Kim bunun farkında, bütçenin temel taşı gümrükçüler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Türkiye bütçesinin gelir kalemlerinin (vergi) %37’sini gümrükçüler sağlıyor. Bu iddialı cümlenin doğruluğu aşağıda belirtilen verilerden anlaşılabilir. İster gerçekleşen 2014 rakamlarını alın isterse 2015 hedef ramaklarını. Sonuç aynı kapıya çıkıyor. 

2015 gelir beklentisi 452 milyar. Bunun 6 milyar 995 milyon TL’si gümrük vergisi, 75 milyar 102 milyon TL’si ithalde alının KDV, 48 milyar 110 milyon TL’si petrolden alınan ÖTV. 33 milyar 422 milyon TL’nin yaklaşık yarısı diyelim ithalatla ilgili olsun, yani 16 milyar 500 milyon TL’si gümrükte hesaplanan diğer ÖTV. 20 milyar 500 milyon TL’nin yaklaşık yarısı diyelim ithalatla ilgili olsun yani 10 milyar 250 milyon TL’si gümrükte hesaplanan/tahsil edilen damga vergisi ve cezalar. Yaklaşık 3 milyar 500 milyon TL’de ithal edilen araçların motorlu taşıtlar vergisi. Yaklaşık 5 milyar 500 milyon TL de ithal edilen araçların motorlu taşıt ÖTV’den oluşuyor. Ortaya çıkan tablo şu oluyor: 2015 bütçesi için hedefl enen gelir rakamı olan 452 milyar TL’nin yaklaşık %37’sini oluşturan 165 milyar 957 milyon TL’lik bölümünü gümrük idaresi realize edecek. Rakamlar üç aşağı beş yukarı bu durumu gösteriyor. 

Etrafımıza şöyle bir bakalım, ne binalar dikiliyor.. Ne AVM’ler yapılıyor.. Tarımsal üretim ne boyutta.. Sanayi üretimi ne boyutta.. Alım-satım ticareti ne boyutta.. Bunların büyüklüklerini istatistik rakamlarında bulabiliriz. 

Burada dikkati çeken bir nokta var ki çok önemli. Dahilde alınacak KDV rakamı olan 75 milyar 16 milyon TL ile ithalde alınacak KDV rakamı olan 75 milyar 102 milyon TL karşılaştırıldığında; “bu işte bir terslik var” cümlesi akla geliyor. Demek ki gümrükçüler çok çok iyi çalışıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gümrük bölümü bütçe gelirlerinin toplanması bakımından oldukça önemli bir görev ifa ediyor ama gerekli itibarı görmesi konusunda her nedense algı çok yavaş pozitife dönüyor. Tarihimizin bütün dönemlerinde, kamu maliyesi ne zaman sıkışsa gümrükçülerin yardımı gerekmiştir. İthalat Rejim Kararları ve benzeri mevzuat da gümrükçülerin uygulamaları ile vücut buluyor. Bu konuda çok şey söylenebilir. Gümrükçüler, değerinizi biliniz. Bütçe size muhtaçtır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar