Mustafa Boydak’tan “Ekonomiye özel sektörden bakış” değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kayseri Sanayi Odası eski Başkanı Mustafa Boydak’tan, “Ekonomiye özel sektörden bakış” başlıklı bir değerlendirme yazısı aldım. Boydak, yazısının girişinde, “Artık 2017 Eylül sonundan itibaren iş hayatıma İstanbul’da devam edeceğimden dolayı, sizlerle daha sık görüşme imkanım olacağına inanıyorum” dedikten sonra, “Malumunuz halen 3-4 ayrı sektörde iş hayatının içersinde herhangi bir kamusal sorumluluğumuz olmadan yolumuza devam ediyoruz" diyor ve “Ekonomiye özel sektörden bakış” başlığıyla görüşlerini dile getirirken, “Katkımız olursa memnunluk duyarız”diyerek, görüşlerini şöyle ortaya koyuyor:

-15 Temmuz 2016 FETO darbe girişiminden sonra ekonomimizde yaşananları gözden geçirecek olursak: Maalesef toplumun her kesimini olumsuz etkileyen hain darbe girişiminin hemen akabinde ilan edilen OHAL durumu halen devam etmektidir. OHAL’in aslında, ulusal güvenliğimiz için ilan edildiği, daha çok kamunun kendi içindeki, düzenini yeniden sağlamak için ilan edildiği ifade edilse de hepimizin bildiği gibi 20 Temmuz 2016’dan bugüne geldiğimizde, birçok güncel konular dahil olmak üzere, çıkarılan KHK’larla, iş dünyasını da yakından ilgilendiren düzenlemeler hayata geçirildi, geçirilmeye devam etmektedir. Zaten henüz yapısal sorunlarını çözememiş bir yapıya sahipken, birçok yeni sorunla yüz yüze geldiğimizi müşahade etmekteyiz.

-2016 sonrası iş dünyasından yoğun tutuklamalar olması, kamuda FETO irtibatlı iddialerıyla binlerce insanın işsiz kalması, 1000 civarında şirkete CMK 133’e göre TMSF üzerinden kayyum atanması ve Dış ilişkilerimizde yaşanan siyasi olumsuzluklar, maalesef son bir yılda başta yöneticilerimiz olmak üzere hepimizi ciddi bir yorgunluğa itmiştir. Elbette geri dönmeyeceğiz. Öncelikle şunu iyi bilmemiz gerekir; ibadet, ticaret, ihanet çizgisinin çok ciddi çalışmalarla, kesin bir şekilde ayrıştırılması, esasında sorunun büyük kısmını çözmemiz anlamına gelecektir. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki yeni bir ihanet tertibi olması, devletimizin aldığı tedbirlerle mümkün görülmemektedir.

-Devlet mekanizmaları, yaşananlardan ders çaıkarmak suretiyle, devlet kademeleri içersinde; hiyerarşi ve liyakat esasına önem vermek suretiyle kadroları tanzim edebilmelidir. Ortak paydamız olan Türkiye Cumhuriyeti’nin başta Anayasa’sı olmak üzere, hukukun üstünlüğüne inanan, eşit yurttaşlar ilkesinden ödün vermeden, yolumuza devam edeceğimize inanıyorum.

Mustafa Boydak, olağan üstü şartlardan geçtiğimiz son bir yılda karnemizin çok parlak olduğunu söyleyemeyeceğimizin altını çizdikten sonra, umudunu dile getirirken, “Özellikle son günlerde Sayın Başbakanımızın ifadesiyle, Eylül 2017”den itibaren ekonominin en önemli gündem maddesi olacağını memnuniyetle müşahade etmekteyiz” diyor. Makro ekonomi tarafında büyük bir problem yok gibi görülürken, yatırım harcamalarında öncekine göre düşüş olduğunu, bütçe açıklarının arttığını, kamu borçlanma ihtiyacının büyüdüğünü, vergi tahsilatında istenen performansın elde edilemediğini, faizler ve enflasyonda hedeflerin gerisinde kalındığının altını çiziyor.

Mustafa Boydak’ın özetlediğim görüşleri böyle. Açıklamasının son cümlesini aktararak yazıma noktayı koyayım: "Devletimizin ihtiyacı olan, vatandaşını ön plana alan, tekrar huzur içersinde yaşayan, dayanışma içersinde olan güclü ve büyük Türkiye’yi, kolayca oluşturacağımız bir fırsatın karşımızda olduğuna yürekten inanıyorum...”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar