Personelin biri bir gün...

Doğan SELÇUK
Doğan SELÇUK ANEKDOT doganselcuk@hotmail.com.tr

Yanlış Gönderi

Büyük bir holdingin bir iştirakinde sorumlu personel günlük satış stok raporunu hazırlar ve bu rapor gün sonunda iştirak üst yönetiminden, holding üst düzey yönetimine herkese e-posta olarak gönderilir. Günlük raporu alan bir yönetici raporu hazırlayan personele takılmak için “Bu ne stok kardeşim, batıracaksınız koskoca şirketi” şeklinde bir e-posta atar. Yalnız ufak bir hata yapar. E-postayı “reply to (yanıtla)” yerine “reply to all (tümünü yanıtla)” olarak atmıştır. Holdingin patronları bile o kadar çok gülmüşlerdir ki hatayı sadece kibarca bir uyarıyla geçiştirirler.

Patronların gösterdikleri hoşgörü yöneticinin e-posta kullanırken daha dikkatli olması için hoş bir ikaz olmuştur.

Bozuk Yazıcı

Ofisin birinde yazıcı ayrı bir yer olmadığı için yeni işe alınan personelin masasının hemen yanında durmaktadır, ama network yazıcısı olduğu için bütün ofis ondan çıktı almaktadır. Olayın görgü şahidi (G.Ş.), muhasebe müdürünün bir kendi masasına bir yazıcıya koşturup durduğunu görür. İki üç derken merak eden G.Ş., müdürün yanına gidip sorar. Müdür, acil bir toplantı için gerekli bir dokümanı defalarca yazıcıya gönderdiğini ama çıkmadığını söyler. Toplantıya da geç kaldığından dolayı kan ter içinde kalmıştır. G.Ş. yan bölümdeki masaya geçerek durumu izlemeye başlar. Hem yazıcıyı hem yeni alınan personeli hem de muhasebe müdürünü görebilecek bir noktaya yerleşmiştir. Müdürün gönderdiği anda yazıcıdan kâğıt çıkar, yeni personel kâğıdı alıp şöyle bir bakar ve yırtıp atar. Müdür koştura koştura gelir, bakar yazıcı yine boş, sinirle bilgisayarına geri döner. Bu arada dayanamayan G.Ş., yeni personelin yanına gidip kızgın bir şekilde ne yaptığını sorar. Personel, “G.Ş. Bey, ben basmadığım halde yazıcımdan sürekli kâğıtlar çıkıyor, herhalde bozuk, ben de yırtıp atıyorum…” der.

Görgü şahidi en azından içeriğini inceleyebileceğini ve kime ait olabileceğini diğer personele sormasını öğütleyerek işinin başına döner.

Başarılı Personel

Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu bir yayıncı, şirketlere yönelik yayınlar yapmaktadır. İnsan kaynakları yöneticilerinin ilgi gösterdiği yayınlarından biri de, “Başarılı Personel İdaresine Yönelik Tüm Belgeler”dir.

İstanbul dışında da çok sayıda müşterisi bulunan yayıncının müşteri hizmetlerine üründen çok memnun kalan bir müşteri telefonu gelir. Müşteri, ürünün özelliklerini, faydalarını sayar, döker. Türkiye’de görevi genelde müşteri şikâyetlerini dinlemek ve karşılamak olan müşteri temsilcisi gayet memnun bir şekilde dinlerken öldürücü darbeyi alır:

“Başarı personel idaresi tamam da, başarılı personel bulamıyoruz. Yardımcı olabilir misiniz?”

Müşteri hizmetleri yetkilisi bu işletme sahibine profesyonel insan kaynakları danışmanlığı hizmeti almasını tavsiye etmiştir.

Hamile

Yine aynı yayınevinin “İş Hayatına İlişkin Tüm Sözleşme Örnekleri” isimli bir eseri bulunmaktadır.

Taşeron sözleşmesinden kira sözleşmesine, centilmenlik sözleşmesinden bayilik sözleşmesine kadar birçok sözleşme türünü barındıran eser, farklı sektörlerdeki birçok firmaya hitap etmektedir. Ayrıca müşteri firmalardan gelen talepler doğrultusunda belirli dönemlerde yeni sözleşme örnekleri eklenerek eser güncellenmektedir.

Eseri kullanan ve memnun kalan bir müşteri telefon eder:

“Eserinizden birçok konuda faydalandık. Fakat son zamanlarda birçok bayan personelimiz arka arkaya hamile kalmaya başladı. Çok büyük zorluk yaşıyoruz. Acaba personelin hamile kalmasını önleyecek bir sözleşme hazırlayabilir misiniz?”

Müşteri temsilcisi şoku üzerinden atlatınca cevap verir:

“Hukuk kurallarına ve doğa kanunlarına aykırı sözleşme hazırlayamıyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coca-Cola’da CEO Olmak 17 Eylül 2014
Toplama ofis 02 Haziran 2014
Unutkanlık işte... 23 Mayıs 2014
Koltuk 14 Mayıs 2014
Denetimden kaçılmaz 19 Şubat 2014
İletişim ve motivasyon 15 Şubat 2014