Ne CHP’li ne de CHP’siz

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

CHP’de kurultay için imza toplanma işlemi dün akşam sona erdi. İmzaların teslimi için bir haftalık süre var. Genel Merkez sözcülerine göre kurutay için yeterli 634 imza toplanamadı. Kurultay çağrı heyetine göre ise 650 imzaya ulaşıldı. Yaşar Tüzün, geçen hafta sonu son açıklamasında “559 imza topladık. Pazartesi 700 imzaya ulaşacağız” diyordu. Muharem İnce ise hafta sonu katıldığı televizyon programında, 1250 delegeye çağrı yaparak, “Yarın delegelerin hepsini notere cağırıyorum. 1250 delege imza verirse iyi olur" diyordu.

Eski bir CHP yöneticisine imzaların toplanıp toplanamadığını sordum. “Benim yaptığım sondajlar toplanamadığını gösteriyor. Ayrıca bir başka tespitim daha oldu. İmza verenlerin hemen hemen yüzde 60-70’ i İnce için değil partinin yerel seçim öncesi toparlanması ve değişim istedikleri için imza verdiklerini söylüyorlar. Şimdi benim korkum bu imza meselesinin adliyeye taşınması. Öyle olursa ne değişim söz konusu olur ne de yaklaşan yerel seçimlerde parti istenen başarıyı elde eder. Bizim geleneğimizde sorunların çözümü için küçük kurultay toplanması söz konusu olurdu. Bu kurultay çağrısı, imza yarışına dökülmeden keşke o yola gidilseydi. Partide tüzük dahil sorunlar olduğu biliniyor. Sorunlar küçük kurultayda masaya yatırılıp cözümler aranabilirdi. Ama öyle olmadı. İmza yarışıyla olay iki taraftan da tırmandırıldı. Şimdi inşallah imza konusu adliyeye taşınmaz. İki taraftan da itidalli yaklaşım ve empati bekliyorum.”

Kurultay için imza kampanyaları sürerken İzmir ve Eskişehir belediye başkanlarından değişimin gerekliliği konusunda açıklamalar geldi.

İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “24 Haziran seçimleri CHP’de acil bir değişimi zorunlu hale getirmiştir. Kamuoyu ve parti tabanının talebi bu yöndedir” açıklamasını yaptı. Kocaoğlu’nun bu açıklamasına ilçe belediye başkanları “zamansız” olduğu değerlendirmeleriyle karşı çıktılar.

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise “CHP’nin silkinmeye ve tüzük değişikliğine ihtiyacı var. Bu yapı delege dalkavukluğudur. Delege sistemi mutlaka değişmelidir” diyerek değişim çağrısında bulundu.

İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Mehmet Şeker, “Gelecek için biz” manifestolarıyla değişime ihtiyaçtan söz ederek, partiyi tekrar umut haline getirecek adımlara ihtiyaç olduğunu ve tüzük kurultayı toplanmasını öneriyorlar.

Umut Oran ise partide anlamlı bir özeleştiri sürecinin başlatılmasını, fikirler ve başarı için atılacak adımlar üzerine odaklanılmasını öneriyor ve "CHP mahkeme kapılarına düşürülmemeli” diyor.

Cumhuriyet’ten bu yana hayatımızda yer alan CHP konusu birçok kişi tarafından “Ne CHP’li ne CHP’siz yapamayız” diye içinde özeleştirisi olan bir tanıma oturtuluyor.

Görülen o ki, CHP’de asıl beklenen daha demokratik bir parti yönetimine yol açacak, delege hakimiyetini kıracak, tüzük değişikliğinin bir an önce yapılması. Sanırım kurultay için imza konusu nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, CHP’de daha demokratik bir tüzük tartışması sürecek.

Kısa vadede ise yerel seçimlerde adayların belirlenmesi konusunun tabanın beklentilerinin ele alınarak saptanması konusu partinin tartışma gündeminde yer alacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar