi olmak isteyen ülkeler üretim şekillerini Sanayi 4.0'a göre yeniden dönüştürmektedirler. Artık, üretim ve ihracatta söz sahibi olmak yeterli olmuyor.

Üretimle birlikte aynı zamanda, katma değeri yüksek ve inovatif değerler ortaya koymanız gerekiyor. Bu bilince erişmiş ülkeler, girişimcilerin ve KOBİ'lerin bu anlayış çerçevesinde desteklenmelerini, temel kalkınma politikaları haline getirmiş durumdalar" dedi. Bu konuşmanın ardından söz alan DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız ise, ”Türkiye’de 3 milyona yakın KOBİ’nin Türkiye’deki kredilerden aldığı payın yaklaşık yüzde 24 olduğuna dikkati çekerek bir çok projeyi yaşama geçirmekteyiz" sözleriyle konuşmasını bitirdi..

Açılış bölümünün son konuşmacısı olan ve 350 binin üzerinde müşteriye ve 219 milyar kredi hacmine ulaştıklarını söyleyen KGF Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu da, "Türkiye'de 3 milyon 11 bin 160 işletme var. Bunların 3 milyon 34'ü KOBİ. Bugüne kadar verdiğimiz kredilerde yüzde 15.25 ortalama faiz ve 39 ay ortalama vade ile kredi kullandırdık. Bu kredilerin yüzde 44'ü ticaret, yüzde 34'ü ise imalat sektöründe kullandırıldı. Toplamda 350 bin 914 işletme 219 milyar 600 milyon kredi kullandı. Bu kredilerin 196 milyar 900 milyonuna kefalet verdik. İzmir'de ise 26 bin 103 adet KOBİ 15.3 milyar TL kredi kullandı. Yarattığımız bu sistem ile dünya üzerinde çok büyük bir ilgi gördü." dedi.

Açılış konuşmalarından sonra, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Çağıltay, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen ve ODTÜ tarafından yürütülen İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Projesi'ni (Bilgeİş) anlattı.

Toplantının moderatörlüğünü yaptığım panel bölümünde ise, DenizBank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar, KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, TÜBİTAK TEYDEB Başuzmanı Hakan Gönenç, Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, KGF Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Şeyda Yavuz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Ümit Ateşağaoğlu Ar-Ge ve Yenilik Destek Programı, Yatırımlarda Devlet Yardımları, KOSGEB Destekleri, KOBİ'ler için kefalet ile KOBİ'lerde dijital dönüşüm konuları hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler.. Katılımın ve ilginin yoğun olduğu toplantıdan aktarabildiklerim özetle bunlar…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar