Otomotiv sektöründe de güçler birleştirilmeli

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

 

Otomotiv sektöründe özellikle son yıllarda Sakarya'ya yapılan yatırımlar bu sektörde faaliyet gösteren yan sanayi firmalarını da her geçen gün yeni yatırımlara yönlendiriyor. Teşvik yasasında yapılan yeni düzenleme ise bu sektördeki yatırımları daha da hızlandıracağı gibi, yerli otomobil yatırımları için de önemli bir sinerji oluşturacak. 
Bu süreç Sakarya için önemli. Otomotiv sektöründe Sakarya'da faaliyet gösteren üretici firmalara yan sanayi hizmeti veren yüzlerce firmanın bu süreçte yeni bir yapılanmaya ve desteğe ihtiyacı var. Şimdi yeni teşvikler ışığında otomotiv sektöründe yeni hedeflerin belirlenmesine çalışılıyor. Diğer taraftan Sakarya'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yan sanayi firmalarının da bu süreci çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. 
Sakarya'da makina sektöründe sağlanan birlik ve oluşturulan sinerji otomotiv sektöründe de sağlanmalı.
Makina sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Derneği (SAMİB) adı altında bir araya gelerek oluşturdukları birlik otomotiv sektörü için güzel bir örnek. 
Bu örneğe bakarak Sakarya'da otomotiv sektöründe de güçler birleştirilmeli. Şehrin farklı noktalarında üretim yapan otomotiv firmalarının daha güçlü ve rekabet edebilir yapı ile yoluna devam edebilmesi için mutlaka kümelenmesi gerekiyor. Bu kümelenme ancak Otomotiv İhtisas OSB'nin kurulması ile sağlanabilir. Bu konuda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan çalışmalara ilin diğer kurum ve kuruluşları da mutlaka destek olmalı. Özellikle Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin  sanayileşme sürecinde izleyeceği yol ve alacağı kararlar aslında sadece Sakarya için değil çevre iller için de önemli. Çünkü Sakarya'nın bulunduğu coğrafya stratejik bir öneme sahip. Sakarya, savunma sanayine yönelik üretim de yapılan önemli bir merkez. Dünyanın sayılı ve Türkiye'nin ilk Tank Test Merkezi ile yine Türkiye'nin vagon üreten tek fabrikası da yine Sakarya'da.  
Kaynarca İlçesi'nde kuruluş çalışmaları devam eden Mobilya İhtisas OSB'de firmalara arsa tahsisleri devam ediyor. Yine aynı ilçede kurulması planlanan Makina İhtisas OSB'de ise önümüzdeki günlerde yatırımcılardan talepler alınmaya başlanacak. Ayrıca Gıda İhtisas OSB'nin de Pamukova İlçesi'nde kurulması planlanıyor. Otomotiv İhtisas OSB'nin de kuruluşu gerçekleştirilebilirse eğer Marmara Bölgesi'nin yeni yatırım havzası olarak değerlendirilen Sakarya, mevcut karma OSB'ler haricinde ihtisas OSB'leri ile planlı ve sürdürülebilir sanayileşme yolunda önemli bir adım daha atmış olacak.
Ancak bütün bu planlanan yatırımların hayata geçirilmesi için elbetteki güçlü bir irade ve kararlılık gerekiyor. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016