Küresel olumlu hava TL ve BIST’i desteklemeye devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

İrem DIŞPINAR / FİNANSİNVEST

Fed Başkanı Yellen bu hafta faiz artırımı için temkinli olunmasının uygun olacağına yönelik açıklamalar yaparken,  para politikasının devamına ilişkin güvercinvari mesajlar verdi. Buna bağlı olarak Fed’in faiz artırım beklentileri Nisan için ortadan kalktı ve diğer aylara yönelik tahminler azalış gösterdi. Artan küresel risk alma iştahı ile beraber dolar küresel çapta güç kaybına uğradı ve gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri değer kazandı. Avrupa MB, Japonya MB gibi gevşemeci para politikası uygulayan önemli merkez bankalarının yanında Fed’in bir sonraki sıkılaştırıcı adımı için aceleci olmayacak olması likidite ile beslenen piyasalar için olumlu olarak değerlendirilebilir. 

TL, GOÜ para birimlerine paralel olumlu bir seyir izlerken, USD/TL 2,85 desteğini aşağı yönde kırdı. Kurda 2,82’nin altında 2,80 destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Ancak 2,80 önemli destek olduğundan, bu seviyeye doğru olası geri çekilmelerde kurda aşağı yönlü hareket hız kesebilir. TL faizler ise Şubat ortasından bu yana artan risk iştahına bağlı olarak TL’nin değer kazanması ve enflasyonun geri çekilmesinin etkisiyle aşağı yönlü bir seyir izliyor. Majör merkez bankalarının düşük faizli para politikalarının ve TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında faiz indirimine ilave olarak, Pazartesi günü içeride açıklanacak olan enflasyonun düşüş göstermesi halinde tahvil-bono faizlerinde geri çekilmelerin devamını görebiliriz. Ancak diğer yandan TCMB, enflasyon beklentileri ve enflasyonu etkileyen diğer unsurları dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürecektir. Bu da TL faizlerde olası geri çekilmeleri sınırlayacaktır.

BIST ise kur ve faizlerdeki geri çekilmeden destek alarak olumlu seyrini sürdürüyor. Yılın başından bu yana dolar bazında %19 oranında yükselen BIST 100 Endeksi, GOÜ’lere görece olumlu performans gösteriyor. Kur ve faiz tarafında belirgin bir yukarı yönlü hareket olmadığı sürece endekste iyimserlik korunabilir. Ancak endekste 84.300 ana direncine doğru yükselişlerde kâr satışları görebiliriz. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017