PayTV’de rekabet teknolojiye kayıyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Dijital yayıncılıkta dönüşüm IPTV platformuyla birlikte hızlandı. Teknolojinin gelişmelerini ‘4 Ekrana’ yayan ve yayınların her yerde izlenmesini sağlayan platformların önündeki en önemli gelişme şimdi ‘bulut’ teknolojileri. Tabii bununla birlikte ‘kişiselleşme’ devrimi de yaşanıyor. Kısacası her alanda olduğu gibi tüketiciye-izleyiciye yaşatılan deneyim, yeni rekabet alanı haline dönüşüyor. Türk Telekom TV Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Dönmez ile bunları konuştuk. Dönmez, “7 günlük tüm içeriği, en küçük programa, reklama kadar buluttan artık geri dönüp seyredebilirsiniz. Üstelik bunu TV’de kaldığınız yerden, cep telefonunuzdan ya da tabletten devam ederek yapabilirsiniz” diyor.

Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon paralı kanal abonesi var. Tek bir platforma üye olanları alırsanız yaklaşık 5.5 milyona düşüyor bu sayı… Bu rakam Türkiye’de yüzde 30’un altında bir penetrasyona işaret ediyor. Bazı ülkelerde yüzde 80 penetrasyon olduğu düşünülürse gidilecek yol da ortada. Başta spor olmak üzere, önceliği içeriğe veren bununla büyüyen paralı yayıncılık platformları şimdi dijital teknolojilerle, deneyim ve bununla beraber içerik çeşitliliğine yöneliyor. Türk Telekom TV Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Dönmez, Tivubu olarak sundukları yeni platformda artık 7 gün geriye gitme, sizi tanıyan öneri motorları ile dünyadaki yeni teknolojileri tüketiciye sunduklarını belirtiyor. Bu yeni platformun müşteri deneyiminde büyük değişim yarattığına dikkat çekiyor. Dönmez şöyle diyor: “Bizim işimiz izleme deneyimi, teknoloji ve içerek hepsini kapsıyor. Yüzde 30’un çok altında bir penetrasyon var Türkiye’de fakat büyüyor. Avrupa ülkelere baktığınızda bu oran ortalama yüzde 50 ve bazı ülkelerde yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. Büyük bir potansiyel var…

‘Açık kanalların gücü etkiliyor’

Türkiye’de açık kanalların gücünün platformlarını etkilediğini söyleyen Çağrı Dönmez artık rekabetin ise teknolojiye kaydığını vurguluyor. Dönmez şöyle diyor: “Açık kanalların gücü bizi etkiliyor insanlar ne kadar açık kanallarda mutlu olursa bir platform alma ihtiyaçları da o ölçüde düşer… Bizim açık kanallarımız çok güçlü… Programlarımız, diziler dünya çapında izlenen içerikler. Bu açıkçası bir platform açısından dezavantaj olabilir. Tabii burada önemli konulardan bir tanesi spor… Özellikle Türkiye liginin önemi herkes tarafından biliniyor biraz. Burada bilinmeyen önemli bir konu ise bizim de üzerine özellikle odaklandığımız teknolojinin bizim hayatımızı nasıl değiştirdiği. İlla bir paralı kanalın çok iyi bir içeriği olması gerekmiyor. Bugün sizin açık kanallarda izlediğiniz içeriği nasıl izlediğiniz, nasıl deneyimlediğiniz de artık önemli… Zaten paralı platformlarda tekrar izle, kaydet izle gibi özellikler vardı. Bizim ‘yeni platform’ olarak ortaya koyduğumuz bunun üzerine farklı özellikler. Önemli olan bizim için müşteri deneyimi ve neyi farklı yaptığımız.”

4 ekranda kaldığın yerden

Bu özelliklerin neler olduğunu Çağrı Dönmez şöyle aktarıyor: “Sahip olduğumuz teknoloji ile bulut teknolojisini pek çok yeni deneyim için hayata geçirdik. Bunlar bizim teknolojik olarak altyapımızın gücünden kaynaklanan bazı farklı unsurlar. Biz bugün IP TV, mobil TV, Web TV, Cep TV gibi tüm ekranları, ‘4 Ekran’ diyoruz bunlara… Hepsi tek bir katmandan yönetildiği bir hale geldi. Sizin için ekrandan izleme deneyiminiz tek ve bağımsız hale geliyor. TV’de başladığınız izlemeye, takside tabletten kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Tamamen sizi takip eden bir hale geliyor içerik… Siz içeriği takip etmiyorsunuz, içerik sizi takip ediyor. Sınırları kaldırdık diyoruz… Bulut teknolojinin bize sunduğu bir konu…”

7 günlük her şey kayıtlı

Bulutla gelen diğer bir teknoloji devrimini Çağrı Dönmez şöyle aktarıyor: “Bununla birlikte gelen başka özellikler de var. Örneğin, 7 gün önceye dönüyoruz artık ve bu gün sayısını ilerde daha da artırabiliriz. Dizilerden bahsetmiyorum. Günlük hangi kanalda hangi program yayınlanıyorsa, 7 gün önceye dönüp içerikleri artık izleyebileceksiniz. Hiçbir şeyi artık kaydetmenize gerek yok. Menülerde bulmanıza gerek yok. ‘Tekrar izle’de dediğim gibi bunları sunuyorduk ama her programı sunmuyorduk. Burada haber programından reklama her şeyi sunuyoruz artık. Burada en küçük programa detaya kadar sizin için tutuluyor. Örneğin yurtdışında olimpiyatları kaçırdım seyahatler nedeniyle. Eve döndüğümde onları izlemek için sadece yapmam gereken ilgili güne gelip oynata basmak oldu. Planlama ve kaydetme işlemini ortadan kaldırdık. Bu yeni özellikler müşteri deneyimini değiştiren çok farklı özellikler. Abonelerimizin yüzde 20’si buna geçiyor. Bizi heyecanlandıran bir özellik…”

Platform artık kişiselleşiyor

Bu özelliklerin bir adım sonrasının ‘kişiselleşme’ olduğunu söyleyen Türk Telekom TV Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Dönmez sözlerini şöyle sürdürüyor: “İçerik dünyamızdaki çeşitliliğin yanı sıra bu özellikler dünyada da çok yeni teknolojiler. Bu arada kaydetme özellikleriniz de devam ediyor. Kaydetmeyi istediğiniz zaman gerçekleştirebiliyor ve istediğiniz kadar da saklayabiliyorsunuz. İçerik açısından kaybolmayı ortadan kaldırmak için sizin alışkanlıklarınıza, izlediğiniz programlara göre tavsiyelerde bulunan içerik motorunu da hayata geçirdik. Bu ne demek aslında artık herkese sunulan ekran kişiye özel hale geliyor. Herkese farklı bir ekran sunmaya başlıyoruz. Bu milyon kullanıcımız olduğunda, milyon tane ekran sunuyoruz anlamına geliyor. Kişiye özel içerik yaratmış oluyoruz.

‘İçerikte de yatırım yapıyoruz’

Yeni Tivibu platformunu anlatan Çağrı Dönmez diğer gelişmeleri de şöyle özetliyor:
“İçerikte her alanda güçlü yatırımlar yaptık. Bizim çok önem verdiğimiz iki alandan biri spor diğeri sinema… Sporda 300’e yakın maçı canlı yayınladık. Yayınların da ötesinde TivibuSpor’da güçlü bir ekip kurduk. Bu ekiple birlikte TivibuSpor açık kanal oluyor. Burada biz maç yayınlarımızı tamamlayan genç ve dinamik bir ekip kurmaya çalıştık. Farklı bir yapıya doğru gidiyoruz. Her spor branşında, biz bu alandaki yatırımları artırıyoruz. Bir diğer konumuz sinema… Birinci gücümüz yüzlerce binlerce filmi, kütüphaneyle size buluşturmamız. Yeni platform ile birlikte bunu daha da genişletiyoruz. Pek çok yenilik yapıyoruz. ‘Pop Up’ kanallar yaptık. TivubuTürk, TivibuDünya, TivibuKomedi lansmanlarını yapacağız. Klasik paralı kanal mantığının dışına çıkmayı hedefliyoruz. Kendi yerli kanallarımızı üretmek bu konuda önümüzdeki süreçte yapmayı düşündüğümüz girişimlerden. Ayrıca özellikle Türk sinemasında bir numaralı kanal olmanın yanında, çeşitli yöntemlerle üretim ayağında da olmayı hedefliyoruz. Bir anlamda TV filmleri de olabilir, sineme filmleri de olabilir. TivibuOriginal diyebileceğimiz şekilde buralarda yer almak istiyoruz. Çünkü artık içeriğe de sahip olmak önemli…”

‘Türkiye ligi yayınlarına hazırız'

Türkiye ligi yayınlarıyla ilgili gelişmeleri Çağrı Dönmez şöyle aktarıyor: “5.5-6 milyonluk pazardan bahsediyoruz. Türkiye futbol ligi abonesi 1.5 milyon civarında… Kısaca büyük çoğunluk aslında abone değil. Tabii ödedikleri faturalar biraz daha yüksek olabiliyor. Futbolun maliyeti de daha yüksek… Tabii önemli ama tek konu spor değil. Biz platform olarak hazır durumdayız. Hem IPTV’miz hem uydu yayın alt yapımız var. Tüm Türkiye’ye bugün yayın verebiliyoruz. Cep, web, mobilde yayınları verebiliyoruz. Aynı zamanda Şampiyonlar Ligi’nin yayıncısı olduğumuz için uzun süredir, Türk takımlarının maçlarını da yayınladığımız için, oluşmuş bir spor kanalımız ve ekibimiz de var. Dolayısıyla olası bir Türkiye ligi yayıncılığına hazır durumdayız. Bu konudaki ilgimiz şartlara göre değerlendirilir. İhale şartları ve stratejilere göre bu belirlenir. Tabii ki gündemimizde ama ihale şartları şu anda açıklanmadı. Açıklandıktan sonra bu konudaki stratejimiz daha net ortaya çıkar. Türkiye ligi ile ilgilenmiyoruz diyemeyiz. Belki hiçbir platform diyemez… Bu sonunda ne aldığınız ve verdiğiniz ile ilgilidir.”

‘2017 ilk çeyrekte 1 milyon abone'

Çağrı Dönmez Türkiye’deki geçtiğimiz yıl Tivibu’nun performansını şöyle değerlendiriyor: “Son 1 yıl içinde 2 katından fazla abone büyüklüğü yakaladık ve şu anda 600 bini bulduk… En hızlı büyüyen platformuz. 2016 yılının özellikle ikinci yarısında diğer bütün TV operatörü platformlarının tamamından fazla büyüdük. O yüzden en hızlı büyüyen platformuz. 6.5 milyon abone var ama birden fazla platformda var şu anda. Bu hızımızla 1 milyonları çok rahatlıkla görebileceğimizi görüyoruz. 2017’nin ilk çeyreğinde görürüz diye tahmin ediyoruz. Son bir yılda iyi bir abone kaydettik. Son 1 yılda çok iyi bir büyüme kaydettik ama yapacak daha çok iş ve büyüyecek çok alan var. Bu da bizi heyecanlandırıyor. Yapılacak işleri hayata geçirirsek bizi parlak bir gelecek bekliyor diyebiliriz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar