Merkez Bankası piyasalardan mesajı aldı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Tuncay TURŞUC - İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Ekim ayının sonuna gelirken finansal piyasalarda dalgalı seyirler izledik. ABD S&P endeksi, bir miktar değer kaybederken, Almanya Borsası’ında kazançlı bir ay geride kalıyor. BIST endeksinde ise 76400 seviyesinde başladığımız ekim ayını 79000 seviyelerinde kapatacağız gibi görünüyor. Hisse senedi piyasalarında özellikle güçlü bir seyrin olduğunu ve bunun arkasında bankalara yönelik, güçlü kar beklentilerinin ön plana çıktığını söylemek mümkün. Özellikle TL’deki değer kaybının sert bir şekilde yaşanmasına rağmen hisse senetleri piyasasındaki dirençli görünüm kayda değer. Bilanço beklentilerinin borsa üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bilançoların sona ermesi ile birlikte piyasaların önünde satın alınacak önemli bir hikâye oluşmaz ise kar satışları görülebilir. Bu durumda gözümüzü dışarıya çevireceğiz görünüyor.

TL’de ise durum bir miktar daha farklı yaşandı. Ekim ayında TL’nin hasar gördüğü ve diğer gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştığı ortada. Ancak bu değer kaybının durmasında ve ivme kaybetmesinde TCMB’nin son faiz indirimini pas geçmesinin büyük etkisi oldu. Karar sonrasında USDTRY kurunun sınırlı geri çekilmesine ve hatta yeniden 3.09 seviyeleri ile flörtüne devam ettiğine bakıldığında, pas geçilmeseydi ve faiz indirilseydi kuru daha yüksek seviyelerde görebilirdik sonucu çıkıyor. TCMB’nin piyasalardan bu mesajı aldığını düşünüyorum. Diğer yandan Başkanlık konusu için Nisan 2017 gibi ileri bir tarihten söz edilmesi TL’yi rahatlatırken, Musul operasyonlarının uluslararası koalisyon ile uyum içinde gitmeye devam etmesi durumunda ekstra negatif bir baskı beklemiyorum.

Euro ve Sterlindeki aşırı zayıf seyirler doların güçlü kalmasına neden olurken bu durum global piyasalarda baskı yaratmaya devam edebilir. Ancak ABD seçimlerini Clinton’un kazanması durumunda dolarda oluşabilecek bir miktar gevşeme piyasaların iyi bir kasım ayı geçirmesini sağlayabilir. Şimdilik USDTRY kurunda mevcut şartlarda 3.11 seviyesi zirve gibi duruyor. BIST endeksinde ise güçlü seyirler geri çekilmeler yaşansa bile devam edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017