Medikal sektöründen ..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Samsun Medikal Kümelenme Derneği (MEDİ- KÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ile Başkan Yardımcısı Turan Özfurat’la medikal sektörünün sorunlarına ilişkin yaptığımız konuşmanın bir bölümünü sizlere aktaracağım.

“Medikal Sektör Samsun’da 35 yıl önce konuşlanmaya başlamıştır .

Bölgemizde irili ufaklı 40-45 civarında firma Medikal malzeme üretimi yapmaktadır.

Beş sene önce kümelenme derneği kurularak çalışmalarına devam etmiştir.

Sektör bölgemizde orta-yüksek teknoloji ile çalışmaktadır.

Türkiye’nin ilk medikal ihtisas organize sanayi bölgesi Bafra’da konuşlanmıştır.

Firmalarımız üretimlerinin %60’ını ihraç etmekte olup, yurtiçi pazar payı oldukça düşüktür.
Ülkemizde sektör %90’ın üzerinde yurtdışına, aşırı derecede ithalata bağımlı haldedir.

Firmalarımızın ürettiği ürünlerin kaliteleri kalite belgeleri ve uluslararası firmalar tarafından tescillenmiştir.

Bir çok firmamız Avrupa ve Amerikan firmalarına fason üretimler yapmakta olup, ihraç edilen ürünler tekrar ülkemize bu firmaların markaları altında fahiş fiyatlarla satılmaktadır.

Katma değeri yüksek bir sektördür.

Örneğin; Ülkemizin kg başı ortalama ihracat geliri 1.5 dolar civarında iken, medikal ürünlerde ihracat bedeli kilogram başına 1000 dolar hatta ürün özelliklerine göre daha yüksek seviyelere ulaşmaktadır (Örn. 1kg titanium ortopedik vida ) ,

Medikal sektör makina yatırımları itibarı ile savunma sanayi ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, hammadde ve teknik çizimleri değiştirildiğinde bir gecede ülke savunması için üretime geçebilmektedir.

Bu özelliği de stratejik önemini daha da artırmaktadır.

Medikal sektör yaşlanan nufus ile orantılı olarak dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden olup toplam dünya ticaret hacmi 400 milyar dolardır .

Bu Pazarın yaklaşık %90 kadarı, 30 kadar uluslar arası firma tarafından paylaşılmaktadır (Johnson & Johnson, medtronic, B Braun Aesculap….)

Ülkemiz tıbbi cihaz pazarının resmi rakamlara göre 3 milyar dolar, gayrıresmi rakamlara göre 7-7.5 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemiz olarak her yıl yaklaşık resmi 2.7 milyar dolar, gayriresmi 5.6 milyar dolar ödeyerek bu uluslararası firmalara destek olmaktayız.

Bu para yerli üreticilere güdümlü üretim yolu ile yönlendirilirse sektör istenen büyüklüğe çok kısa sürede ulaşacaktır kanısındayız.

Ülkemizde tıbbi cihaz alımının %90 kadarı Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.”

Sektöre ilişkin verilen genel bilgiler özetle bunlar..

Sorun ve çözümleri de şu sözlerle dile getiriyorlar;

Kamu ihale kanunu batılı firmaların önünü açmaktadır, yeni düzenlemelerle yerli üretimin önünün açılmalı.

Yatırımların ve ülke ihtiyacının belirlenmesi için Sektöre ait sağlık bakanlığı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca kullanılan malzemelerin istatistiki bilgilerinin sağlık bakanlığı tarafından 3 ya da 6 aylık periyotlarla sektörle paylaşılmasını ivedilikle bekliyoruz.

Doğu ve güneydoğuya yönelik teşviklerden (özellikle kamu-özel ortaklığı gibi) sektörümüzün de yararlanacağı düzenlemeleri bekliyoruz.

Finansmana erişim, faizlerin yüksekliği, Bankacılık mevzuatı ¸ birlikte şirket kurmak için bir araya gelen firmaları gurup şirket riskleri şeklinde değerlendirme yapması nedeniyle, sektörel çatı şirketi oluşturulmasını engellemekte ve sürdürülebilirlik açısından sorunlu hale getirmektedir.

Bunu kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmalı”

Başkan Dr. Ahmet Aydemir ile yardımcısı Turan Özfurat’ın sektöre ilişkin anlattıkları özetle bunlar..

Medikal sektörünü KOSGEB Başkanlığım döneminde (1995 yılı) tanımıştım.

Samsun sanayi sitesini gezerken bir atölyede üretim yapan bir firma o yıllarda 100-120 civarında cerrahi alet üretiyordu...

Bugün o firmanın ürettiği cerrahi alet çeşidi 10 bine ulaşmış...

O dönem sadece iç pazara hitap edebiliyordu, bugün ise 80 ülkeye ihracat yapar konuma gelmiş..

KOSGEB Samsun Müdürlüğü sektörün gelişmesi için yoğun çaba göstermiş, halen de bu desteği başarıyla sürdürüyor..

Sektörde Ar-Ge ve inovasyona dayalı orta-yüksek teknoloji ile katma değerli ürünler ihracat yapılıyor.

Örneğin; Ortopedik implantlar, işitme cihazları, medikal gaz sistemleri, röntgen cihazları, steril farmosotik ampul üretimi, Sterilzasyon otoklavları, Ameliyathane terlikleri, Medikal tekstil gibi...

Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Anadolu Lisesi’nin açılması çok önemli gelişmeler.

İlgili bakanlıkların koordinasyonu ile sektöre yönelik oluşturulacak teşviklerle medikal sektörde çok sayıda firmamız dünya pazarlarında söz sahibi olabileceklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar