OSBÜK Kanunu tahkim edildi, sıra yönetmelikte...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’nde yer alan yeni düzenlemelerle “özel hukuk tüzel kişilik” kazandırılarak OSB’leri temsil, yönetmelikleri uygulanması gibi alanlarda daha kurumsal bir yapıya kavuşturulacağı öngörülüyor.

Yasayla OSBÜK ve OSB’lerde seçimler iki yılda bir değil, dört yılda yapılacak.

7033 sayılı Kanun da OSBÜK’te yeni düzenlemeler getiren maddeler özetle şunlardan oluşuyor;

• OSBÜK, OSB’ler arası uygulama birlikteliği ve işbirliğini sağlamak, dayanışmayı temin etmek, OSB’lerin sorunlarının çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmak ve çalışmalar yapmak, bakanlık ile OSB’ler arasında koordinasyonu sağlamak ve bakanlıkça verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan bir özel hukuk tüzel kişiliğidir.

OSBÜK’ün organları; genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu ve genel sekreterliktir.

Genel sekreter, OSBÜK Yönetim Kurulu tarafından atanır ve aynı şekilde azledilir. Tüzel kişilik kazanan tüm OSB’lerin, OSBÜK’e üyeliği ve belirlenen aidatı ödemeleri zorunludur. OSBÜK’ün görev ve yetkileri, teşkilatlanma ve işleyişi, organları, gelirleri ve bütçesi ile yönetim ve denetimine dair usul ve esaslar bakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.

Bakanlık, bu kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esasları yönetmelik ile belirlemeye, mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

• OSB’lerin ve OSBÜK’ün organlarının üyeleri ile personeli, bakanlığın talebi üzerine her türlü belge, defter, kayıt ve bilgileri ibraz etmek ve örneklerini noksansız, istenilen süre içerisinde ve gerçeğe uygun olarak vermek, para ve para hükmündeki evrakı göstermek, bunların sayılmasına ve incelenmesine yardımcı olmak, yazılı bilgi taleplerini karşılamak, denetimde her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdür.

OSB ve OSBÜK organ üyeleri ile personeli, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumludurlar. Bunlar, para ve para hükmündeki evrak ve senetler ile bilanço, tutanak, rapor, defter ve belgeler üzerinde işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılırlar.

Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen OSB organ üyelerinden kamu görevlisi olmayanlar ile OSBÜK organ üyeleri, beş bin Türk Lirası idari para cezasıyla, kamu görevlisi olanlar ilgili mevzuat hükümlerine göre cezalandırılır. Bu madde kapsamındaki idari para cezaları, Bakanlıkça verilir.

• Bakanlık gerekli gördüğü hâllerde veya şikayet üzerine OSB’lerin ve OSBÜK’ün her türlü hesap ve işlemlerini denetlemeye ve tedbirler almaya yetkilidir. OSB ve OSBÜK organ üyeleri ile personeli, Bakanlıkça yapılan denetim sonucunda verilen talimatlara ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin alınan tedbirlere uymak zorundadır. Görevleriyle ilgili suçlamalardan dolayı haklarında soruşturmaya başlanan OSB ve OSBÜK organ üyeleri ile personeli bakanlık tarafından tedbiren üç aya kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılabilir. Gerektiğinde bu süre bir defaya mahsus uzatılabilir. Ağır cezayı gerektiren bir fiilden veya görevleriyle ilgili suçlamalardan dolayı hakkında kovuşturmaya başlananlara ilişkin olarak bakanlık tarafından yargılama sonuçlanıncaya kadar mahkemeden görevden uzaklaştırma kararı istenebilir. Bu madde kapsamında görevden uzaklaştırılan personel, denetim sırasında veya denetimin tamamlanmasından sonra Bakanlık kararıyla veya haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ya da mahkûmiyetlerine karar verilmediği takdirde, varsa kalan görev sürelerini tamamlamak üzere görevlerine dönerler.

Bu kanunda belirtilen görevlerini Bakanlığın yazılı uyarısına rağmen yerine getirmeyen OSB ve OSBÜK organ üyelerinin görevlerine son verilmesine, Bakanlığın istemi üzerine mahkemece karar verilir. Yargılama, basit yargılama usulüne göre yapılır” denilmekte.

OSBÜK Yasası’ndaki değişiklikler özetle bunlar...

Sıra, “OSB Uygulama Yönetmeliği”nde değişiklik yapılmasında

Bu konuda OSBÜK yönetimi, OSB’lerden Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin görüş ve önerilerini 21 Temmuz 2017 tarihine kadar gönderilmesini istiyor..

Telefonla konuştuğum İTOSB Başkanı değerli dostum Bilal Hancı’nın gerek sayın Bakanın da katıldığı bir toplantıda 10 OSB’nin sözcüsü olarak dile getirdiği önerileri, gerekse OSB olarak bakanlığa yazdıkları görüşleri ve öneri kitapçığında yazılanlar bugüne değin yaşanılan sıkıntıları ve çözüm önerileri gerçekten çok önemli..

Uygulamalarda karşılaşılan sorunların giderilmesi yada güncel koşullara uyarlanması konusunda ortak akılla oluşturulacak düzenlemeler sürecinde Bakan Faruk Özlü’nün yasanın hazırlanış sürecindeki üretim odaklı pozitif yaklaşımının yaşanılan sorunların çözümlerinin destekleyicisi olacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar