OECD'nin Daha İyi Yaşam Endeksi'nde Türkiye’nin yeri...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Üyeleri arasında yer aldığımız 34 üyeli OECD’de 2011 yılından bu yana düzenlenen “Daha İyi Yaşam Endeksi” 2017 sonuçları bize eksiklerimizi gösterek ve iyileştirmemiz gereken alanlara eğilmemiz için yol gösterici olan bir endeks. Bunun sonuçlarından yararlanmalıyız.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü 2011 yılından bu yana yaşamın 11 alanında üye ülkelerde Daha İyi Yaşam Endeksi (Better Life Index) düzenliyor. 2017 yılı Kasım ayında bu endeksin 2017 sonuçları yayınlandı, Türkiye birçok göstergede OECD ülkeleri arasında ortalamanın gerisinde yer alıyor.

- Türkiye yüzde 51’lik istihdam oranı ile 35 OECD ülkesi arasında en düşük orana sahip olan ülke.

- OECD ülkelerinde emek piyasasına “güvensizlik” artarken, Türkiye emek piyasasında “güvensizlik” duyulan ülkeler arasında da ilk sırada yer alıyor. Çalışanların yüzde 35’i işyerinde baskı uygulandığını beyan ediyor. Yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalıştığını söylüyor. Bu OECD içersindeki en uzun çalışma süresi. Yine Türkiye OECD içersinde işsizliğin en yüksek olduğu ülke.

- Türkiye’nin sağlık/eğitim/ çevre kalitesi OECD ortalamasının altında.

- Türkiye’nin yüzde 74’lük seçime katılma oranı OECD’nin yazde 69’luk katılma oranının üstünde ve en yüksek katılma oranı. Ama OECD’de her üç kişiden biri yürütme organı üstünde etkileme şansına sahip olduğuna inanırken, bu Türkiye’de yüzde 24 ile 4 kişiden bir oluyor.

- OECD’de sokakta gece yalnız “emin”yürüme oranı yüzde 69 ile her on kişiden yedisi iken, bu oran ülkemizde OECD’nin biraz altında yüzde 61 oranında.

- OECD ülkelerinde ortalama sigara içenlerin oranı yüzde 18’e, her beş kişiden bire gerilemiş durumda. Türkiye ise sigara içenlerin artış gösterrdiği ender ülkelerden biri. OECD’de sera gazı emisyon oranı yüzde 14 gerilerken insan başına orman miktarında da yüzde 5 düşüş söz konusu. Türkiye’de 2005-2017 döneminde emisyon oranında da artış olmuş.

- OECD’de yaşamdan tatmin olma notu 10 üzerinden 6.5’a gerilerken. Türkiye’de yaşam kalitesinin yükseldiğine inananların oranı artıyor. Türkiye bu alanda OECD ülkeleri içersinde üçte birlik grubun içersinde yer alıyor.

Bu tür uluslararası ölçümlere dayalı kıyaslamalar, bir yandan dünyadaki yerimizi gösteriyor. Bir yandan da eksiklerimizi, geride kaldığımız alanları görmemizi sağlıyor. Bunlar atacağız adımlar açısından da yol gösterici oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar