Limansız Sakarya’nın ihracatı artıyor!

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

Sakarya’da liman inşaatının 20 yıllık tarihçesi var. 1994 yılında balıkçı barınağı olarak ihale edilen ve bir müddet sonra Sakarya Valiliği’nin müracatı ile Devlet Planlama Teşkilatı, DLH İnşaat Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı‘nın uygun görüşleriyle tarım sektöründe balıkçı barınağı olarak yatırım programına giren inşaat, Karasu Limanı adı altında ulaştırma sektörüne aktarıldı. Böylece projede değişiklik yapılarak bin 97 metre olan ana mendirek boyu bin 950 metreye, 455 metre olan tali mendirek boyu da 850 metreye çıkarıldı.

Bugüne kadar yaklaşık 15 milyon lira civarında bir harcama yapılmasına rağmen inşaat tamamlanamadı. Karasu Limanı ile ilgili olarak geçmiş dönemlerde Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan teknik rapora göre ise yıllık ödeneklerin yeterli miktarda olmaması, çalışma süresinin yıl içinde ancak 5-6 ay olması gibi yöresel sorunlardan dolayı liman inşaatının tamamlanması gecikiyor. Resmi bitirme tarihi 2005 olan Karasu Limanı inşaatında 8 yıllık bir gecikme söz konusu. En son yap-işlet-devret modeliyle 2011’de IC İÇTAŞ firmasına ihale edilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışmanın olmaması da Karasu Limanı inşaatının bir müddet daha gecikeceğini gösteriyor.

Diğer taraftan liman inşaatı ile eş zamanda tamamlanması gereken Arifiye-Karasu Demiryolu hattı yapım çalışmalarının da durdurulmuş olması Sakarya’nın gelişen ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Liman, ihracat ve ithalat için önemli. Türkiye’de 80’den fazla liman var ve bunun da yarısından fazlası Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Ancak Sakarya’nın henüz hizmette olan bir limanı yok. Buna rağmen limanı olmayan Sakarya’nın ihracatı da her geçen gün artıyor. Bu yılın ilk 6 aylık rakamlarına göre iller bazında en fazla ihracatını artıran il Sakarya. Bunda hiç şüphesiz Toyota’nın payı büyük. Ayrıca Toyota’nın haricinde de ilin ihracatını artırmaya yönelik yapılan diğer çalışmalardan da olumlu sonuçlar alınıyor.

Geçen ay 8 ülkeden 100’den fazla yabancı işadamını Sakarya’ya getiren Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (SAGİAD), Sakarya- Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu kapsamında yapılan ikili görüşmelerle oluşturduğu 12,5 milyon dolarlık bir iş hacmi ile Sakarya’nın ihracatına önemli bir katkı sağlamış oldu. Diğer taraftan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası‘nın da kentin ihracatını artırmaya yönelik e- ticaret çalışması devam ediyor.

Sakarya ihracatını artırmakta kararlı. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illeri sıralamasında ilk 5’te yer almayı hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşabilmesinde önemli bir altyapı olarak kabul edilen liman ile Arifiye-Karasu Demiryolu hattı inşaatının da bir an önce tamamlanması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016