Kocaeli’de güzel şeyler oluyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Kocaeli, gelişen Türkiye’nin ekonomi santrali, kalkınmanın öncü kenti, yarattığı işgücü ve katma değer ile ülkemizin en önde gelen sanayi merkezlerinden biri. Aynı zamanda valiliği, sanayi ve ticaret odaları ile ortak iş yapma kültürünün de en güzel örneklerini sergileyen kentimiz geçtiğimiz haftalarda iki güzel olaya imza attı. 

Birincisi Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) öncülüğünde açılan İNTEMAK 15 Doğu Marmara Makina Yapı Teknolojileri ve Ürünleri İnşaat Makina ve Ekipmanları İhtisas Fuarı idi. İkincisi ise Kocaeli Sanayi Odası (KSO) öncülüğünde Avrupa işletmeler Ağı üyesi Doğu Marmara Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi Ağı (ABİGEM) ve Lüksemburg Ticaret Odası işbirliği ile bu yıl 4’üncü kez gerçekleştirilen ‘Match4 Industry’ ikili iş görüşmeleri Yeni İş Birlikleri -Yeni Ufuklar- Yeni Kalıplar- Yeni Fırsatlar Etkinliği”. Match4Industry etkinliği için 20’yi aşkın ülkeden firmalar Türkiye pazarında stratejik ortaklarını bulmak ve Türk firmalar ile ticari ve teknolojik işbirliği yapmak amacıyla Kocaeli’ye geldi. Etkinliğe Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov da katıldı. 2 ülke arasındaki işbirliğinin devam etmesi için gerekli altyapı Kocaeli’de mevcut. Türkiye ile Tataristan tarihi ve kültürel açıdan birbirine yakın ülkeler. 2 günlük görüşmeler sonucunda işadamlarımız görüşmelerden memnun ayrılmış görünüyorlar. Türkiye’nin Rusya ve Tataristan ile gerçekleştireceği işbirliğinin ülkemizi uluslararası açılımlarda çok daha iyi noktalara taşıyacağını düşünüyorum. Dilerim Tataristan ile ülkeler arası dostluğu geliştirmek amacıyla yapılan yatırımların temeli bir an önce atılır. 

İNTEMAK15 sayesinde ise bölge ticaret faaliyetlerinin artık İstanbul yerine çok daha merkezi bir şekilde Kocaeli’de gerçekleşeceğine inanıyorum. Uluslararası Kocaeli Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen İNTEMAK 15’te Bolu, Düzce, Sakarya, Yalova başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinden 117 kurum ve firma stant açtı. 20 bine yakın vatandaş fuarı ziyaret etti. İNTEMAK15, Kocaeli’de fuarcılığın bir kültür olarak yerleşmesinde ve İstanbul’u kente çekme konusunda örnek bir organizasyona dönüşmüş durumda. Bu tür fuar etkinliklerinin tüm dünya ülkeleriyle karşılıklı, kurumsal, kültürel ilişkilerimizi geliştereceği çok açık bir gerçek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar