Kulağa hoş gelen ithalata karşı önlem ve söylem içeren iki haber

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İhracat konusunda sürekli rekor haberleri verilirken, ithalat rekorlarından söz edilmemesi, artan dış ticaret açığı ve cari açık nedeniyle dikkatleri ithalata önlem konusuna çevirmiş gözüküyor. Bu konuda bugün gazetemizde yer alan iki haberde yer alan önlem ve söylem bunu net olarak gösteriyor.

Bugün gazetemizde yer alan iki haberde ithalat konusunda kulağa hoş gelen bir söylem ve önlem yer alıyor. Bizlerin sürekli eleştirdiği sadece ihracat rekorlarından söz etmekle kalmayın ithalat rekorlarını da açıklayıp birlikte değerlendirin, değerlendirmesine dönük iki haber umut verici bir gelişme.

Haberlerden biri TİM başkan adayı Tahsin Öztiryaki’nin arkadaşımız Serkan Akıncı’ya verdiği bilgi. Öztiryaki, başkan olması durumunda ihracatı artırmanın yanında, ithalata da çözüm bulmayı hedefleyeceğini açıklamış olduğu haber. İthal edilen ürünlerin tespit edilmesi gerektiğini belirten Öztiryaki, “Üretebileceğimiz ürünleri de ithal ediyoruz. Kalite sorunu varsa bunu artırmalıyız. Ar-Ge çalışmalarına destek olmalıyız. Göreve gelirsek ithalata panzehir olmaya çalışacağız. 172 milyar dolarlık yarı mamül ithalatımız var. Bunu geri çekmeliyiz. Şirketlerin ürettikleri ürünlerin yüzde 50’sini ihraç etmesini sağlamaya çalışacağız” değerlendirmesini yapıyor.

Diğer haberde ise Ekonomi Bakanlığı'nın ithalata gözetim ve haksız rekabetin önlenmesiyle ilgili çalışmalar kapsamında yayınladığı 5 bakanlık tebliğlerinde, PVC yer kaplamaları ve demir bağlantılı parçaların ithalatında referans fiyat belirlendi. Mısırdan kurşun kalem ithalatı konusunda soruşturma açıldı. Fırın ateşleme sistemleri ve granit ithalatında dampinge karşı önlem alındı. İran menşeli granit ithalatında koruma önlemlerinin etkisiz kaldığı gerekçesiyle ton başına 174 dolar dampinge karşı önlem uygulanması kararlaştırıldı.

Bu iki haber üzerine son yılların dış ticaret rakamlarına baktım. Dış ticaret açığı ve cari açık rakamlarına baktım. İhracatın ithalatı karşılama oranını ele aldım. 2012 -2017 yıllarındaki rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum.

2012 -17 yılları arasında dış ticaret açığı yıllara göre, 56 milyar dolar ile 99.3 milyar dolar arasında değişiyor. Aynı dönemde cari açık da ona paralel olarak en düşük 32.1 milyar dolar, en yüksek 65 milyar dolar seviyesinde olmuş. 2017 yılında açık 70.7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, cari açık da 47.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Cari acık dış ticaret açığının yüzde 67 seviyesine gelmiş. O yıllarda ihracatın ithalatı karşılama oranı en yüksek yüzde 71.8 ile 2016 yılında gerçekleşmiş. En düşük karşılama oranı ise yüzde 60.3 oranı ile 2013 yılında görülmüş.

Hangi yıl sonuçlarına bakarsak bakalım ihracatın ithalatı karşılama oranının düşük olduğu yıllarda dış açığın da cari açığın da yüksek olduğuna tanık oluyoruz.

Bu tablo ihracatı artırma kadar, ithalatı azaltmanın da hem dış ticaret açığını düşürdüğünü hem cari acığı azalttığını gösteriyor. O nedenle ithalata karşı önlem ve söylem içeren gazetemizde bugün yer alan iki haberle ilgili değerlendirmeleri sizinle paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar