Metalik yıldızlarımız..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından, 12 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilen “Metalik Yıldızları Ödülleri” töreninin davetlileri arasındaydım. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen törende; demir çelik eşya, alüminyum mutfak eşya, alüminyum inşaat aksamı, metallerden kilitler, metal mobilya, demir çelik döküm gibi 21 farklı kategoride aralarında Vestel, Kale Kilit, Öztiryakiler, Korkmaz ve Mesan Kilit gibi başarılı 71 firmanın ödül aldığı tören sektörü bir araya getirdi.

Açılışta konuşan İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, Ülke olarak zor geçen bir yılın ardından, üretimin kesintiye uğramadan devam edeceği mesajını 2016 yılında gerçekleştirdikleri 6.2 milyar dolarlık ihracat ile veren birlik üyelerine teşekkür etti.

Birlik olarak 2017 yılında ihracat hedeflerinin yüzde 8’lik bir büyüme olduğunu aktaran Rıdvan Mertöz, 2023 hedeflerinin 25 milyar dolar olduğunu belirterek, “İDDMİB olarak hiçbir zaman tek bir pazara bağlı kalmadan, alternatif pazar arayışlarını sürdürerek ve katma değeri yüksek ürünlerle ihracatımızı artırmaya çalıştık. Türk ihracatçıları olarak ülkemizin hedeflerini yakalayabilmesine katkıda bulunmak için daha çok çalışmak, daha çok araştırmak ve daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Bunu da katma değerli ve yenilikçi ürünler üreterek yapabiliriz.
Bunun da yolu Ar-Ge, inovasyon, markalaşmak ve endüstriyel tasarımdan geçiyor. 2017 yılını yüzde 8’lik bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz.

Bu yolda başarıyla ilerlemeye devam etmek için Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve endüstriyel tasarım konularına çok önem veriyoruz. Bu bilinçle bu sene İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’nın 12’ncisini düzenledik. Tasarım Yarışmalarımızı yeni sektörlerimiz için de düzenlemek üzere çalışmalara başladık” dedi.

“İDDMİB olarak, firmalarımızın yurtdışına açılabilmesi ve uzun vadede var olabilmesi için elimize geçen her fırsatı değerlendiriyoruz” diyen Mertöz, faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Tüm alt sektörlerimiz kapsamında 6 Ur-Ge projesi yürütüyoruz. Sektörel toplantıların yanı sıra 50 firmamızı yönetim kurulu üyelerimizle beraber fabrikalarında ziyaret edip, sorunlarını ve isteklerini dinledik. Tüm ihracatçılarımızı 2017'de Türkiye algısını daha olumlu yönde değiştirmek için çabalarımızı yoğunlaştırmaya ve ülke ekonomisinin geleceğe daha kararlı ilerleyebilmesi adına payımıza düşeni yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.

“Bu ülke sanayiden aldığı payı hiç bir sektörden almıyor”

Açılışta konuşanlardan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’nın sanayici betimlemesi tam anlamıyla mükemmeldi. Bahçıvan’nın betimlemesi şöyleydi; “2016 yılının yaşanan zorluklarına baktığımızda, gerek iç gerek dış zorluklar ve bütün bu sıkıntılar içinde ortaya çıkan bir ödül gecesindeyiz. Bu bağlamda ödül almayı hak etmiş tüm sanayicilerimizi yürekten kutluyorum. Bu ödül gecesi her açıdan çok önemli. Sanayimiz adına çok önemli, ülkemiz adına çok önemli. Biz sanayiciler her dönemde ekonominin moral motivasyonunun yüksekte tutmayı başarmışızdır.

Çünkü dönem dönem ülkenin döviz oluşturan diğer sektörlerinde bir sıkıntı oluşsa da biz ihracatçı sanayiciler olarak çok şükür bu sıkıntıyı aşma noktasında görevimizi fazlasıyla yapıyoruz. İstihdamda bir sıkıntı oluşuyor, yine ihracatçımız ve sanayicimiz bu stratejik konudaki rolünü fazlasıyla yapıyor. Vergiye baktığımızda kamu maliyesinin yanında yine sanayicimiz var. Yatırımlara bakıyoruz diğer sektörlerde bir durma var ama sanayinde durmak yok. Bütün bunların ışığında bakıyoruz ki sanayici ekonomimize her zaman olduğu gibi öncü görevini yapıyor. Bu ülke sanayiden aldığı payı hiç bir sektörden almıyor.”

Yemekte aynı masayı paylaştığımız İDDMİB Yönetim Kurulu üyeleri , Ayşegül Çapan (Korumaz Kardeşler Alüminyum), Mehmet Öncel (Almesan Alüminyum) ve Yılmaz Erdoğan (Hisar Çatal, Kaşık ve Paslanmaz Madeni Eşya) ile sohbet etme fırsatımız oldu. Edindiğim izlenimi şu cümleyle özetlemek isterim; "Hepsi inançla üretiyorlar, daha çok ihracat için inançla çalışıyorlar..”

2016 yılında içeride ülke olarak PKK/PYD ve DAEŞ'le mücadelemiz, 15 Temmuz FETÖ terör örgütü kalkışması, Rusya ile yaşanılan kriz, yurt dışında, Suriye iç savaşı, İngiltere'nin 'Brexit' kararı, AB'nin tutarsız davranışları gibi olumsuzluklara rağmen bütün ihracatçılarımızı, özellikle bu gecede ödül alan Metalik Yıldızlarımız'ı, İDDMİB Başkanı değerli dostum Rıdvan Mertöz ve arkadaşlarını başarılı çalışmaları nedeniyle de yürekten kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar