Otomotiv Şehri Sakarya

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com


Sakarya otomotiv sektörünün yol haritası düzenlenecek bir organizasyonla yeniden belirleniyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 'Otomotiv Şehri Sakarya' ismi ile 1 yıl önce başladığı 'Otomotiv Çalıştayı' projesini tamamlamak üzere. 25 Mayıs ve 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek çalıştaya otomotivle ilgili ana ve yan sanayi temsilcileri, Ar-Ge-mühendislik müdürleri, sivil toplum örgütleri, sanayi odalarının katılması bekleniyor. Çalıştayın 5 Haziran'daki ikinci etabı ise ulusal bazda otomotiv sektöründe söz sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile düzenlenecek.

Sakarya'yı otomotiv şehri yapmak için güçlü ve sürdürülebilir bir strateji ile yeni bir yol haritası belirlemeyi hedefleyen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, bu çalıştay sayesinde otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerinin rekabet gücünün artmasını amaçlıyor. Çalıştayda bir araya gelecek sektörün öne çıkan temsilcileri bölgesel inovasyon stratejilerini belirlemeyi istiyor. Çalıştayda ortaya çıkacak
hedeflerin kamuoyu ile paylaşılması da öngörülüyor. Çalıştay  kapsamında belirlenecek
bu yeni modelin güçlü ve sürdürülebilir olması hepimizin dileği.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen 'Otomotiv Şehri Sakarya' konulu 'Otomotiv Çalıştayı' Sakarya'nın otomotiv ana sanayi ve yan sanayisi ile diğer aktörlerin harekete geçirilmesi açısından da büyük önem ifade ediyor. Bu çalışmanın otomotiv sanayinde gözümüze çarpan dağınık yapının yeni planlama ve işbirliği zemini yaratılarak daha güçlü bir noktaya taşınması açısından iyi bir zamanda başlatıldığını düşünüyorum. Benzer kurultay çalışmalarının kentin güçlü olduğu diğer sektörler olan tarım ve turizm alanında da yapılması çok yerinde olur. Çünkü Sakarya aynı zamanda verimli topraklarında yetişen birçok ürünüyle Türkiye'nin tarım alanındaki önemli üretim merkezleri arasında yer alıyor. Kentin bu kapsamda tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ile doğa turizmi konusunda yeni bir yol haritasına ihtiyacı var. Böylesi bir kurultay perspektifi kentin sanayi, tarım ve turizm dengesini bozmadan gelişimine öncülük edebilir.

Otomotiv çalıştayından çıkacak olan sonuç hiç şüphesiz tarım ve turizm sektörlerine de örnek olacak.
Çalıştay sürecinin iyi yönetilmesi Sakarya 'yı Türkiye otomotiv sanayinde önemli bir merkez haline getirilebilir.  Çalıştay aynı zamanda Sakarya'nın Türkiye otomotiv sanayinden aldığı payı artırmasına yönelik sürdürülen çalışmalar için de önemli bir sinerji oluşturacak. Aynı sinerjinin tarım ve turizm sektörlerinde de oluşturulması gerekiyor.

Sakarya artık hızlı bir sanayileşme ile karşı karşıya. Bu süreçte Sakarya'nın sanayileşme sürecini sadece otomotiv sektörü ile sürdürmek doğru bir yaklaşım olmaz. Sakarya'nın sanayi, tarım ve turizm dengesini bozmadan kalkınabilmesi için tarım ve turizm sektörlerine de sahip çıkılması doğru olur diye düşünüyorum. 


 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016