Ofiste e-ticaret hem çay hem tonerle hızlı büyüyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Online girişimlerde fiziki ihtiyaçların, online modelleri iyi işliyor. Aslında onlardan biri ofis malzemeleri… Yurt dışında e-ticaret girişimcilerinin ilk keşfettiği ve dev markaların oluştuğu bir alan… Türkiye’de ise ofisler online dönüşümü çoktan geçirdi ancak ofis malzemelerinin tedariğinde e-ticaret tarafı yavaş gelişti. B2B’de tüm dünyada önemli gelişim gösteren sektör Türkiye’de son 2-3 yıldır ivme kazandı.

Şu anda sektörün 2 büyük şirketi bu alanın öncülüğünü yapıyor… Binlerce ürünü kapsayan ofis malzemeleri tedariği, B2B’de en hızlı büyüme potansiyeline sahip alanlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Sektörün ivme kazanmasında büyük payı olan Ofix’in Genel Müdürü Gürkan Uğraş, “Ofix tamamen mimar olan YOO Grubu’nun da kurucusu Alparslan Özarpat, Alptekin Yıldız, Orçun Özkan ortakların kendi problemlerini çözmek üzerine kurdukları bir şirket. Kendi işlerini yaparken ofis malzemelerinin tedariği ve yönetimi bu kadar zor olmamalı diye işe başlamışlar” diyor.

Her yıl 3 kat büyüme yakaladı

Dünyada ve Türkiye’de gelişimle ilgili Gürkan Uğraş şöyle konuşuyor: “Dünyada çok büyük firmalar var bu konuda Staples, Office Depot gibi. Kurucularımız da dönüyorlar ‘biz bunu online da yapsak ne kadar güzel olur’ diyorlar ve bu Ofix.com domainini satın alıyorlar. 2013’ün başına kadar beta süreci var. 2013’ün sonunda da ben katıldım ekibe. Tam 4 tam yılı bitirdik. Çok ciddi yol aldık, çok büyüdük. Ciro olarak yıllık 26-27 milyon lira civarına geldik. Her sene sektörle birlikte 2 kat büyüyüyoruz. İlk yıllarda bu 3 kat civarındaydı… Bugün bir ofisin bütün ihtiyaçlarını satıyoruz.”

Hem çay, hem toner satılıyor

Gürkan Uğraş, “Evet, ofiste etrafınıza baktığınızda gördüğünüz her şey. Toner de var, tuvalet kağıdı da var. Ofis sandalyesinin tekerleği kırılınca o tekerleği gidip herhangi bir marketten almanız gerekir oysa ki bizde şekerinizi çayınızı alırken iki tane de tekerlek alırsınız. Bu gibi ihtiyaçları sağdan soldan temin etmek çok kolay da hepsi için bir yere gitmeniz gerekiyor. Marketten ucuz çay bulursunuz, yanında kırtasiye malzemesi bulamazsınız ya da yanında tonerinizi bulamazsınız.”

Stok ve maliyet yönetimi önde

Ofis mazlemelerinin oline tedariki ve bunun satışı şirketlerle entegre olması hem zaman hem de maliyet tasarrufunu da beraberinde getiriyor. Eğer iyi hizmet verilse, ofislerin stok yapma ihtiyacı ortaan kalkıyor. Bu konuda Gürkan Uğraş şunları söylüyor: “10 bin tane ürünümüz var. Yaklaşık 10 kategori. Bunların sayısını artırmak mümkün ama bizim şimdi şöyle bir hizmetimiz var; biz her şeyi bir günde teslim ediyoruz. Yani bugün siz bizden saat 4’e kadar sipariş verdiğinizde yarın kapınızda, eğer İstanbul’da iseniz tabii, değilseniz aynı akşam kargoda. Bu depolama ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve acil ihtiyaçların kısa zamanda çözülmesini sağlıyor. Örneğin toner gibi, tuvalet kağıdının bitmesi gibi pek çok malzemenin hızlı tedariği önemli. Biz sektörü bir stok bağlamaktansa siz bunu bize bırakın, biz bunu takip edelim ve size iki haftada bir standart bir paket gönderelim, otomotize etmeye çalışıyoruz.”

10 milyar TL'lik pazar

Türkiye’de pazarın büyüklüğü ve yapısıyla ilgili Gürkan Uğraş şunları söylüyor: “Ofis Malzemeleri Tedariği Türkiye’de olan bir pazar değil aslında. İçinde 4-5 ten fazla sektör barındırıyor. Çayı içseniz evde de çay içiliyor. Onu hesaplamak da zor. Fakat biz şirket sayıları ve ihtiyaçlarına, harcamalara dayanarak ancak çok tahmini bir büyüklük söylediğimizde 10 milyar TL’lik bir pazar büyüklüğü çıkıyor ortaya. Büyüme hızlı, bizim yıllık 2.6-2.7 kat gibi büyüme ortalamamız var. Çünkü böyle bir şeyin olduğunu duyduğunda firmalar; ‘O zaman biz de bir deneyelim’ diyorlar. Denemek çok kolay çünkü sadece bir şifre edinmeniz gerekiyor. Bizden bir kere sipariş veren; ‘Ne kadar rahattı, hemen de geldi, çok da güzel derli toplu geldi’ diyor. Problem yaşasa bile problem çözme hızımız çok yüksek. Deneyince şirketler sisteme kolay alışıyor ve hızlı büyüme yakalanıyor. Zaten biz şirketlerde satın almacılar gerçek işleriyle uğraşsın, bu işleri bizler yönetelim diyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar