“Özgür bilişim ve iletişim demokrasinin teminatıdır”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Hafta içinde konuştuğum Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak’tan, FETÖ terör örgütünün darbe girişimi sürecinde yaşanılanları bilişim ve iletişim yönüyle değerlendirmesini rica ettim. 

İlker Bey değerlendirmesini şu sözleriyle dile getirdi; 

“15 Temmuz darbe gecesinde köprülerin tutulması, devlet kurumlarına acımasızca saldırılmasının yanı sıra TÜRKSAT ve televizyon kanalları da hedef alındı. 

Bilişim ve iletişim merkezlerine yapılan saldırıların engellenmesi ve sosyal medya aracılığıyla yapılan çağrılar sonucunda milletimizin meydanlara çıkarak demokrasi ve devlete sahip çıkması hainlere büyük bir ders vererek darbeyi önlemiştir. Özgür bilişim ve iletişimi doğru kullanmak demokrasinin teminatıdır. Türkiye’nin bir daha böyle bir tehdit yaşamaması için bilişim ve iletişim teknolojilerinin doğru yönetilmesi önemlidir. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün olumsuz koşullara rağmen, sosyal medya aracılığı ile görüntülü çağrı yaptığı unutulmamalıdır. Cumhurbaşkanımız öncelikle sosyal medya üzerinden basın toplantısı yapıp, sonra da haber kanallarındaki canlı yayınlara yine sosyal medya aracılığıyla bağlanarak sesini duyurdu ve milletimizi darbeye karşı mücadele etmesi için meydanlara çağırdı. Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu çağrı, darbe girişiminin seyrini değiştirdi. 15 Temmuz gecesi devlet büyüklerimizin sosyal medya üzerinden çağrısı, medya aracılığıyla halka iletildi. 

Çok sesli özgür medya, çok kanallı iletişim trafiği ile halkın doğru bilgi alması sağlandı ve halkın bilinçlenmesinde önemli katkı yaptı. Dolayısıyla bilişim ve iletişimin demokrasinin teminatı olduğunu, demokratik rejimin korunmasında kritik bir rol üstlendiğini gördük. 

Bu nedenle TBD olarak biz de ‘Bilişim ve iletişim demokrasinin teminatıdır.’ dedik ve Aralık ayında gerçekleştireceğimiz 33. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın (Bilişim 2016) ana temasını ‘Bilişim ve Demokrasi’ olarak belirledik. 

Aralık ayında gerçekleştireceğimiz Kurultayımızda; Devletimizin en üst düzeyindeki yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, medya temsilcileri, kamu ve özel sektör karar vericileriyle birlikte demokrasi, insan hakları, özgürlükler, milli birlik ve beraberlik kavramlarına vurgu yaparak “Tam Bağımsız, Lider ve Güçlü Türkiye” için yapılması gerekenleri değerlendireceğiz. 

Bilişim sektörü olarak darbe karşıtı ortak bildiri hazırladık ve yayınladık. Sektörümüzün birlikte hareket edebileceği, bir olup, bir araya gelebileceği bir kez daha ortaya çıktı. 

Sektörümüzü temsil eden STK’ların çok sesli ama, ahenkli bir duruş ile ülkemiz için elele verdiğini gördük. 

Bilişim ve iletişim teknolojileri ayrı merkezlerde toplanmalı 

Bilişim alanında çoklu alt yapı yatırımlarının ve birden fazla iletişim ve bilişim kanalının bulunması önemlidir. Ülkemizde fiber alt yapı hizmetlerini ve uydu iletişimini farklı operatörler sağlıyor. Alt yapıların paylaştırılıyor olması, darbe gibi ulusal güvenliği tehdit eden sıkıntılı durumlar karşısında iletişimin sürmesi açısından önem kazanıyor. 

Alt yapının farklı kaynaklardan sağlanması iletişimin sürdürülebilir olmasını mümkün kılıyor. 

Darbe girişimi sırasında bilişim ve iletişim merkezlerine yapılan saldırılar bilişim ve iletişim teknolojilerinin tek merkezde toplanmaması ve yönetilmemesi gerektiğini kanıtladı. 

Birden fazla iletişim ve bilişim merkezinin olması, farklı kanalların bulunması, darbecileri, ‘nereyi, nasıl ele geçirecekleri’ konusunda böldü ve güçlerinin parçalanmasına neden oldu. 

Darbe gecesi saldırıya uğrayan ulusal iletişimin merkez dağıtım noktası olan TÜRKSAT çalışanlarının kahramanca mücadelesi sayesinde darbecilerin iletişim alt yapısını ele geçirme girişimi sonuçsuz kaldı. 3G, 4G, Fiber, Metro, ADSL gibi birçok internet bağlantı kanalının sağlıklı şekilde hizmet vermesi, iletişim araçlarının çevrimiçi kalması sağlıklı bir bilgi akışı sağladı. Yani bilişim ve iletişim teknolojileri de darbe girişiminin engellenmesinde başrolü oynadı. Bu yaşananlar bize bir kez daha bilişim ve iletişim kanallarının önemini ve doğru yönetilmesinin önemini ortaya çıkardı. TBD olarak demokrasinin korunmasında yaşamını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz. Darbecilere direnen ve darbe girişiminin başarısız olmasını sağlayan bilişimcileri de bir kez daha, bu yürekli tutumlarından dolayı kutluyor onlara minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” 

Darbe girişimi sürecinde yaşanılanları TBD Başkanı İlker Beyin “Bilişim ve iletişim” yönüyle değerlendirmesi özetle bunlardı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar