Mobilya fabrikasında uçak üreten adam!

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Birkaç haftadır özellikle Türkiye'nin önemli şirketlerinin başardıklarını yazıyorum. Aslında yaptıkları gelecek adına ümit ve diğerleri için de örnek olsun istiyorum. Bu konuda iyimser olmanın gerekliliğine inanıyorum. Nurus'u da bu şirketlerden biri olarak gördüm. Ama Nurus'un ötesine gitmek için kendini 'baş tasarımcı' olarak tanımlayan Renan Gökyay ile sohbetten birkaç satırı da aktarmanın daha doğru olacağını düşündüm.

Nurus birçok uluslararası ödülü ve Red Dot Product Design Award'ı ve Design Management Europe'u Türkiye'ye ilk kez getiren marka aynı zamanda. Bunda mobilya fabrikasında uçak üretmeyi düşünecek kadar araştırmacı bir yaratıcılığa sahip Renan Gökyay'ın payı büyük. Nurus'un başarılarından çok, bunların arkasındaki tutkuyu yansıtmak istiyorum. Tabii burada 'yaratım' dinamosu Renan Gökyay'ın yanında kardeşi Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay ve CEO Dinçer Sinici yönetimin diğer alanlarını üstlenerek bir ekip dinamizmi oluşturmuşlar. Turquality kapsamındaki Nurus, Türkiye'nin en çok endüstriyel tasarım ödülüne sahip markası haline gelmiş.

Fabrikadan çıkan uçak!

Yukarıda dediğim gibi uçak üretimi şaka falan değil… Ticari yanını bilemem ama Nurus ve Renan Gökyay network'ü içinde her türlü tasarıma, araştırmaya katkı yapıyor. Bunlardan biri de ünlü tasarımcı Andreas Reinhard'ın konsept uçak projesi… Bir gün ticari olur mu bilemem… Ankara'daki fabrikayı gezerken ODTÜ'den öğrenciler fabrikanın bir yerinde çalışıyorlardı. Ne yapıyorlar dedim? Nurus'un Ar-Ge merkezinden destek alarak çeşitli dizayn projeleri gerçekleştirdiklerini söyledi Renan Gökyay… Ya bu uçak meselesi ne oldu? diyenlere fabrikada tekne de üretiliyor diye yanıt versem! Evet bir yerde de tekne tasarımları yapılıyor. Daha hafif daha ucuz Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerden tekneler de tasarlıyor Renan Gökyay ve Ar-Ge ekipleri… Tabii büyük seri üretimler değil yine belki bunlar ama gelecekte ne olur bilinir mi?

Network içinde olmak

Gökyay'dan şu uçak meselesini dinleyelim: “Money olarak adlandırılan alttan kanatlı uçaklar var. Büyük uçaklarda “fly by wire” manuel uçuş kumandalarını elektronik bir arayüz ile değiştiren gelişmiş uçak kumanda sistemleri var. Mekanik kumandalarla artık uçmuyorsun… Ünlü tasarımcı Andreas Reinhard'ın yaptığı yeni konsept uçak da 'fly by wire' olacak. Bizim kendi kompozit atölyesinde yaptığımız uçak da onun yer testlerini yapacağı yani üzerine bütün mekanik, elektronik bileşenleri takıp sonra karada uçacağı, simülasyonları yapacağı uçağı biz ona yapıyoruz.” Sonuçta her inovasyon dönüp dolaşıp ana sektördeki gelişmeyi de etkiliyor. Gökyay, Nurus'un, Türk Hava Yolları'nın iştiraklerinden biri olan TSI (Turkish Seats Industries) ile birlikte dar gövdeli uçaklarda kullanılan koltukların ergonomisini iyileştirmek, konforunu artırmak ve hafifletebilmek için Ar-Ge çalışmalarını tamamladığı bilgisini veriyor örneğin.

Tasarım bir yolculuk

Tabii bilginin, tasarımın sonu yok ve bunların hepsi birbirini besliyor… Gökyay şöyle diyor: “Her şey birbirini getiriyor. Bu tanıdıklar, gördüklerimiz bizi farklı yerlere taşıyor… Ünlü kinematik şirketi Festo'nun kurucusu Dr. Gottlieb Stoll, çok saygı duyulan bir isim ve bir şey geliştiriyoruz sen de bizimle gel geliştir demesi benim için inanılmaz bir şey… Bunlar geleceği yaratan insanlar. Bir de arkasından da hadi ekip de gelsin bunu burada nasıl monte ediyoruz demesi… Onunla tanışıklık da başka şeyler getiriyor. Alman tasarım konseyinin jüri üyesi olduğum için Festo'nun dizaynırı da orada ve onların 'dinamik kas' üretimleri var. Ben de ona benzer makineler yapıyorum, bunu görebilir miyim dediğimde tabii ben seni o bölümün başkanıyla tanıştırayım dedi…

İşte bunlar inanılmaz networkler ve oralarda olmak inanılmaz bir şey… Yine Amerika'dan AutoCAD'cilerin müşterilerine konuşmuştum. Çünkü hem 3 boyutlu dizayn yapıp hem de ben bu makineleri kendim üretiyorum bu fabrikada.”

