Memiş Kütükcü: Daha yüksek katma değer üreten modele hızla geçmeliyiz

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü yeni dönemle ilgili ekonomik beklentilerini ortaya koyarken, “Daha yüksek katma değer üreten bir üretim ekonomibine hızla geçmeliyiz” önerisini dile getirdi.

Kütükcü ekonomi, insan kaynakları ve enerji alandaki önerileri ve beklentilerini şöyle sıraladı:

EKONOMİK BEKLENTİLER: Daha yüksek katma değer üreten bir üretim ekonomisi dönemine hızla geçmeliyiz. Son 16 yılda önemli kazanımlarımız oldu. Üretimi, ihracatı, dünya ile işbirliği içinde çalışmayı öğrendik. İşadamlarımızın özgüveni gelişti ve pekişti. İstikrar ortamında işletmelerimizi büyütmeyi başardık. Ancak bugün geldiğimiz noktada, dünya ile rekabet edecek yeni başarı hikayeleri ortaya koymamız için sanayide niteliksel dönüşüme ihtiyacımız var. Artık daha yüksek katma değer üreten bir üretim ekonomisi dönemine hızla geçmek için bununla ilgili yapısal reformları hayata geçirmeliyiz.

İhracata dayalı güçlü bir büyüme ve kalkınma modeli sağlamalıyız. Artık her işletmemizi, her fabrikamızı ihracatçı yaparak. Ülkeye döviz kazandırıcı faaliyetlere yoğunlaştırmalıyız. İhracata dayalı güçlü bir büyüme ve kalkınma modelini geliştirmeliyiz.

Ekonomide atılması gereken adımlardan biri de tasarruf oranlarının artırılmasıdır. Tasarruf oranımız yüzde 14 civarındadır. Yetersizliğinden dolayı, yatırımlarda dış finansmana bağımlı hale geliyoruz. Tasarruf oranının kısa vadede yüzde 20-25’lere taşınması gerekir.

İNSAN KAYNAĞI REFORMU YAPMALIYIZ: Çok önemli bir genç nüfusumuz var. Ancak, biz bu gençlerimizi yeterince üretime yönlendiremiyoruz. Bu anlamda meslek liselerinin cazibesinin artmasıyla hatırı sayılır düzenlemeler yapıldı. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ancak gençlerimizi üretime kazandırmak için topyekun bir insan kaynağı reformuna ihtiyacımız var. Artık meslek lisesinden mezun olanların kısa dönem askerlik yapması, erken emeklilik hakkı tanınması gibi reformları tartışmalı, ortak akılla hayata geçirmeliyiz.

ENERJİDE ADIMLAR ATILMALI, OSB’LERİN YÜKÜ MUTLAKA AZALTILMALIDIR: Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) şapkamla, OSB’lerimizin Türkiye’nin en başarılı olduğu planlı sanayi alanları olduğunu söyleyebilirim. Şu anda ülkemizde 324 OSB var. Bunların 234’ü üretimde. Hakkari hariç 80 ilimizde OSB var. Faal OSB’lerimizde 50 binin üzerinde fabrikada üretim yapılıyor, 1 milyon 700 binin üzerinde eistihdam sağlanıyor. Bu OSB’lerin güçlü yapısını ortaya koyuyor.

Ancak, son dönemde OSB’lerimiz, elektrik fiyatlarıyla ilgili önemli sorunlar yaşıyorlar. Geçen nisan ayında başlayan Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile birlikte OSB’deki sanayicimizin elekktrik faturalarında yüzde 26’ya varan artış oldu. Örneğin martta ulusal tarifede KW/h’ini 21 kuruşa alan OSB sanayicimiz, nisanda Son Kaynak Tedarik Tarifesinin uygulanmaya başlanmasıyla ortalama 26.5 kuruşa elektrik aldı. Bu da yüzde 26 artışa tekabül ediyor.

Eğer OSB içindeki sanayici OSB dışında olsaydı 22.9 kuruşa alacaktı. Yani OSB’deki sanayici nisanda OSB dışındaki sanayiciden dezavantajlı konuma geçti. Dışadakiler OSB’dekilerden yüzde 15 daha ucuz elektrik kullanır hale geldi. Bundan olumsuz etkilenen OSB’lerimizin sayısı 100’e ulaştı. OSB’lerimizin rekabet avantajlarını korumaları için bu durumun düzetilmesini ivedilikle bekliyoruz. OSBÜK olarak OSB’lerimizden bu yönde her gün onlarca talep alıyoruz.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün ekonomiden, insan kaynaklarına ve OSB’lerin güncel sorunu elektrik fiyatları uygulamasındaki olumsuzlukla ilgili yaptığı açıklamaları ve görüşleri böyle.

Şarık Ağabey’e allahtan rahmet dilerim

Şarık Ağabey varsıllıktan ilkokul öğrencisi olarak göçettiği İstanbul’da önce yoksullukla karşılaşmış. İTÜ’de okuyup mühendis olduktan sonra, çalışkanlığı ve yaratıcılığıyla mesleğinde hızla ilerlerken eniştesiyle kurduğu ENKA’da yurt içi ve dışırda büyük başarılar elde etmiş bir işadamıdır. İşadamlığının yanı sıra ülkenin yurt dışında birçok sorununa da çözüm üretmiş bir sivil diplomattır. Birçok genci yetiştirip iş dünyasına katmıştır. Eğitim ve spor onun önem verdiği alanlardır. 88 yaşında aramızdan ayrılan Şarık Ağabey’i rahmetle anıyorum. Eserleriyle yaşayıp her daim anılacaktır. Eşine, oğlu Sinan Tara’ya, torunlarına ve iş arkadaşlarına sabır ve baş sağlığı dilerim. Işıklar içinde yatsın...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar