Ortaklar cari hesabının çalıştırılmasının sonuçları

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Şirketlerin ortaklar cari hesaplarının çalıştırılması artık olağan hale gelmiştir.

Çıkartılan af kanunlarında bu hesaplara düzenleme getirildiği görülmektedir.

Hesap planında dört tane ortaklar cari hesabı bulunmaktadır.

131. Ortaklardan Alacaklar Hesabı (Kısa Vadeli)

230. Ortaklardan Alacaklar Hesabı (Uzun Vadeli)

331. Ortaklara Borçlar (Kısa Vadeli)

431. Ortaklara Borçlar (Uzun Vadeli)

Ortaklardan alacaklar hesaplarının oluşumu,

- Ortakların firmadan para çektikleri anlamına gelmektedir. Diğer bir anlatımla ortak şirketin nakit fonlarını kullanmaktadır. Firma kredi kullanıyor ise, firmanın bankadan aldığı krediyi ortak kendisi kullanmaktadır. Böyle bir durumda şirketin aldığı kredinin faizinin şirket giderlerine yazılmaması gerekmektedir.

- Şirket faturasız mal almaktadır. Bu durumda alınan faturasız malın bedelinin ödenmesi gerekecektir. Kasadan veya bankadan resmi olarak faturasız malın bedelinin ödenmesine olanak olmadığından ortak şirketten para çeker ve ödemeyi yapar. Ancak yapılan bu ödeme resmi olarak yapılamayacağından ortağın üzerinde kalmaktadır.

Ortaklara borçlar hesabının oluşumu,

- Ortakların firmaya borç verdikleri anlamına gelmektedir. Bu durumda ortağın firma dışında parası bulunmaktadır.

- Firma faturasız satış yapmaktadır. Fatura verilmeden yapılan satış karşılığı alınan para açıkta kalmakta ve şirket hesaplarına girmemektedir. Ancak bu para harcanacak ve eğer karşılığında fatura alınacak ise, bu faturanın bedeli ödenecektir. Ancak kasada veya bankada para bulunmadığında muhasebede ortaktan borç alınmış gibi gösterilmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz hususlar bir şirketin işleyişinde yapılmaması gereken işlemlerdir. Yapılan bu işlemler sonucunda bilançonun dengesinde oynama olmaktadır. Gerçek durumun görülmesine engel olunmaktadır. Bilanço kalemlerinin gerçeği yansıtmaması bankalar ile olan ilişkilerde sorun olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019