Akustik laboratuvarı var

Biz yine yapılanlara dönersek, fabrikada Türkiye'de çok az yerde olan 'akustik laboratuvarı' var. Renan Gökyay şöyle diyor: “Çalışırken sağlık, çalışma alanlarının bütününün; havalandırma, aydınlatma ve akustik yapılarının doğru hesaplanması, sağlıklı tasarımlarla kurgulanması demek. Nurus çalışma mobilyaları tasarlarken mekanın ses özelliklerini, yankı durumunu da dikkate alıyor. İşte akustik laboratuvarımız bunun için var aslında…”

İlk defa böyle bir laboratuvarı Nurus'un fabrikasında gördüm. Renan Gökyay buradaki testleri şöyle anlatıyor: “Akustik laboratuvarlarımızda gerçekleştirdiğimiz testlerde, tasarımlarımızda doğru malzeme kullanarak, biz fark etmeden beynimizi yoran çınlamanın önüne geçmeye çalışıyoruz. Amacımız çalışanların sağlıklarını ve yaşam kalitelerini arttırarak iş yeri aidiyetlerini ve verimlerini yükseltmek. Endüstriyel tasarımdaki inovatif bakış açısına teknoloji gücümüzü de ekleyerek çalışma alanlarının daha özgür, daha esnek, daha yaratıcı ve daha etkileşimli olmasını sağlıyoruz.”

Mobilyada iyilik hali

İşte tüm inovasyonlar yeni standartları, yeni konseptleri getiriyor. Özellikle ofislerde artık şirketlere özel dizaynlar, sağlığı ön plana alan pek çok şeyden bahsediyoruz. Bunları aslında Renan Gökyay'dan dinleyelim: “Ergonomi, sağlıklı çalışma ortamları kurgulamanın sadece küçük bir boyutu. Biz Nurus olarak sağlığı topyekün bir 'iyilik hali' olarak ele alıyoruz ve bu motto ile ürünlerimizi geliştiriyoruz.

Çalışma koltuğunuzun sağlıklı olması demek ergonomik oluşunun yanı sıra aynı zamanda kaliteli ve standartlara uygun malzeme ile üretilmesi demek.” Ne demek istiyor ben söyleyeyim… Ofis mobilyalarında örneğin hem ayakta hem de oturarak çalışabiliyorsunuz. Çalıştığınız masa bölümü hareketli çünkü… Ya da yanınızdaki arkadaşınızla toplantı yapmak için ara bölmeleri indirebiliyorsunuz. Koltuklar bel ergonomisine uygun… Duvarlarda spor yapmanızı sağlayan, yer kaplamayan ekipmanlar var. Bunlar aslında yeni konseptleri oluşturuyor.

Edüstriyel tasarımın ilkeleri

Nurus, Red Dot Product Design Awards'ı ve Design Management Europe'u Türk endüstrisine ilk kez getiren; IF Product Design Awards ve Good Design Awards'u Türkiye'de alanında ilk kez kazanan marka olarak dikkat çekiyor. Aralarında German Design Awards, Universal Design Consumer Awards ve Plus X Awards'un da olduğu 50'nin üzerinde tasarım ödülüne sahip Nurus, aynı zamanda, 16 milyondan fazla mimarın, iç mimarın ve tasarım meraklısının takip ettiği Architonic Top 200 Markaları Listesi'nde de yer alıyor.

Nurus'un yeni hedefleri

Renan Gökyay, Nurus'un bugünkü rakamsal ve çalışma boyutlarını da şöyle anlatıyor: “2016 yılını yüzde 30 büyüme ile tamamlayan Nurus üretiminin yüzde 30'luk kısmını ihraç ediyor. İhracatın büyük bölümünü Almanya, Belçika, Suudi Arabistan ve Kuveyt'e gerçekleştiriyor. 2017 sonunda 225 milyon TL'lik ciro hedefine ulaşmayı planlıyoruz. Nurus'un bir diğer mali hedefi de ihracat payını yüzde 40'a çıkarmak.

Almanya ve Dubai'de mağazalarımız var. Nurus bu yıl ilk yurtdışı online mağazasını açmayı, Hindistan ve İran'daki yatırım ağını genişletmeyi, Almanya ve Körfez ülkelerindeki etkisini arttırmayı da planlıyor. Nurus, 2017'yi ofis mobilyalarının yanı sıra özel tasarımlı ev ürünleri, uçak koltuğu, terminal koltuğu, konser salonu koltuğu, eğitim alanı ve konferans koltuğu gibi yan sektörlerdeki yatırımlarımızı geliştirerek değerlendirmeyi hedefliyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar